Haberler

  • KIA play
    Kia EV6 GT dünyanın en iyi performans otomobili seçildi 2023-04-06 More

    Kia EV6 GT, uluslararası arenadaki ödüllerine bir yenisini daha ekledi. Kia EV6 GT, uluslararası arenadaki prestijli organizasyonlardan olan ‘Dünya Otomobil Ödülleri’nde, ‘Dünyanın En İyi Performans Otomobili’ unvanına layık görüldü.
     

    2022’de Yılın Otomobili seçilen Kia EV6, GT versiyonuyla dünyanın saygın otomobil ödülleri arasında gösterilen ‘Dünya Otomobil Ödülleri’nde ‘Dünyanın En İyi Performans Otomobili’ ödülüne layık görüldü.
     

    New York Uluslararası Otomobil Fuarı’nda düzenlenen ödül programında 32 ülkeden 100 otomotiv gazetecisinin oylarıyla kazananlar belirlendi.
     

    Yılda en az bin adet üretilen, genel karakteri performans odaklı olan ve iki ya da daha fazla pazarda (Avrupa, Çin, Amerika vb.) satışa sunulması gereken araçların değerlendirildiği ‘Dünyanın En İyi Performans Otomobili’ kategorisinde Kia EV6 GT; sahip olduğu üstün niteliklerle ödülün sahibi oldu.
     

    Ödül hakkında konuşan Kia Corporation Başkanı ve CEO'su Ho Sung Song, "Dünya Otomobil Ödülleri jürisi tarafından bu şekilde takdir edilmek büyük bir onur. Kia olarak, dünyanın önde gelen sürdürülebilir çözüm üreticisi olma yolunda ilerlerken, teknolojileri ve tasarımlarıyla müşterilere ilham veren araçlar yaratmak için her şeyi yapıyoruz. Bu son prestijli ödül, stratejimizin başarısını daha da teyit ediyor.” dedi.
     

    Kia’nın dönüşüm yolculuğu kapsamında üretilen ilk tam elektrikli otomobillerden biri olan Kia EV6 GT, yenilikçi iç alanı, 3,5 saniyelik 0-100 km/saat hızlanma performansı, 260 km/saatlik maksimum hızıyla, performans ve tasarımı otomobil tutkunlarına bir arada sunuyor. Aynı zamanda Kia’nın yeni marka felsefesini yansıtan EV6 GT'nin ilham veren tasarımı, ‘’hareketin’’ insan gelişiminin temelinde olduğunu vurgulayıp, insanların yeni yerler görmesini, yeni ilişkiler kurmasını ve yeni deneyimler yaşamasını temeline alıyor.
     

    Close
  • KIA play
    Kadınlar Dünyasında Yılın En İyi Otomobili: Kia Niro 2023-03-09 More

    Yeni Kia Niro ‘Kadınlar Dünyasında Yılın Otomobili (WWCOTY-The Women's World Car of the Year) seçimlerinde 2023 yılında dünyanın en iyi otomobili seçilerek zafere ulaştı. Kia’nın başarısı Dünya Kadınlar gününde açıklandı. Kia Niro geçtiğimiz günlerde aynı organizasyonda ‘en iyi şehir otomobili’ de seçilmişti.
     

    Yeni Kia Niro, ‘Kadınlar Dünyasında Yılın Otomobili’ (WWCOTY) 2023 ödüllerinde dünyanın en iyi otomobili seçilerek zafere ulaştı. Beş kıtadan ve 43 ülkeden 63 kadın otomobil gazetecisinden oluşan jürinin seçimi Dünya Kadınlar gününde açıklandı.
     

    Bu sene 13. kez düzenlenen yarışmada Yeni Kia Niro; çok sayıda güç-aktarma sistemi seçeneği, şık tasarımı, teknolojik özellikleri ve düşük yakıt tüketimi gibi üstün nitelikleriyle jürinin takdirini topladı.
     

    Hem hibrit hem de elektrikli versiyonu ile satışa sunulan Kia’nın çevre dostu SUV’u Niro, sürücü ve yolcular için güvenliği, kullanılabilirliği ve rahatlığı arttıran ileri teknoloji özellikleri barındırıyor.
     

    Türkiye’de ilk etapta Prestige versiyon olarak satışa sunulan Kia Niro Hibrit ve Kia Niro EV gelişmiş sürüş destek sistemleri, yolcu güvenliğini ve sürüş rahatlığını artıran ileri teknolojiye sahip özellikleriyle göz dolduruyor.
     

    Kia Niro En iyi şehir otomobili ödülü kategorisinin de kazananı oldu
     

    Oy kullanmadan önce onlarca modeli test eden ve her detayı değerlendiren jüri ilk tur oylamada toplam 59 aday arasından belirlenen 6 kategorideki en iyi otomobilleri seçti. Kia Niro bu oylamada da güvenlik özellikleri, konforlu iç mekânı ve tüm sürücülerin ulaşım ihtiyaçlarını karşılayan farklı motor seçenekleri ile öne çıkarak “en iyi şehir otomobili” kategorisinin de kazananı oldu.
     

    Close
  • KIA play
    Kia’nın Yeni EV6 Tam Elektrikli Modeli Hakkında Tüm Detaylar 2023-01-09 More

    Elektrikli otomobil dünyasında imza niteliği taşıyacak özelliklerle donatılan Yeni EV6, Kia’nın karakteristik detaylarını da üzerinde taşıyor. Yeni EV6 uzun menzilinden güçlü motoruna, geniş iç hacminden göz alıcı dış tasarımına kadar tüm yönleriyle dikkat çekiyor. Peki, Avrupa’da sürücülerle buluşan Kia Yeni EV6, Türkiye'ye ne zaman gelecek?
     

    Kia’nın Elektrikli Otomobil Dünyasındaki Yeri
     

    Kia elektrikli araba dünyasına Yeni EV6 ile güçlü bir giriş yaptı. Türkiye’de de satışa sunulan bu yeni nesil otomobil, elektrikli araç kullanıcılarının da Kia farkını yaşamasını sağlayacak. Üstelik Yeni EV6, elektrikli araçların daha hızlı ve esnek bir şekilde geliştirilmesine olanak sunan Elektrik-Küresel Modüler Platformu’nu (E-GMP) esas alarak geliştirilen ilk elektrikli Kia modeli olarak da öne çıkıyor.
     

    Yeni Kia EV6 Tam Elektrikli Otomobil
     



     

     

    Kia’nın tam elektrikli modeli olan Yeni EV6 hem tasarımı hem de geliştirilmiş teknolojileriyle kullanıcılara sürüş keyfi yaşatıyor. Elektrikli motoruyla da emisyonsuz bir şekilde otomobil kullanmayı mümkün kılıyor. Üstelik bu modelin Prestige ve GT-Line olmak üzere iki farklı versiyonu kullanıcılara sunuluyor.
     

    Yeni EV6 Prestige versiyonunda 19” jantlar yer alıyor. Vegan deri koltukların bulunduğu bu versiyonda siyah, gri ve yeşil döşeme rengi seçenekleri mevcut. Araç 8 farklı gövde rengiyle satışa sunuluyor.
     

    Yeni EV6 GT-Line ise özel dış detaylarıyla fark yaratıyor. 20” jantlarla donatılan bu versiyonda çift renk deri döşeme tercihi yapılabiliyor. İki versiyon arasında yan marşpiyel, çamurluk, tampon, hava girişleri ve jant gibi bölgelerdeki tasarım farkları göze çarpıyor.
     

    Fark Yaratan Yeni EV6’nın Öne Çıkan Özellikleri
     

     

    Elektrikli crossover sınıfındaki Kia Yeni EV6, özellikleri ile yeni bir sürüş deneyimi sunuyor. Yüksek sürüş pozisyonuyla sürücülere güvenli bir konfor alanı yaratıyor. Yolcuların konforunu ise E segmenti seviyesindeki yolcu alanı sağlıyor.
     

    Yeni EV6’nın donatıldığı her bir özellik, aracı sınıfının en iyileri arasına sokuyor. Gelişmiş motoru, uzun yol yapma konusunda yüksek performans gösteriyor. Güvenli sürüş sağlayan yeni teknolojilerin yanında multimedya özellikleri de sürüş keyfini artırıyor.
     

    İç Mekanda Geniş Yolcu Kapasitesi ve Bagaj Hacmi
     



     

     

    Aracın iç mekânı hem sürücüler hem de yolcular dikkate alınarak dizayn edildi. 5 kişilik oturma kapasitesi bulunan Yeni EV6, ailece ya da arkadaş gruplarıyla çıkılan yolculukları daha konforlu bir hâle getiriyor.
     

    Geniş bir bagaja hemen her yolculukta ihtiyaç duyulabiliyor. Kia Yeni EV6 da toplamda 572 litrelik bagaj hacmi sunuyor. 490 litrelik bagaja 20 litrelik ön bagaj eşlik ediyor. Katlanır arka koltuklar ise bagaj hacmini neredeyse iki katına çıkarıyor.
     

    Gelişmiş Elektrikli Motor ve Uzun Sürüş Menzili
     

    Yeni Kia EV6 menzil konusundaki performansıyla da dikkat çekiyor. 77.4 kWh batarya ile donatılan araç, 506 kilometreye kadar yani oldukça uzun sürüş menzili sunuyor. Yeni EV6, bu uzun sürüş sürecinde gelişmiş elektrikli motoru sayesinde yüksek performans gösteriyor. Motor özellikleri ise şöyle:
     

    Tip Kalıcı mıknatıslı senkron motor (PMSM)
    Maksimum güç (kW) 239
    Maksimum güç (PS) 325
    Maksimum tork (Nm) 605

    Sürüş ve Konfor Dinamikleri
     

    Yeni EV6’nın özenle dizayn edilmiş koltukları konforu en üst seviyeye çıkarıyor. Relaxation özellikli koltuklarda sürücüler ve yolcular aracın şarj olmasını beklerken tek tuşla koltukları yatırarak kısa bir mola verebiliyor. Isıtmalı ve soğutmalı ön koltuklar ise dört mevsim ısı verimliliği sağlıyor. Hem sürüş hem de yolculuk sürecinde konfor sağlayan bir diğer detay da iç hacim. Kia Yeni EV6’nın iç ölçüleri ise şöyle:
     

    Ön baş mesafesi 934 mm
    Ön diz mesafesi 1.078 mm
    Arka baş mesafesi 965 mm
    Arka diz mesafesi 990 mm

    Güvenlik ve Otonom Sürüş Teknolojileri
     

    Güvenli sürüş konusuna hassasiyetle yaklaşan Kia, Yeni EV6’da kullanılan teknolojileri de bu doğrultuda tercih etmiş durumda. Araçta kullanılan yeni nesil teknolojiler daha güvenli bir sürüş deneyimine imkân tanıyor. Güvenliğin yanında otonom sürüş sağlayan teknolojilerin de eklenmiş olması, sürücüler için ekstra avantajlar yaratıyor. Tam elektrikli Kia Yeni EV6 ile gelen güvenlik ve otonom sürüş teknolojileri şöyle sıralanıyor:
     

    • ● Adaptif farlar
    • ● AR Head-up display
    • ● Park ardım özellikli uzaktan akıllı park asistanı (RSPA)
    • ● Çevre görüş sistemi
    • ● Ön çarpışma engelleme asistanı (FCA-JX)
    • ● Kör nokta görüntüleme asistanı
    • ● Stop & Go özellikli akıllı hız sabitleyici (SCC)
    • ● Akıllı hız limiti asistanı
    • ● Kör nokta çarpışma önleme asistanı
    • ● Güvenli çıkış asistanı
    • ● Şerit takip asistanı
    • ● Şeritte kalma asistanı
    • ● Ön-arka park sensörleri

    Multimedya Özellikleri ve Premium Ses Deneyimi
     



     

     

    Araç içi multimedya donanımları hem sürüş keyfi hem de aracı kontrol altında tutabilme adına önem taşıyor. Yeni EV6 ile gelen içgüdüsel multi mod klima ve multimedya kontrolleri ise sürücünün işini kolaylaştırıyor. Direksiyon üzerindeki butonlar sayesinde sürücü, yol takibini bırakmadan fonksiyonları yönetebiliyor.
     

    Kia Yeni EV6’nın entegre kavisli panoramik ekranıyla süreç daha pratik hâle geliyor. 12.3” boyutundaki çift ekrandan oluşan bu kısımda yeni EV kullanıcı arayüzü bulunuyor. Ekranlardan aracın seyir hâlindeki durumu ve medya oynatıcı kontrol edilebiliyor.
     

    Tam elektrikli Yeni EV6 ile premium ses deneyimi yaşama imkânı da mümkün oluyor. Meridian teknolojileriyle donatılan araçta surround ses performansı mevcut. Akıllı sistemler, kabin gürültüsü ve hıza göre ses kalitesi optimizasyonu sağlıyor. 14 hoparlörlü araç, eASD teknolojisiyle benzersiz EV ses deneyimi de sunuyor.
     

    Kia Mühendislerinin Geliştirdiği Yeni EV6’daki Sıra Dışı Yenilikler
     



     

     

    Yeni EV6 elektrikli otomobilin fark yaratan yenilikleri, Kia mühendisleri tarafından geliştirildi. AR-HUD, SCC, V2D, Head-Up Display ve i-Pedal gibi teknolojilerle donatılan araç, sıra dışı yenilikleri de beraberinde getiriyor. Peki, bu teknolojiler sürücülere neler sunuyor?
     

    Akıllı Rejeneratif Fren Sistemi
     

    Rejeneratif fren, her frenlemede bataryanın şarj olmasını sağlayan bir sistem. Kia Yeni EV6’da ise akıllı rejeneratif fren sistemi 2.0 teknolojisi bulunuyor. Bu teknolojiyle birlikte araca, trafiğe göre aracın rejenerasyon seviyesini ayarlayan yeni bir fonksiyon ekleniyor.
     

    Akıllı şehir içi fren desteği sunan bu sistemin bir diğer faydası, rejenerasyon miktarını sürücünün sürüş karakterine göre ayarlaması. Sürücü ise güçlü, normal ve yumuşak yavaşlama modlarından dilediğini seçebiliyor.
     

    Akıllı Hız Sabitleyici
     

    Yeni EV6’nın getirdiği bir diğer yenilik ise akıllı hız destek sistemi. Stop & Go özellikli akıllı hız sabitleyici SCC (Smart Cruise Control) ile sürücüler istedikleri hızda güvenli sürüş deneyimi yaşayabiliyor. SCC hem sürücü tarafından belirlenen hızı hem de öndeki araçla mesafeyi koruyor. Stop & Go özelliği ise öndeki araç durduğunda Yeni EV6’yı durduruyor. Öndeki aracın belirli bir süre içinde yeniden harekete geçmesi hâlinde Yeni EV6 da otomatik olarak yeniden hareketleniyor.
     

    Vehicle to Device Teknolojisi
     

    V2D (Vehicle-to-Device) teknolojisi, Yeni EV6 sahiplerinin cihazlarını herhangi bir adaptör olmadan araç bataryası ile şarj edebilmelerini sağlıyor. Sistem; aracın çift yönlü şarj ünitelerini ve Araç Şarj Yönetim Sistemi’ni (VCMS) kontrol eden Entegre Şarj Kontrol Ünitesi (ICCU) ile çalışıyor.
     

    V2D sayesinde Yeni EV6’nın bataryaları, bir powerbank gibi kullanılabiliyor. Üstelik sadece cep telefonu, bilgisayar ve tablet gibi küçük cihazlar için değil. Ev eşyaları ve çeşitli elektronik aletlerin çalıştırılmasının yanında bir başka elektrikli otomobili şarj etmek bile mümkün.
     

    Çift yönlü şarj ünitesine sahip olan Yeni EV6 ile acil durumlarda diğer elektrikli araçlar şarj edilebiliyor. Araçtan araca şarj (V2V) özelliğini kullanabilmek için sadece ICCB kablosu yeterli. Ayrıca şarj sağlayan aracın da yoluna devam edebilmesi için bu özellik, şarjın %20’nin altına düşmesiyle birlikte devre dışı kalıyor.
     

    AR-HUD Head Up Display Teknolojisi
     

    Augmented Reality (AR - Artırılmış Gerçeklik) özellikli Head Up Display (HUD) teknolojisi de aracın sıra dışı yenilikleri arasında yer alıyor. Kia mühendislerinin geliştirdiği Head Up Display, sürüş güvenliğiyle ilgili uyarıları ve yolla/öndeki araçla ilgili sürüş bilgilerini birleştiren yeni nesil bir sistemdir.
     

    Sürücü, araç içinden standart mod veya artırılmış gerçeklik modunu seçebiliyor. Böylece ikon görünümlerini de özelleştirmiş oluyor. AR-HUD üzerinde gösterilen ana bilgiler ise şunlardan oluşuyor:
     

    • ● Navigasyon bilgileri
    • ● Şerit güvenlik bilgisi
    • ● Öndeki araç ile ilgili bilgiler (Otoyol Şerit Değiştirme Asistanı ile)

    i-Pedal Tek Pedalla Sürüş Teknolojisi
     

    Kia Yeni EV6, yeni nesil bir sürüş teknolojisiyle geliyor. i-Pedal (Intelligent Pedal) modu, sürücüye daha konforlu bir deneyim yaşatıyor. i-Pedal modunda sürücü sadece gaz pedalını kullanarak hızlanabiliyor, yavaşlayabiliyor ve tamamen durabiliyor. Bu moda geçmek için direksiyon üzerindeki sol kulakçığı kullanmak yeterli. Rejenerasyon 4. seviyeye alındığında gösterge panelindeki mod “i-PEDAL” olarak değişiyor ve bu fonksiyon aktifleşiyor.
     

    Yeni EV6 İç ve Dış Tasarım Detayları
     



     

     

    Konfor odaklı iç dizayna sahip Yeni EV6, modern çizgiler taşıyan dış tasarımı ile göze de hitap ediyor. 1.880 mm genişliği bulunan aracın yüksekliği 1.550 mm olarak belirtiliyor. 4.680 mm ile elektrikli otomobil sınıfının en uzunları arasında yer alan aracın yerden yüksekliği ise 170 mm. Araç bu boyutlar dâhilinde kullanışlı iç ve dış tasarım detayları taşıyor.
     

    Modern Çizgiler ve Fark Yaratan Yenilikçi Dış Tasarım
     

    Tam elektrikli Yeni EV6, modern çizgileriyle Kia’nın ikonik modelleri arasına girmeye aday. Hem ön hem de arka kısımdaki yenilikçi dokunuşlar araca karakteristik bir yapı kazandırıyor. Yenilikçi dış tasarımda öne çıkan detaylar ise şöyle:
     

    • ● Ön Bölge

      • - Kaslı çamurluklar
      • - Güçlü kaput hatları
      • - Adaptif LED ön farlar
      • - Kayar sinyaller

    • ● Arka Bölge

      • - Aero spoiler
      • - Yeni EV6’nın imzası niteliğinde stop tasarımı
      • - LED sinyaller
      • - Sportif difüzör


    Üst Seviye Konfor Odaklı Sürücü Kokpiti ve Genel İç Dizayn
     

    Yeni EV6’nın sürdürülebilir ve gelişmiş iç mekânı ile sürücüleri tamamen yeni bir deneyim bekliyor. Tam elektrikli olduğu için emisyon salınımı yapmayan araç, iç dizaynda kullanılan geri dönüştürülmüş ve vegan malzemelerle de çevreci olduğunu gösteriyor. Kia Yeni EV6’nın iç dizaynında şu detaylar öne çıkıyor:
     

    • ● Yeni Kia direksiyon tasarımı
    • ● Vegan deri döşeme
    • ● Elektronik vites paneli
    • ● Ambiyans aydınlatma
    • ● Sürdürülebilir geri dönüştürülmüş pet döşeme
    • ● GEONIC 3D yüzey malzemesi
    • ● İnovatif kontroller

    Sürücü kokpitinde konforu ön planda tutan tasarım özellikleri, özel depolama alanlarıyla da rahatlık sunuyor. Orta konsolda geniş ve tamamen açık bir alan da dahil olmak üzere farklı depolama alanları bulunuyor. Kol dayama bölgesinin ön tarafında da büyük boyutlu bardaklıklar ve kablosuz şarj ünitesi yer alıyor.
     

    Konsolda bulunan geniş açık bölme ise ekstra yer tasarrufu sağlıyor. Bu kısma el çantaları, bilgisayarlar ve büyük boyutlu eşyalar yerleştirilebiliyor. Ayrıca aracın ön ve arka kapılarında 0.7 litrelik şişe saklama gözü de bulunuyor.
     

    Depolama ve yer tasarrufu konusunda torpido tasarımı da öne çıkıyor. Torpido gözünün hacmine katkı sağlayan yeni nesil kapak tasarımı mevcut. Yeni torpido soğutma sistemi tasarımı ise kullanıcıya 10.5 litrelik yüksek saklama hacmi sunuyor.
     

    Kia Yeni EV6’nın Güvenlik Testi Sonuçları
     

    Tam elektrikli yeni Kia Yeni EV6, Euro NCAP (Avrupa Yeni Araba Değerlendirme Programı) tarafından yapılan testlerde oldukça yüksek puanlara ulaştı. Test sonuçlarına göre Yeni EV6; yetişkin yolcular için %90, çocuk yolcular için %86, yol kullanıcıları için %64, güvenlik yardımcıları açısından ise %87 oranında güvenli.
     

    Aracın çarpışma testlerinde aldığı sonuçlar ise şöyle:
     

    • ● Önden çarpmalar: 13,6 / 16 puan
    • ● Yandan çarpmalar: 15,5 / 16 puan
    • ● Arkadan çarpmalar: 3,4 / 4 puan
    • ● Kurtarma ve araçtan çıkarma: 2 / 2 puan

    Euro NCAP tarafından paylaşılan verilere göre Kia Yeni EV6, 5 yıldızlı güvenli bir otomobil.
     

    Yeni EV6’nın Sürüş Testlerinden Öne Çıkanlar
     



     

    Kia Yeni EV6, sürüş testlerinde de farkını ortaya koymayı başardı. Aracın geliştirilmiş elektrikli motoru, ekstra güç ve yüksek performans için fayda sağlıyor. Bu doğrultuda Yeni EV6, 0’dan 100 km/s hıza 5.2 saniyede ulaşıyor. Dolu bataryayla sunduğu uzun sürüş menzilinin yanı sıra ultra hızlı şarj dolum süresi de öne çıkıyor. 350 KW DC şarj istasyonu tercih edilmesi hâlinde şarj, sadece 18 dakikada %10’dan %80’e çıkıyor.
    Sürüş testlerinde öne çıkan ve aracın performans özelliklerini gösteren detaylar şöyle:
     

    Maksimum hız (km/s) 188
    Hızlanma (sn) 0 – 100 km/s 5,2
    Menzil (km) (WLTP) 506
    Enerji tüketimi (kWh/100 km) (WLTP) 18
    CO2 emisyonu (g/km) 0

    Kia Yeni EV6 sahip olduğu özelliklerle geleceğin otomobilleri arasında yer almaya aday. Aracın tam elektrikli olması başlı başına bir avantaj iken sunduğu teknolojiler de sürücülere güven veriyor. Yüksek performans sunması da Yeni EV6’ya sahip olmak için tercih sebebi. Ayrıca Yeni EV6’nın 2022’de yılın otomobili seçildiğinin de altını çizmek gerekiyor.
     

    Close
  • KIA play
    Kia’nın Yeni Hibrit ve Tam Elektrikli Niro Modellerini Yakından Tanıyın 2023-01-09 More

    Son dönemdeki sürdürülebilirlik anlayışıyla birlikte otomotiv dünyası da elektrikli ve hibrit araçlara ağırlık vermeye devam ediyor. Kia da güçlü mühendisliği ile gelişmiş modeller sunmayı sürdürüyor. Yeni Kia Niro ise hem hibrit hem de elektrikli versiyonuyla Türkiye’de satışa sunuluyor.
     

    Yeni Niro, elektrikli araca geçiş yapmak isteyen ve SUV tercih eden sürücüler için ideal bir seçenek gibi görünüyor. Araç, şık tasarımı ve yeni nesil teknolojileriyle kullanıcıyı her yönden memnun edebilecek seviyede. Peki, Kia’nın yeni hibrit ve tam elektrikli modeli Niro, sürücüye neler vadediyor?
     

    Ailenin Yeni Üyeleri: Niro Hibrit ve Niro EV
     

    Kia, yeni modeli Niro ile farkını ortaya koyuyor. Kia Niro, hibrit ve tam elektrikli olmak üzere iki farklı şekilde üretiliyor. Ayrıca bu model, SUV sınıfında yer alıyor. Bu detaylardan dolayı pek çok farklı sürücü profiline hitap etmeyi başarıyor.
     

    Sürücüler güçlü bir elektrikli aracı ya da benzinli ve elektrikli motora sahip hibrit bir aracı tercih edebiliyor. Hibritin verimli performansı ve elektrikli aracın uzun sürüş menzili, benzer özellikler taşıyan tek bir model altında sürücüyle buluşuyor. Niro Hibrit ve Niro EV de tasarımdan güvenliğe, donanımdan konfora kadar birçok kullanışlı özelliği bünyesinde taşıyor.
     

    Yeni Kia Niro SUV Modelleri Neler Sunuyor?
     



     

     

    Kia, hibrit SUV sınıfına kazandırdığı Niro ile sürücülere ekstra özgürlük sunuyor. Hem benzinle hem de elektrikle çalışabilen bu versiyon, akıllı teknolojiler sayesinde otomatik seçim de yapıyor. Araç, hangi modda sürülmesi gerektiğini kendi de belirleyebiliyor. Buna ek olarak Niro Hibrit, 100 kilometrede ortalama 4,4 litre yakıt tüketerek tasarruf sağlıyor.
     

    Yeni Kia Niro EV'nin Öne Çıkan Özellikleri
     

    • ● Kısa sürede hızlanma
    • ● Uzun menzil
    • ● Yüksek kapasiteli batarya
    • ● Yeni nesil güvenlik sistemleri
    • ● DC 100 kW hızlı şarj
    • ● Hızlı şarj ile 45 dakikada %80 doluluk

    Kia Niro SUV modelleri sportif C sütunu tasarımıyla da göze hitap ediyor. Aurora pearl siyah renk opsiyonu bulunan C sütunu, araca sportif bir karakter kazandırıyor. Dış mekanda dinamik kapı tasarımı, iç mekanda ise biyo-sentetik deri koltuklar dikkat çekiyor. Niro’nun hibrit ve elektrikli versiyonlarında gövde rengi olarak şu seçenekler sunuluyor:
     

    • ● Snow Pearl Beyaz
    • ● Steel Gri
    • ● Interstellar Gri
    • ● Aurora Pearl Siyah
    • ● Mineral Mavi
    • ● Delight Turuncu
    • ● Runway Kırmızı
    • ● Cityscape Yeşil

    Kia Niro’nun Yenilikçi İç ve Dış Tasarım Detayları
     

    Kia Niro hem iç hem de dış tasarımında yenilikçi detaylar taşıyor. Sade ve güçlü ön tasarım, dış görünüşünde dikkat çeken ilk detay oluyor. Aracın farları ise kısa, uzun, gündüz farı, park lambası ve sinyal lambasını içeren kompakt bir tasarıma sahip. C sütunuyla bütünleşen bumerang şeklindeki arka stop lambaları aracın aerodinamiğini geliştiriyor. İnce, uzun üçüncü stop lambası ve entegre reflektörü de Niro’nun her açıdan tanınmasını sağlıyor.
     

    İç tasarıma baktığımızda ise geniş kokpiti öne çıkıyor. Sürücüye rahat bir hareket alanı sağlayan iç dizayn, sürüşü kolaylaştıran modern detaylarla tamamlanıyor. Entegre gösterge paneli ve multimedya ekranları da iç mekanın teknolojik tasarımını destekliyor. 10.25 inç Supervision gösterge paneli, multimedya ekranıyla birleşerek panoramik bir görünüm sunuyor.
     

    Niro’nun koltuk tasarımında da her detay düşünülmüş. Premium koltuklar hem konforlu hem de kullanışlı olma özelliği taşıyor. Ön koltuğa entegre ceket askılıkları ve azaltılan dikiş kullanımı modern bir koltuk tasarımı oluşturuyor. Ayrıca yolcular için ön koltuk arkalarında Type-C USB girişleri yer alıyor.
     

    Koltuk konusunda en çok merak edilen detay ise hafızalı sürücü koltuğu. Hafızalı sistem, her bir sürücünün koltuk ve ayna ayarlarını hafızasında tutarak kolaylık sağlıyor. Bu kolaylık, 10 ana renk ve 64 kişiselleştirilebilir renge sahip ambiyans aydınlatma ile daha keyifli hale geliyor. Ayrıca aydınlatma sistemi, sürüş modlarıyla de senkronize edilebiliyor.
     

    Aracın boyutları, iç ve dış tasarımı aynı anda etkileyen bir detay. Önceki nesle göre daha büyük dış ölçüler ve arka yolcu alanı sunan Kia Niro’nun ölçüleri şöyle:
     

    Uzunluk (mm) 4.420
    Genişlik (mm) 1.825
    Yükseklik (mm) 1.545 (Hibrit) / 1.570 (EV)
    Dingil Mesafesi (mm) 2.720

    Niro Hibrit ve Niro EV Modellerinin Tasarım Farklılıkları
     



     

     

    Kia hibrit araba seçeneği olarak sunulan Niro’nun elektrikli versiyonu da bazı farklı detaylar taşıyor. Birçok detayın aynı seviyede tutulduğu bu iki araçta tasarımla ilgili küçük dokunuşlar göze çarpıyor. Hibrit modelde kaput hattı boyunca uzanan kaplan burnu ızgara yer alıyor. EV versiyonunun üç boyutlu altıgen desenli ızgarası ise fütüristik ve teknolojik bir algı yaratıyor.
     

    Niro Hibrit ve Niro EV modelleri arasındaki diğer farklar şu şekilde:
     

    Özellik Niro Hibrit Niro EV
    Jant (inç) 16 / 18 17
    Bagaj hacmi (l) 451 475
    Koltuk yatık konumda bagaj hacmi (l) 1.445 1.392
    Bacak mesafesi ön / arka (mm) 1.053 / 1.011 1.053 / 938
    Baş mesafesi ön / arka (mm) 1.028 / 1.005 1.028 / 967
    Omuz mesafesi ön / arka (mm) 1.429 / 1.407 1.429 / 1.407
    Minimum yerden yükseklik (mm) 160 150

    Kia Niro’nun Konfor ve Donanım Özellikleri
     



     

     

    Kia’nın otomobilleri, bölgesel olarak değişen farklı donanım olanaklarıyla satışa sunuluyor. Türkiye pazarında da satışa çıkan SUV model Niro ise oldukça zengin bir pakete sahip. Uzun bir listeden oluşan konfor ve donanım olanakları, sürücülere verimli bir sürüş deneyimi yaşama şansı tanıyor. Söz konusu detaylar şu şekilde:
     

    • ● Anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi
    • ● Elektronik vites paneli
    • ● Sürüş modu seçimi
    • ● Yağmur sensörü
    • ● Isıtmalı, deri direksiyon simidi
    • ● Yükseklik ve derinlik ayarlı, elektrikli direksiyon
    • ● Direksiyondan kumandalı multimedya sistemi ve rejeneratif frenleme kulakçıkları
    • ● Deri koltuklar
    • ● Elektrikli sürücü ve ön yolcu koltuğu
    • ● Hafızalı sürücü koltuğu
    • ● Elektrikli, ayarlanabilir sürücü ve yolcu bel desteği
    • ● Relaxation özellikli ön koltuklar
    • ● Isıtmalı - soğutmalı ön ve arka koltuklar
    • ● Smart koltuk cepleri
    • ● Saklama gözlü ön kol dayama
    • ● 60/40 oranında katlanabilir arka koltuklar
    • ● Otomatik klima
    • ● 10,25" Supervision gösterge bilgi ekranı
    • ● 10,25" dokunmatik ekranlı multimedya eğlence sistemi
    • ● Apple Carplay & Android Auto desteği
    • ● Geri görüş kamerası
    • ● Navigasyon sistemi
    • ● 6 adet hoparlör
    • ● Bluetooth (Sesli Kontrol Sistemi)
    • ● 220V priz girişi ve USB girişi
    • ● Arka koltuklar için USB girişi
    • ● Kablosuz şarj sistemi (Wireless Charger)
    • ● Ön konsolda bardak tutucular
    • ● Aydınlatmalı sürücü ve yolcu makyaj aynası
    • ● Kendiliğinden kararan iç dikiz aynası
    • ● Ambiyans aydınlatma
    • ● Tek dokunma ile açılıp kapanabilen, sıkışmayı engelleyen ön camlar
    • ● Karartılmış arka camlar
    • ● Elektrikli park freni
    • ● Elektrikli ve hafızalı bagaj kapağı
    • ● Bagaj perdesi

    Kia Mühendislerinin Geliştirdiği Niro’nun Sıra Dışı Yenilikleri
     



     

     

    Niro, Kia mühendislerinin geliştirdiği sıra dışı yeniliklerle geliyor. Bu yenilikler, başta güvenlik olmak üzere birçok konuda aracın seviyesini yükseltiyor. Söz konusunu yeniliklerden biri ise yeşil bölge modu olarak adlandırılıyor.
     

    Yeşil bölge modu, navigasyondan alınan verilerle birlikte belirlenmiş yeşil bölgelere girildiğinde aracı otomatik olarak elektrikli sürüşe geçirerek ses ve emisyonu azaltmaya yardımcı oluyor. Ayrıca ev ve ofis gibi favori lokasyonların giriş ve çıkışlarında analiz edilen sürüş verileri doğrultusunda bu lokasyonların yakınlarında elektrikli sürüş süresini de artırıyor.
     

    Kia Niro’da aracı powerbank olarak kullanmayı sağlayan V2D ve güvenli sürüş sunan SCC gibi teknolojiler de mevcut. Aracın performansını anlayabilmek adına bu sıra dışı yeniliklere daha yakından bakmak gerekiyor.
     

    Akıllı Rejeneratif Fren Sistemi
     

    Enerjiyi dönüştürerek her frenlemede bataryayı şarj eden rejeneratif fren sistemi, Niro’da bambaşka bir seviyede çalışıyor. Yeni nesil akıllı rejeneratif fren sistemi, rejenerasyon miktarını sürücünün sürüş karakterine göre ayarlıyor. Yumuşak, normal ve güçlü yavaşlama modları ise sürücü tarafından seçilebiliyor. Ayrıca rejenerasyon seviyesi, sistem tarafından öndeki trafiğe göre de belirleniyor.
     

    Akıllı Hız Sabitleyici
     

    Stop & Go özelliği taşıyan SCC (Smart Cruise Control) akıllı hız sabitleyici, güvenli bir sürüş sunduğu için Niro’nun olmazsa olmazları arasında bulunuyor. Bu sistem sayesinde hız, sürücünün belirlediği seviyede sabit kalıyor ve sürüş güvenliği artıyor. Araç sabit hızla giderken SCC, öndeki aracı takip ediyor. Takip mesafesini ayarlayabilen bu teknoloji, öndeki aracın durması hâlinde otomatik fren yapıyor.
     

    Vehicle to Device Teknolojisi
     

    Kia mühendislerinin geliştirdiği en sıra dışı yeniliklerden biri de V2D (Vehicle-to-Device) teknolojisi. Bu teknoloji, Niro’nun bataryalarını powerbank olarak kullanmaya imkan tanıyor. Cep telefonundan dizüstü bilgisayara, buzdolabından elektrikli süpürgeye kadar küçük veya büyük fark etmeksizin tüm elektronik aletler, Niro’nun bataryasındaki elektrikle çalıştırılabiliyor.
     

    Kia Niro ile yolda kalan diğer elektrikli araçların imdadına yetişmek de mümkün. ICCB kablosu ile bir başka elektrikli araç şarj edilebiliyor. Niro bu fonksiyonu çift yönlü şarj ünitesi ve araçtan araca şarj (V2V) özelliğiyle sunuyor. V2V özelliğinin kullanılabilmesi için şarj sağlayan aracın bataryasının %20’den daha fazla dolu olması gerekiyor.
     

    Niro Hibrit’in Elektrikli Motor Desteği ve Avantajları
     



     

     

    Kia Hybrid Niro, SmartStream G1.6 benzinli motoruyla oldukça yüksek performans gösteriyor. Elektrikli moda geçildiğinde ise 32 kW yüksek verimlilikli elektrikli motor devreye giriyor. Lityum iyon bataryayla donatılmış olan araç, 1.32 kWh kapasiteye sahip. Benzinli motor, elektrikli motor desteğiyle birlikte 141 PS kombine güç ve 100 g (CO2) kombine emisyon sunuyor. Niro Hibrit’in diğer elektrikli motor özellikleri ise şöyle:
     

    Motor Elektrikli motor
    Tip Kalıcı mıknatıslı senkron motor (PMSM)
    Maksimum güç (PS) 43,5
    Maksimum tork (Nm) 170

    Niro EV’nin Elektrikli Motor Performansı ve Menzili
     



     

     

    Niro’nun EV versiyonunda gayet güçlü bir motora yer verilmiş. Güç ve tork özellikleriyle yüksek performans gösterebilen bu motor, menzil konusunda da fark yaratıyor. Kia Niro EV, 460 kilometrelik menzil sunuyor.
     

    Motor performansı, yakıt tüketimini de etkiliyor. Elektrikli araçların yakıt tüketimleri ise harcadığı elektrik yani enerji üzerinden hesaplanıyor. Bu noktada Kia Niro yakıt tüketimi ile de dikkat çekiyor. Aracın enerji tüketimi 16,2 kWh/100 km olarak belirtiliyor.
     

    Elektrikli Kia Niro’nun motor performansıyla ilgili diğer detaylar şöyle:
     

    Motor Elektrikli motor
    Tip Kalıcı mıknatıslı senkron motor (PMSM)
    Maksimum güç (PS) 150
    Maksimum güç (PS) 204
    Maksimum tork (Nm) 255

    Kia Niro’nun Güvenlik Testi Sonuçları
     

    Gelişmiş teknolojik donanımıyla sürüş güvenliğini artıran Kia Niro, Euro NCAP testlerinden de iyi puanla çıktı. Aracın yetişkin yolcu için güvenlik oranı %91 olarak belirlendi. Bu oran çocuk yolcular için %84, yol kullanıcıları için %76, güvenlik yardımcıları için ise %79.
     

    Önden çarpmalarda 13,8 / 16, yandan çarpmalarda 15,5 / 16 ve arkadan çarpmalarda 3,4 / 4 puan alan Kia Niro, totalde 5 yıldızlı güvenlik seviyesine sahip.
     

    Kia Niro’nun Euro NCAP test videosu
     


     

    Yeni Niro’nun Sürüş Testlerinden Öne Çıkanlar
     

    Niro, Kia’nın elektrikli otomobil dünyasında önemli bir yere sahip olmasını sağlamaya aday. Sürüş testlerinden elde edilen sonuçlar da bu ihtimali güçlendiriyor. Dış tasarımıyla sürücüye yeni bir tarz kazandıran araç, geniş iç hacmi ve yolcu kapasitesiyle ailelerin kullanımı için de uygun.
     

    Bu detaylar hem hibrit hem de EV versiyonunun gösterdiği performans ile birleştiğinde ortaya premium segmenti çağrıştıran araçlar çıkıyor. Niro’nun üst düzey SUV sürüş deneyimi sunan performans detayları ise şu şekilde:
     

    Kia Niro Hibrit EV
    Maksimum hız (km/s) 162 167
    Hızlanma (sn) 0 – 100 km/s 10,8 7,8
    Hızlanma (sn) 80 – 120 km/s 8,4 5,0

    Kia Niro’nun hibrit ve EV olarak iki versiyonda satışa sunulması, sürücüler için önemli bir avantaj. Tasarım ve performans açısından çok beğenilen model, farklı motor tercihi olan sürücüler tarafından da kullanılabilir. Üstelik Niro, hayatı kolaylaştıran araç donanımları ile pratik bir sürüş keyfi sunuyor.
     

    Close
  • KIA play
    Yenilenen 2022 Kia Cerato İç ve Dış Detayları 2022-08-15 More

    Kia sedan ailesinin en iddialı araçlarından biri olan Cerato, yenilenen tasarımı ve detayları ile her sürüşü benzersiz bir deneyime dönüştürüyor. Yüksek performansı ve etkileyici tasarımı ile Kia Cerato, 2022’nin en iddialı araçlarından biri olmaya aday.
     

    Yeni Cerato Tasarım Detayları
     



     

     

    2022 model Kia Cerato, Sportage’da da görebileceğiniz dinamik tasarım detayları ile öne çıkıyor. Kusursuz aerodinamik için özel olarak çizilen hatlar, aracın aynı zamanda şık bir imaj çizmesini sağlıyor. Geniş iç mekanı sayesinde de konforlu bir sürüş deneyimi sunmayı başarıyor.
     

    Yeni Cerato’nun Dış Tasarım Detayları
     

    Kia Cerato’nun dış tasarımında kullanıcıları ilk olarak çift parçalı ızgara ve hemen üzerinde yer alan Kia logosu karşılıyor. Yanal olarak ön tekerleklerin merkezi ile aynı hizaya kadar uzanan far grubu ise aracın dinamik ve sportif görünümü pekiştiriyor.
     

    Satışa sunulduğu ilk günden bu yana tasarımı ile görenleri büyülemeyi başaran araç, oldukça yüksek bir karakter çizgisine sahip. Karakter çizgisi, ön far grubundan arka far grubuna kadar uzuyor. Düz bir hat yerine başlangıç ve bitiş noktalarında kullanılan eğim sayesinde de aracın güçlü görünümünü destekliyor.
     

    Aracın arka tarafında ise far grubu öne çıkıyor. Tüm bagajı kateden oldukça geniş arka far grubu, hafif de olsa yanal olarak uzuyor. Ayrıca C sütunundan başlayan hatla bütünleşiyor ve oldukça karakteristik bir görünüm ortaya çıkarıyor.
     

    Kısacası Kia Rio veya Kia Sportage gibi diğer modellerde de görebileceğiniz gibi Cerato, kendine has hatlarıyla “Buradayım!” demeyi başarıyor.
     

    Son olarak hem arka hem de ön far grubunda LED teknolojisinden yararlanılması sayesinde sürücüleri oldukça güçlü bir aydınlatma karşılıyor.
     

    Yeni Cerato’nun İç Tasarım Detayları
     



     

     

    İç dizaynda geniş ve şık ön konsol dikkatleri üzerine çekiyor. Modern bir tasarıma sahip olan ön konsolda 8” dokunmatik ekranlı multimedya eğlence sistemi bulunuyor. 8” dokunmatik ekranlı multimedya eğlence sistemi, Android Auto ve Apple CarPlay desteğine de sahip. Bu sayede kolayca akıllı cep telefonlarında yer alan uygulamalar kullanılabiliyor.
     

    Kia Cerato’nun yıllardan beri değişmeyen önemli yönlerinden biri de her zaman için iddialı iç hacme sahip olması. 2022 model Kia Cerato’da da benzer bir durum söz konusu. Ayrıca aracın baş, omuz ve diz mesafesi de oldukça geniş. Geniş olan iç mekan sayesinde 5 kişi dahi konforlu şekilde seyahat edebiliyor.
     

    2022 Cerato Sürüş Dinamikleri
     



     

     

    Cerato, tasarımından aldığı aerodinamik güç ve yüksek performanslı motoru ile oldukça etkileyici bir sürüş dinamiğine sahip. 128 PS beygir gücü üretebilen araç, benzinli motorun sessiz yapısıyla konfor konusunda da oldukça iddialı.
     

    Yol Tutuşu ve Frenleme Mesafesi
     

    4.640 mm uzunluk ve 1.800 mm genişliği ile benzerlerine göre büyük bir araç olan Cerato’nun, 5.30 metre gibi oldukça iddialı bir dönüş mesafesi bulunuyor. Bu sayede tam tur dönüşler sorunsuz olarak yapılabiliyor.
     

    Mevsime uygun lastik seçenekleri ile Cerato, bir sedandan bekleyebileceğiniz gibi oldukça yüksek bir yol tutuşu sağlıyor. Ek olarak ABS ve ESC gibi elektronik sistemler ile gelişmiş frenleri, ideal frenleme mesafesini sunuyor. Kısacası takip mesafesi korunduğu müddetçe sorunsuz bir sürüş deneyimi yakalanabiliyor.
     

    Motor ve Şanzıman Özellikleri
     

    Kia Cerato, 1.6 litrelik MPI benzinli motor ve 6 ileri otomatik vites ile sunuluyor. 1.591 cc hacme sahip olan motor ile araç 0’dan 100 km/s hıza 11,6 saniyede ulaşıyor. Motor, 128 PS güç ve 155 Nm tork üretebiliyor. Bu sayede de sürücülerin kusursuza yakın bir yol deneyimi yaşamasını sağlıyor.
     

    Motor ile ilgili bilinmesi gereken bir diğer nokta ise 195 km/s maksimum hıza sahip olması. Böylece rahatça yasal hız limitlerine erişilebiliyor ve sorun yaşamadan şehirler arası yollarda ya da otobanlarda kullanılabiliyor.
     

    Araçta 6 ileri otomatik vites bulunuyor. Oldukça etkileyici geçişlere sahip olan otomatik vitesi, dileyen kullanıcılar direksiyon arkasında yer alan kulakçıklar vasıtasıyla da kullanabiliyor. Böylece hem otomatik hem de düz vites deneyimi bir arada sunuluyor.
     

    Aracın vites oranları ise şöyle:
     

    Vites Oranı 1.6L MPI 6 İleri Otomatik Vites
    1. Vites 4,400
    2. Vites 2,726
    3. Vites 1,834
    4. Vites 1,392
    5. Vites 1,000
    6. Vites 0,774
    Geri Vites 3,440
    Son Dişli 3,612

    Yeni Cerato Yakıt Tüketimi
     

    Kia Cerato, içten yanmalı 1.6 litrelik MPI benzinli motoru ile iddialı bir yakıt tüketimi sunmayı başarıyor. Aracın yakıt tüketimi değerleri ve öne çıkan noktalar ise şöyle sıralanıyor.
     

    1.6 L MPI 6 İleri Otomatik Vites Yakıt Tüketimi
    Şehir İçi (L/100 km) 9,8
    Şehir Dışı (L/100 km) 5,9
    Ortalama (L/100 km) 7,3
    CO2 Emisyonu (Karışık, g/km) 168

    Kısacası araç hem şehir dışında hem de şehir içerisinde oldukça makul bir yakıt tüketimi değerine sahip.
     

    Kia Cerato Konfor Seçenekleri ve Öne Çıkanlar
     



     

     

    Kia Cerato, iki farklı donanım seviyesi ile satışa sunuluyor. Elegance donanım seviyesi, aynı zamanda baz donanım seviyesini ifade ediyor. İçerisinde yer alan konfora yönelik donanımlar ise şöyle sıralanıyor:
     

    • ● Deri direksiyon simidi ve vites topuzu
    • ● Yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon
    • ● Direksiyondan kumandalı multimedya sistemi
    • ● Kumaş koltuklar
    • ● Yükseklik ayarlı sürücü koltuğu
    • ● Saklama gözlü ön kol dayama
    • ● 60/40 oranında katlanabilir arka koltuklar
    • ● Manuel klima
    • ● 3,5” gösterge bilgi ekranı
    • ● 8” dokunmatik ekranlı multimedya eğlence sistemi
    • ● Geri görüş kamerası
    • ● 6 adet hoparlör
    • ● Bluetooth üzerinden sesli kontrol sistemi
    • ● Ön konsolda USB girişi
    • ● Ön konsolda bardak tutucular
    • ● Gözlük saklama bölmesi
    • ● Aydınlatmalı sürücü ve yolcu makyaj aynası
    • ● Tek dokunma ile açılıp kapanabilen, sıkışmayı engelleyen sürücü camı

    Baz donanım dışında Prestige adı verilen ikinci bir donanım seviyesi daha bulunuyor. Baz donanıma ek olarak Prestige donanım seviyesinde yer alan konfora yönelik özellikler ise şöyle sıralanıyor:
     

    • ● Anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi
    • ● Sürüş modu seçimi
    • ● Isıtmalı ön ve arka koltuklar
    • ● Direksiyondan kumandalı vites kulakçıkları
    • ● 4,2” gösterge bilgi ekranı
    • ● Otomatik klima
    • ● Kendiliğinden kararan dikiz aynası
    • ● Elektrikli park freni

    Tabii ki donanımlar sadece konfor ile sınırlı değil. Güvenlik veya dış donanımlar arasında öne çıkan detaylar ise şöyle:
     

    • ● Tam boy stepne
    • ● 17” alüminyum alaşımlı jantlar
    • ● Yan aynalar üzerinde sinyal lambaları
    • ● Elektrikli kontrollü, ısıtmalı ve katlanabilir yan aynalar
    • ● Arka park sensörü
    • ● Elektrikli açılabilir sunroof
    • ● Stop & Go özellikli Akıllı Hız Sabitleyici
    • ● Şerit takip asistanı
    • ● Şeritte kalma asistanı
    • ● Ön çarpışma engelleme asistanı
    • ● Sürücü, ön yolcu, yan ve perde hava yastıkları
    • ● Yokuş kalkış destek sistemi

    Donanımlar arasında özel olarak açıklamamız gereken ise kuşkusuz Stop&Go özellikli Akıllı Hız Sabitleyici. Smart Cruise Control adıyla da bilinen sistem ile araç, belirlenen hız değeriyle hareket edebiliyor ve önündeki araç durduğunda duruyor, hareket ettiğinde de otomatik olarak sürüşe devam edebiliyor. Böylece şehir içi veya dışında konforlu bir sürüş deneyimi yaşanıyor.
     

    2022 Cerato Bakım, Servis ve Kasko Hizmetleri
     

    2022 model Kia Cerato için dileyen sürücüler Kia Kasko hizmetinden faydalanabiliyor. Kia tarafından anlaşma sağlanan sigorta şirketleri, Kia sahibi sürücülere özel olarak fiyatlandırmalar yapıyor ve uygun fiyatlı kasko seçenekleri sunuyor. Ayrıca Kia Kasko sayesinde hasar veya onarım gereken tüm durumlarda Kia Yetkili Servisleri tarafından işlemler yürütülüyor.
     

    Bakım takvimi ise aracın alımı ile beraber başlıyor. Belirli periyotlarda aracın bakıma girmesi gerekiyor. Periyodik bakım için en yakın Kia Yetkili Servisinden randevu alınabiliyor ve işlemler kısa süre içerisinde tamamlanıyor. Kia Yetkili Servisleri aracın ilk günkü performansı ile çalışmasına yardımcı oluyor.
     

    Yeni Cerato Fiyatı ve Kampanyalar
     

    Kia Cerato fiyat listesinde sadece seçilen donanım seviyesine göre farklılıklar yaşanıyor. Prestige donanım seviyesi, Elegance donanım seviyesine göre daha yüksek fiyatlarla satılıyor. Buna ek olarak Kia tarafından düzenli aralıklarla cazip kredi kampanyaları düzenleniyor.
     

    Close
  • KIA play
    2022 Kia Sportage SUV’nin Öne Çıkan Detayları 2022-08-14 More

    SUV dünyasının yıldızı Sportage, 2022 modeliyle gönülleri fethetmeyi başardı. Etkileyici tasarım detayları, yüksek performansı ve sessiz sürüş deneyimi ile bir SUV’den beklenenleri sonuna kadar karşılamayı başaran aracın öne çıkan detaylarını sizin için derledik.
     

    Yeni SUV Sportage Tasarım Farkları
     



     

    SUV veya Türkçesi ile Sportif Amaçlı Taşıt denildiğinde dünyanın birçok yerinde akla ilk olarak Sportage geliyor. Kullanıcılar, Sportage’ı yüksek performanslı ve konforlu olmasının yanı sıra tasarımıyla da beğeniyor.
     

    Yeni Sportage, tamamen yeni bir platform üzerine geliştirildi. Böylece başta Türkiye olmak üzere Avrupa’nın büyük bir kısmında etkileyici bir sürüş performansı sunabilmesi hedefleniyor.
     

    Sportage’ın sadece platformu değil, tasarımında yer alan birçok detay da değişikliğe uğradı. Yepyeni bir ızgara tasarımı ile kullanıcıların karşısına çıkan 2022 model Kia Sportage, özellikle yeni farları ile farkını hissettiriyor.
     

    Aracın arka tarafında da büyük bir değişim söz konusu. Özellikle arka farlar ve bagajın aerodinamik için dışarıya doğru uzatılması gibi detaylar, aracı hem oldukça şık hale getiriyor hem de dinamik tasarım detaylarının bütünlük içerisinde sunulmasını sağlıyor.
     

    Dış Görünüşünde Dinamik Detaylar
     



     

     

    Yeni Kia Sportage’ın tasarımını tek kelimeyle özetleyecek olsaydık bu kesinlikle “dinamik” olurdu. Araç; kapı kollarının hemen altında yer alan karakter çizgisi, yeni nesil farları ve neredeyse panoramik görüşe izin veren büyük ön camı ile etkileyici bir imaj çiziyor.
     

    Yeni ön ızgara tasarımıyla oldukça şık görünen aracın petekleri, eskiye göre çok daha büyük. Ancak ızgarada kullanılan özel siyah tonu, şık bir görünümün yanı sıra aracın yeni nesil farlarını da destekliyor.
     

    Bumeranga benzeyen yeni nesil farlar hem görünümleri ile görenleri kendine hayran bırakıyor hem de oldukça yüksek aydınlatma kapasitesi sunuyor. Tabii ki Yeni Sportage’ın değişen tek yönü, dış tasarımı değil.
     

    Yenilenen İç Dizayn ve Sürücü Konforu
     



     

     

    Yüksek konforlu bir sürüş için olmazsa olmazların başında sessizlik geliyor. Yeni Kia Sportage, hibrit güç ünitesi sayesinde oldukça etkileyici ve sessiz bir sürüş deneyimi sunuyor. Buna ek olarak geliştirilen özel yalıtım sistemleri sayesinde de yol gürültüsü olmadan araç kullanılabiliyor.
     

    2022 model Kia Sportage’ın iç dizaynında öne çıkan diğer bir detay ise sürücü odaklı ve karmaşadan uzak konsol. Multimedya sistemi ve gösterge paneli tek düzlem üzerinde yer alıyor. Apple CarPlay desteğine sahip olan bilgi sistemi (multimedya sistemi) ile kolayca konum bulunabiliyor ve dilenen yere navigasyon uygulamalarıyla rahatça gidilebiliyor.
     

    Dileyen kullanıcılar Apple CarPlay desteği sayesinde akıllı cep telefonlarında yer alan uygulamalara, multimedya ekranı üzerinden erişilebiliyor. Ayrıca Elektronik Vites Paneli (Shift by Wire) teknolojisi ile şanzımana elektronik olarak sinyal gönderilip vites değişimi sağlanıyor ve hem konforlu hem de kolayca viteslerin değiştirilebildiği bir sürüş deneyiminden faydalanılabiliyor.
     

    İç mekanda öne çıkan diğer detay ise geniş baş, diz ve omuz mesafesi. 5 kişinin rahatça seyahat edebileceği şekilde tasarlanan araçta, 996 mm diz mesafesi ve 998 mm baş mesafesi bulunuyor.
     

    2022 Sportage ile Gelen Yenilik ve Teknolojiler
     



     

     

    2022 model Sportage’ın en büyük farklarından biri, iç mekanda kullanıcıların karşısına çıkıyor. Çok daha büyük bir multimedya ekranına sahip olan araçta, gösterge ekranı da büyütülmüş. Bunun dışında araçta öne çıkan diğer nokta ise tüm donanım seviyelerinde arka koltuklar için USB ses sistemi sunulması.
     

    Araçta, Android Auto ve Apple CarPlay desteğine ek olarak Bluetooth sesli kontrol sistemi de yer alıyor. Araçta yer alan diğer detaylar ise şöyle sıralanıyor:
     

    • ● Otomatik klima
    • ● Smart koltuk cepleri
    • ● Kablosuz şarj sistemi (Wireless Charger)
    • ● Aydınlatmalı sürücü ve yolcu makyaj aynası

    Yeni Sportage Motor ve Konfor Paketi Seçenekleri
     

    2022 model Sportage’ın motor seçenekleri ve çekiş sistemlerine göre farklı konfigürasyonları bulunuyor. Aracın 3 farklı hibrit ve mild hibrit motor seçeneği bulunuyor. Ancak tüm araçların motor hacmi 1598 cc.
     

    Motor seçenekleri ve detayları şu şekilde sıralanıyor:
     

    • ● 1.6L TGDI - Mild Hibrit: 150 PS güç ve 250 Nm tork üretebiliyor.
    • ● 1.6L CRDI - Mild Hibrit: 136 PS güç ve 320 Nm tork üretebiliyor.
    • ● 1.6L TGDI - Hibrit: 230 PS güç ve 350 Nm tork üretebiliyor.

    Motor seçenekleri ve detayları şu şekilde sıralanıyor:
     

    Her araç için ayrıca iki çeker ve dört çeker versiyonları sunuluyor.
     

    Aracın donanımları arasında yer alan konfora yönelik detaylar ise en az motor teknolojileri kadar heyecan verici.
     



     

    Kia Sportage’ın dört farklı donanım seçeneği bulunuyor. Seçeneklere göre araçta yer alan donanımlar şöyle sıralanıyor:
     

     

      Cool Elegance Konfor Prestige Prestige Smart
    Lastik Bakım Kiti
    LED ön farlar - -
    Adaptif LED ön farlar - -
    LED gündüz farları
    Otomatik yanan farlar
    LED arka stop lambaları
    LED ön sis farları
    Elektrikli kontrollü, ısıtmalı ve katlanabilir yan aynalar
    Ön park sensörü -
    Arka Park Sensörü
    Anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi
    ISG (Start&Stop) Sistemi
    Deri direksiyon simidi
    Elektronik vites paneli -
    Isıtmalı direksiyon simidi -
    Deri ve kumaş kombinasyonlu koltuklar - -
    Deri koltuklar - -
    Yükseklik ayarlı sürücü koltuğu - - -
    Yükseklik ayarlı sürücü ve ön yolcu koltuğu -
    Elektrikli sürücü ve ön yolcu koltuğu -
    Hafızalı sürücü koltuğu - -
    Elektrikli, ayarlanabilir sürücü bel desteği
    Hız sabitleyici (Cruise Control) - -
    Stop & Go özellikli Akıllı hız sabitleyici - -
    Kör nokta çarpışma önleme asistanı (BCA) - -
    Kör nokta görüntüleme asistanı (BVM) - -
    Şerit takip asistanı (LFA)
    Şeritte kalma asistanı (LKA)
    Akıllı hız limiti asistanı (ISLA)
    HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)
    DBC (Yokuş İniş Destek Sistemi)
    TSA (Treyler Dengeleme Asistanı)

    Kısacası donanımlar sayesinde araç oldukça konforlu ve güvenli bir sürüş deneyimi sunuyor. Ancak bazı donanımlardan özel olarak bahsedilmesi gerekiyor.
     

    Isıtmalı ve soğutmalı koltuk özelliği sayesinde sürücüler, özellikle yaz ve kış aylarında aracın içi gibi koltuklarını da ısıtıp soğutabiliyor. Böylece klimanın soğutma veya ısıtma etkisine ek olarak yepyeni bir çözüme kavuşuyorlar.
     

    Önemli bir diğer donanım ise kör nokta görüntüleme sistemi. Kör nokta uyarı sistemleri genellikle aynalarda yer alan sinyallerle sürücüleri uyarıyor. Sistem, gösterge panelinde kamera vasıtasıyla kör noktada yer alan aracı doğrudan gösteriyor.
     

    2022 Sportage ile Gelen Mild-Hybrid Teknolojisi
     



     

     

    Sportage içerisinde iki farklı yakıt tipinde hibrit motor bulunuyor. Alışılmış benzin teknolojisine sahip olan hibrit versiyonlar şöyle sıralanıyor:
     

    • ● 1,6L TGDI Mild Hybrid
    • ● 1,6L TGDI Hybrid

    Türkiye’de pek fazla görülmeyen dizel hibrit versiyon da Sportage ile beraber sunuluyor. 1.6L CRDI Mild Hybrid olarak adlandırılan model hem hibrit motor teknolojisinden hem de dizel motor teknolojisinden yararlanıp oldukça düşük yakıt tüketimi değeri sunuyor.
     

    Peki, Sportage’da görülen mild hybrid ne demek ve hybrid’den ne farkı var?
     

    Mild-Hybrid Nedir?
     

    Mild hybrid, mild hibrit, hafif hibrit ve yarı hibrit olarak adlandırılan araçlar elektrikli ve benzinli veya dizel motora sahip. Elektrikli motor, benzinli veya dizel motoru destekleyerek daha az yakıt tüketilmesini sağlıyor. Böylece araçların yakıt tüketimi değerleri düşüyor. Dizel veya benzinli motorlar ise elektrikli motorun bataryasının dolmasına yardımcı oluyor.
     

    Kısacası mild-hybrid otomobiller, bataryaları dolu olduğu müddetçe benzinli veya dizel motorları destekleyen elektrikli motorlardan güç alarak hareket edip oldukça düşük yakıt tüketimi değeri sunuyor.
     

    2022 Kia Sportage Şanzıman Sistemi ve Şanzıman Oranları
     

    Sportage’da iki farklı şanzıman kullanıyor. 7 ileri DCT şanzıman, mild hybrid versiyonlarda kullanılıyor. Yani 1.6L TGDI Mild Hybrid ve 1.6L CRDI Mild Hybrid motor ile sunuluyor. 6 ileri otomatik vites ise sadece 1.6L TGDI HEV motor seçeneğinde yer alıyor.
     

    Motor seçeneklerine göre vites oranları ise şöyle sıralanıyor:
     

    Vites Oranı 1.6L TGDI Mild Hybrid 7 İleri DCT
    1. Vites 3,929
    2. Vites 2,318
    3. Vites 1,957
    4. Vites 1,023
    5. Vites 0,778
    6. Vites 0,837
    7. Vites 0,681
    Geri Vites 5,304
    Son Dişli 4,929 (1,2,4,5)
    3,632 (3,6,7,R)
    Vites Oranı 1.6L CRDI Mild Hybrid 7 İleri DCT
    1. Vites 3,643
    2. Vites 2,174
    3. Vites 1,957
    4. Vites 1,024
    5. Vites 0,791
    6. Vites 0,854
    7. Vites 0,681
    Geri Vites 4,936
    Son Dişli 4,929 (1,2,4,5)
    3,632 (3,6,7,R)
    Vites Oranı 1.6 L TGDI HEV
    1. Vites 4,639
    2. Vites 2,826
    3. Vites 1,841
    4. Vites 1,386
    5. Vites 1,000
    6. Vites 0,772
    Geri Vites 3,385
    Son Dişli 3,320

    2022 Sportage Yakıt Tüketimi
     

    2022 Sportage modellerinde motor seçeneğine ve çekiş sistemine göre araçların yakıt tüketimi değerleri değişiklik gösteriyor. Araçların detaylı yakıt tüketimi tablosu ise şu şekilde:
     

    Kategori/Araç 1.6L TGDI 2WD Mild Hybrid 1.6L TGDI 4WD Mild Hybrid 1.6L CRDI 2WD Mild Hybrid 1.6L CRDI 4WD Mild Hybrid 1.6L TGDI 2WD HEV 1.6L TGDI 4W HEV
    Şehir İçi Yakıt Tüketimi (L/100 km) 6,6 7,0 4,6 4,7 - -
    Şehir Dışı Yakıt Tüketimi (L/100 km) 5,2 5,4 4,4 4,7 - -
    Ortalama Yakıt 5,7 6,0 4,4 4,7 5,6 6,3
    Yakıt Tipi Benzin Benzin Motorin Motorin Benzin Benzin
    Çekiş Tipi İki Çeker Dört Çeker İki Çeker Dört Çeker İki Çeker Dört Çeker

    Kısacası tablolardan da anlaşılacağı üzere 2022 model Kia Sportage’lar oldukça düşük yakıt tüketimine sahip.

    Yeni Sportage Bakım, Servis ve Kasko Hizmetleri
     

    Sportage modelleri, Kia Kasko kapsamında kolayca kaskolanabiliyor. Sadece Kia modellerinin yararlanabildiği hizmet ile Türkiye’nin önde gelen kasko şirketlerinden özel poliçeler elde edilebiliyor. Ayrıca hasar gibi durumlarda Kia Kasko sayesinde yetkili teknik servisler tarafından onarım ve değişimler yapılıyor.
     

    Servis ve bakım hizmetlerinde de özel avantajlar yer alıyor. Online olarak kolayca Kia modelleri için servis randevusu oluşturulabiliyor. Kia Yetkili Teknik Servisleri aracılığı ile ayrıca periyodik bakımlar takip edilebiliyor ve araç ilk günkü performansı ile kullanılabiliyor.
     

    Yeni Sportage Fiyatı ve Kampanyalar

    2022 model Sportage fiyat listesinden farklı donanım ve motor seçeneklerine sahip modellere ulaşabilirsiniz. Ayrıca kampanyaları takip edip cazip kredi fırsatlarından ve size özel fiyatlardan yararlanabilirsiniz.

    Close
  • KIA play
    Kia Sorento Model İncelemesi 2022-08-13 More

    Şehir hayatında güven ve konfor sağlarken zorlu arazi şartlarında da yüksek performans gösteren SUV (Sport Utility Vehicle) modelleri, son yıllarda oldukça sık tercih edilen araçlar arasına girdi. Bu modellerin de kullanım yeri ve performansına göre farklılaşan bazı teknik özellikleri bulunuyor.
     

    SUV modelleri, önden çekişli (Front Wheel Drive) ya da arkadan itişli (Rear Wheel Drive) olabilir. Bazı SUV modelleri ise 4 çeker sürüşe sahip. 4x4 olarak adlandırılan bu modeller, motordan alınan gücü 4 tekerleğe birden dağıtıyor. 4 çeker araçların farkı, zorlu arazi şartlarında ve asfalt dışı yollarda daha üstün bir sürüş güvenliği sağlaması.
     

    Tüm tekerleklerinden çekiş sağlayan veya başka bir ifade ile dört çeker olan Yeni Kia Sorento da yüksek performans ve hibrit motorun etkileyici sürüş dinamiklerini sunuyor. Sizin için Kia Sorento’nun öne çıkan noktalarını bir araya getirdik.
     

    Tarz, Kullanışlılık, Güvenlik ve Konfor: Yeni Sorento
     



     

    2002'deki ilk tanıtımından bu yana yaklaşık 1,5 milyon adet satan Sorento, Kia'nın en önemli ve en çok satan araçlarından biri olmaya devam ediyor.
     

    Yeni Sorento’nun tasarımı, önceki Sorento nesillerinin güçlü ve estetik anlayışına dayanıyor. Yeni tasarımdaki keskin çizgiler, köşeler ve dinamik gövde yapısı aracın daha sportif bir duruş sergilemesini sağlıyor. Daha uzun dingil mesafesi, yolcular ile eşyaları için daha fazla alan ve yükseltilmiş teknoloji, 2022 model Sorento'yu diğer SUV’ler içinde dikkat çekici kılıyor.
     

    2022 model Yeni Sorento, Kia’nın yeni SUV platformu ile üretilen ilk modeli olmasıyla da dikkat çekiyor. Avrupa’da hibrit ve dizel motor seçenekleri ile yollara çıkan Yeni Kia Sorento, 2022 itibariyle Türkiye’de sadece hibrit versiyonu ile yollarda.
     

    Ödüllü Tasarım
     



     

    Sorento, Mart 2020’de tanıtılan dördüncü jenerasyonu ile Avrupa’nın en çok satan otomobil dergisi Auto Bild Allrad tarafından “Tasarım” kategorisinde ödüle layık görüldü.
     

    Yeni Sorento, üçüncü nesil Sorento’dan 10 mm daha geniş olacak şekilde 1.900 mm olarak üretildi. Ayrıca araç, 4.810 mm uzunluğunda ve önceki nesilden 15 mm daha yüksek. Bu yükseklik de engebeli arazi koşullarında sorunsuz bir sürüş vadediyor.
     

    Kia Sorento, önceki nesil SUV'lerin başarılı tasarımını yeniden tanımlarken yeni stil ögelerini de yüksek teknoloji ayrıntılarla birleştiriyor.
     

    Kia Sorento’nun dış tasarımında her iki yandaki entegre farları organik olarak saran kaplan burunlu ızgara, yeni modele kendinden emin ve olgun bir duruş kazandırıyor. Alt kısımda daha iyi sürüş deneyimi için LED gündüz farları yer alıyor.
     

    Sorento’nun iç tasarımında parlak yüzeyler, metal dokulu ve ahşap görünümlü kaplamalar yer alırken isteğe bağlı deri donanımlı modellerde deri kabartmalı desenler de mevcut. Ayrıca Sorento’nun geniş iç hacmi sayesine 5+2 oturma düzeni sunuluyor. Bu da kalabalık aileler için tercih sebebi olacak gibi duruyor.
     

    Aracın, önceki nesillerde de yer alan BOSE premium ses özelliğinin yanında elektrikli panoramik cam tavanı da mevcut. Son olarak çok sayıda USB girişi sayesinde herkesin telefonunu şarj edebilmesine olanak tanıyor.
     

    Yeni Hibrit Motorlu SUV Sorento Farkı
     



     

     

    2022 model Kia Sorento, 1.6L T-GDi HEV motor seçeneği ile sunuluyor. HEV yani hibrit bir araç olan Sorento, 1.589 cc hacimli bir benzinli motora sahip. Buna ek olarak araç, oldukça güçlü elektrikli motorundan da faydalanıyor. Özellikle kalkış ve düşük süratlerde araç, elektrikli motordan güç alıyor.
     

    1.6L T-GDi HEV olarak kodlanan güç ünitesi ile Kia Sorento, 230 PS güç ve 350 Nm tork üretebiliyor. Ayrıca 0’dan 100 km/s hıza 8,6 saniyede ulaşıyor. Maksimum sürati ise 193 km/s.
     

    Yenilenen Sorento’nun Şanzıman ve Yol Tutuşu Özellikleri
     

    Kia SUV ailesinin en büyük boyutlu üyelerinden olan Sorento, uygun lastik seçimi yapıldığı sürece yol ile bütünleşiyor. Dört çeker teknolojisinden de güç alan araç, asfaltı adeta kavrıyor ve savrulma gibi sorunların yaşanmasının önüne geçiyor.
     

    Kia Sorento’nun 1.6L T-GDi HEV olarak kodlanan güç ünitesi, 6 ileri otomatik vites ile çalışıyor. Şanzımanın oranları ise şöyle:
     

    Vites Oranı 1.6L T-GDi HEV 6 İleri Otomatik Vites
    1. Vites 4,639
    2. Vites 2,826
    3. Vites 1,841
    4. Vites 1,386
    5. Vites 1,000
    6. Vites 0,772
    Geri Vites 3,385
    Son Dişli 3,510

    Yeni Sorento SUV’nin Yakıt Tüketimi
     

    Hibrit teknolojisi ile dünyanın birçok ülkesinde kullanıcılara konforlu sürüş deneyiminin önünü açan Kia, aynı zamanda da düşük yakıt tüketimi değerleri sunmayı başarıyor. Kia Sorento, hibrit motoru sayesinde 6,1 litre gibi oldukça iddialı bir yakıt tüketimi değerine sahip. Aracın yakıt tüketimi değeri ve öne çıkan detaylar ise şöyle sıralanıyor:
     

    1.6L T-GDi HEV 6 İleri Otomatik Vites Yakıt Tüketimi
    Şehir İçi (L/100 km) 6,2
    Şehir Dışı (L/100 km) 6,0
    Ortalama (L/100 km) 6,1
    CO2 Emisyonu (Karışık, g/km) 140

    Yeni Sorento’nun Donanımları
     

    2022 model Kia Sorento’nun farklı pazarlara yönelik versiyonları bulunuyor. Türkiye’deyse Kia, tek ama oldukça zengin bir donanım paketi sunmayı tercih ediyor. Donanım paketi içerisinde neredeyse tüm teknolojiler mevcut. 2022 model Sorento’nun donanımlarından bazıları şöyle sıralanıyor:
     

    • ● 19” alüminyum alaşım jantlar
    • ● Projeksiyon tipi LED ön farlar
    • ● LED gündüz farları
    • ● Eve kadar aydınlatma
    • ● LED arka stop lambaları
    • ● LED ön sis farları
    • ● LED arka sis farları
    • ● Elektrik kontrollü, ısıtmalı ve katlanabilir yan aynalar
    • ● Yan aynalar üzerinde sinyal lambaları
    • ● Elektrikli panoramik cam tavan
    • ● Ön ve arka park sensörü
    • ● Anahtarsız giriş ve çalıştırma
    • ● Isıtmalı direksiyon
    • ● Deri direksiyon simidi ve vites topuzu
    • ● Direksiyondan kumandalı multimedya sistemi
    • ● Direksiyondan kumandalı vites kulakçıkları
    • ● Nappa deri döşeme koltuklar
    • ● Elektrikli, ayarlanabilir ve hafızalı sürücü koltuğu
    • ● Elektrikli, ayarlanabilir sürücü ve ön yolcu bel desteği
    • ● 3 kademeli ısıtmalı ön koltuklar
    • ● Isıtmalı arka koltuklar
    • ● Saklama gözlü ön kol dayama
    • ● Otomatik klima
    • ● 2. ve 3. sıra koltuklar için klima
    • ● 12,3” Supervision gösterge bilgi ekranı
    • ● 10,25” dokunmatik ekranlı multimedya eğlence sistemi
    • ● Navigasyon sistemi
    • ● Çevre görüş sistemi
    • ● Arka çarpışma önleme yardımcısı
    • ● BOSE marka ses sistemi
    • ● Sesli kontrol sistemi
    • ● USB girişleri
    • ● Aydınlatmalı sürücü ve yolcu makyaj aynası
    • ● Kendiliğinden kararan iç dikiz aynası

    Şu ana kadar sıraladığımız donanımlar genel olarak dış tasarım ve konfor ile ilgiliydi. Tabii ki Kia Sorento, kendisinden beklenebileceği gibi oldukça başarılı güvenlik donanımlarına da sahip. Kia Sorento’nun güvenlik donanımları şöyle sıralanıyor:
     

    • ● Dur ve Kalk Özellikli Akıllı Hız Sabitleme Kontrolü (Smart Cruise Control)
    • ● Ön Çarpışma Engelleme Asistanı (FCA-JX) (Kavşak Dönüş Desteği)
    • ● Arka Trafik Uyarı Sistemi
    • ● Kör Nokta Çarpışma Önleme Sistemi
    • ● Kör Nokta Görüntüleme Asistanı
    • ● Şerit Takip Asistanı
    • ● Şeritte Kalma Asistanı
    • ● Akıllı Hız Limiti Asistanı (ISLA)
    • ● Sürücü, ön yolcu, yan, perde ve diz hava yastıkları
    • ● HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)
    • ● DBC (Yokuş İniş Destek Sistemi)


    Kısaca öne çıkan donanımları listelediğimize göre özel olarak bilmeniz gereken detaylara geçebiliriz. İlk olarak kör nokta görüntüleme asistanı ile başlayalım. Klasik olarak kör nokta asistanları, uyarıları aynalarda yer alan sinyaller vasıtasıyla yapıyordu. Kia mühendisleri ise bunu değiştirmeye karar verdi ve monitör özelliği ekledi.
     

    Kia Sorento’nun gösterge ekranında yer alan monitör aracılığı ile kör noktada yer alan araçlar görünebiliyor.
     

    Head up Display veya Türkiye’de sık sık kullanılan adıyla hayalet gösterge ekranı sayesinde sürücüler, gözlerini yoldan ayırmadan hareket edebiliyor. Dur ve Kalk Özellikli Akıllı Hız Sabitleme Kontrolü ise aracın kilometrelerce kendi başına hareket edebilmesini ve önündeki araç durduğunda durup hareket ettiğinde hareket etmesini sağlıyor. Sürücünün ise sadece sesli uyarı geldiğinde direksiyona dokunması gerekiyor.  
     

    Kullanım Amacına Göre Araç Seçimleri
     

    Kullanım amacınız daha çok yol yapmak ve off-road deneyimi yaşamaksa üst-orta ya da üst sınıf bir SUV 4x4 araç alabilirsiniz. Daha geniş iç hacim ve daha yüksek motor kapasitesine sahip olan bu sınıftaki araçlar, performans olarak da fark yaratır. Bu sayede şehir dışında ve engebeli arazilerde de konforlu bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.
     

    Şehir içinde kullanılacaksa da küçük veya kompakt bir SUV tercih etmek daha uygun olabilir. Böylece hem şehir içinde park sorunu yaşanmaz hem de sürücülerin manevra kabiliyeti artar. Ayrıca kullanım maliyeti noktasında da avantajlar elde edilir.
     

    4x4 bir SUV arıyorsanız Sorento ya da Sportage modellerini inceleyebilir ve ihtiyaçlarınıza en uygun modeli tercih edebilirsiniz.
     

    2022 Sorento Bakım, Servis ve Kasko Hizmetleri
     

    2022 model Sorento için Kia Kasko hizmetinden faydalanıp Türkiye’nin önde gelen sigorta şirketlerinden size uygun kasko fırsatlarını yakalayabilirsiniz. Cazip fiyatları ile öne çıkan Kia Kasko sayesinde onarım veya değişim gibi işlemlerin tamamını da Kia Yetkili Teknik Servisleri aracılığı ile yapmanız mümkün.
     

    Bakım ve servis işlemleri için de randevu oluşturmanız yeterli. Kia Yetkili Teknik Servis randevularında aracınızın ihtiyaç duyduğu her detayı yetkililer sizinle paylaşıp Sorento’nun ilk günkü performansı ile çalışmasına yardımcı olacaklar. Ayrıca yetkili teknik servisler aracılığıyla Kia Sorento aksesuarlarını satın alabilirsiniz.
     

    Yeni Sorento Fiyatı ve Kampanyaları
     

    Kia Sorento fiyat listesi aracılığı ile güncel fiyatlara ulaşmanız mümkün. Ayrıca Kia aracılığı ile katılabileceğiniz “cazip kredi” veya “yıl sonu” gibi farklı kampanyalardan yararlanabilir, Sorento’nuzu size özel avantajlarla satın alabilirsiniz.
     

    Close
  • KIA play
    Kia EV6, 2022 Yılın Otomobili seçildi 2022-04-18 More

    - Tamamen elektrikli ileri teknolojili crossover Kia EV6, dünyanın en prestijli otomotiv ödüllerinden birini kazandı. EV6, ultra hızlı şarj teknolojisi ile uzun mesafeli gerçek yaşam sürüş menzili sunuyor.

    - Özel bir elektrikli araç platformu üzerine inşa edilen EV6, tek şarjla 528 kilometreye kadar menzil sunabiliyor. Gelişmiş batarya 18 dakikalık şarjla %10’dan %80 doluluk oranına ulaşıyor.

    Yeni Kia EV6, sonuçları merakla beklenen Yılın Otomobili (COTY) ödüllerinde 2022 yılının otomobili seçildi. Kia’nın yenilikçi elektrikli crossover modeli EV6, 22 Avrupa ülkesini temsil eden ve saygın otomobil gazetecilerinden oluşan 59 kişilik bir jüri tarafından bu ödüle layık görüldü.

    Kia EV6, ilk olarak 2021 yılında pazara sunulan altmışın üzerinde model ile birlikte büyük ödül için değerlendirilmek üzere listelendi. COTY jürisi, Kasım ayında bu uzun listeden altısı elektrikli araç (EV) olmak üzere yedi finalist belirledi.

    Kia EV6, toplam 279 puan alarak zafere ulaştı ve 2022 Yılın Otomobili ödülünü kazandı. Yılın Otomobili Jüri Başkanı Frank Janssen değerlendirmesinde: “Kia EV6'nın bu ödülü aldığını görmek çok hoş. Marka bu otomobil üzerinde çok çalıştı ve yılın otomobili ödülünü hak etti. Kia'nın son yıllardaki başarısı gerçekten etkileyici.” dedi.

    Kia Avrupa Başkanı Jason Jeong ise: “Bu prestijli ödülü kazanan ilk Kia olan EV6 ile 2022 Yılın Otomobili ödülünü kazanmak büyük bir onur. EV6 en başından itibaren; son derece etkileyici bir gerçek dünya sürüş menzili, ultra hızlı şarj özellikleri, geniş, ileri teknolojili bir iç mekan ve gerçekten keyifli bir sürüş gibi nitelikleri bir araya getirerek elektrikli ulaşımı eğlenceli, kullanışlı ve erişilebilir kılmak için tasarlandı. EV6, gelişmekte olan elektrikli ürün gamımızda ileride neler olacağına dair bir fikir veriyor” şeklinde konuştu.

    Özel platform

    EV6, şirketin Elektrik-Küresel Modüler Platformunu (E-GMP) esas alan ilk elektrikli aracı. İleri teknolojili platform, başlangıçta içten yanmalı motorlu araçlar için tasarlanan platformlarda elektrikli araçların karşılaştığı sorunların yaşanmamasını sağlıyor. E-GMP platformunun yansıması olarak EV6; sınıfının en iyi iç hacmi, son derece etkileyici 528 km'lik bir sürüş menzili ve araç sahiplerine sadece 18 dakikada yüzde 10’dan yüzde 80’e şarj olanağı sunan 800 V ultra hızlı şarj gibi özellikleri kullanıma sunuyor.

    İleri teknoloji konumlandırmasını simgeleyen EV6, Kia'nın doğada ve insanlarda bulunan zıtlıklardan esinlendiği 'Zıtlıkların Birleşimi - Opposites United' yeni tasarım felsefesini kullanan ilk küresel model. Tasarım felsefesinin merkezinde, keskin tasarım unsurları, farklı şekillerin zıt kombinasyonları ve pozitif güçleri ile doğal enerjiyi çağrıştıran yeni bir görsel kimlik yer alıyor.

    2022 Yılın Otomobili ödülü, geçen yılki tanıtımından bu yana EV6'ya verilen ve sayıları giderek artan çok sayıda önemli ödül dizisinin sonuncusu. Kia EV6 bundan önce; İrlanda’da 2022 Yılının Otomobili, 2022 What Car? Ödüllerinde Yılın Otomobili, TopGear.com 2021 Ödüllerinde Yılın Crossover’ı seçilmiş; Almanya’da 2022 Yılın Otomobili Ödüllerinde 'Premium' ödülü ve ilk Yılın En İyi Otomobilleri 2021/2022 ödüllerinde ortak ödül almıştı.

    EV6, Kia’nın 2026 yılına kadar pazara sunmayı planladığı yedi özel elektrikli araç modelinin ilki olmasıyla dikkat çekiyor. Tamamen elektrikli crossover, şirketin lider küresel sürdürülebilir ulaşım çözümleri sağlayıcısı olma planlarında önemli bir rol oynayacak.

    Close
  • KIA play
    Kia Rio Model İncelemesi 2021-12-14 More

    Dördüncü jenerasyonunda Kia Rio, “Yolculuğa Sıfırdan Başla” sloganını tercih ediyor. Yenilenen Kia logosu, geniş ızgaraları ve uygun fiyatları ile öne çıkan Rio, hatchback araçlar arasında kolayca öne çıkmayı başarıyor.
     

    Türkiye’de çok sevilen hatchback araçlardan biri olmayı başaran 2021 model Kia Rio’yu inceleyelim.
     

    Kia Rio Hangi Segment?
     

    Kia’nın sedan, SUV veya hatchback kasa tiplerinde çok sayıda farklı araç modeli bulunuyor. Hatchback kasa tipinde Picanto, Rio ve Ceed, Türkiye’de satışa sunulan Kia modelleri. Picanto A, Ceed ise C sınıfında yer alıyor. Yani Picanto küçük, Ceed ise büyük bir araç. Rio ise B sınıfı olması sayesinde ne Picanto kadar küçük ne de Ceed kadar büyük.
     

    Kia Rio Nasıl Bir Otomobil?
     

    Kia Rio incelemesi yapılacaksa mutlaka irdelenmesi gereken konulardan biri, nasıl bir otomobil olduğudur. Kia Rio, şık ve dinamik hatları ile tam bir şehirli. Ayrıca küçük boyutları sayesinde park sorunu yaşanmasının da önüne geçiyor. 1.2 ve 1.4 litrelik DPI benzinli motorlardan gücünü alan otomobil, düşük yakıt tüketimi ve yüksek performansı bir arada sunuyor.
     

    Kia Rio’nun Tasarımı
     

    Kia Rio’nun dış tasarımında parlak renkler, yanal olarak uzayan ön far grubu ve geniş ızgara öne çıkıyor. Aracın ön far grubundan başlayıp arka far grubuna kadar uzayan bel çizgisi veya bazı kaynaklarda da görebileceğiniz şekliyle karakter çizgisi oldukça yüksek. Ayrıca bagaj kapağı ile entegre stop gruplarının arasında da bel çizgisini takip eden bir hat yer alıyor. Böylece araç, çepeçevre oldukça keskin bir hat ile kuşatılıyor.
     

    Aracın iç tarafına bakıldığı zaman ilk olarak söylenebilecek şey ise ferahlık. Birçok B sınıfı araca göre oldukça ferah ve geniş bir iç mekana sahip olan Kia Rio, teknolojik özellikleriyle de göz dolduruyor. 8” boyutundaki multimedya ekranı, konsoldan ayrı gibi görünen tasarımı ile büyük bir tableti andırıyor. Aracın farklı noktalarına yerleştirilen hoparlörler ise müzik dinlemeyi sevenler için oldukça hoş bir atmosfer yaratıyor.
     

    Tabii ki Kia denildiğinde ilk akla gelen konu donanımlar. Çünkü Kia modelleri, her zaman donanımlar konusunda oldukça zengin.
     

    Kia Rio’nun Donanımlarında Neler Var?
     



     

    Kia Rio içerisinde multimedya ekranından dijital klimaya kadar türlü donanımlar bulunuyor. Tabii ki donanım paketlerine göre var olan özellikler değişiklik gösterebiliyor. Kia Rio’nun paketleri 4 farklı isimle anılıyor. Giriş seviyesi donanım seçeneği olan Cool’dan sonra Elegance Tekno, Elegance Konfor ve Prestige donanım seviyeleri geliyor.
     

    Kia Rio Cool donanım paketinin öne çıkan noktaları şöyle: Direksiyon simidi ve vites topuzu, 4,2” Supervision gösterge bilgi ekranı, ön konsolda bardak tutucu, Bluetooth bağlantısı ve gözlük saklama bölmesi.
     

    Kia Rio Elegance Tekno donanım paketinde Cool’a ek olarak öne çıkan noktalar şöyle: 8” dokunmatik ekranlı multimedya ekranı, saklama gözlü ön kol dayaması, 6 adet hoparlör, Sesli Kontrol Sistemi bulunan Bluetooth bağlantısı, geri görüş kamerası ve Apple CarPlay desteği.
     

    Kia Rio Elegance Konfor donanım paketinde Elegance Tekno’ya ek olarak öne çıkanlar şöyle: 3 kademeli ısıtmalı ön koltuklar ve ısıtmalı direksiyon simidi.
     

    Kia Rio Prestige donanım paketinde Elegance Konfor’a ek olarak öne çıkanlar şöyle: Metal Ayak, 16” alüminyum alaşımlı jantlar, LED gündüz farları ve elektrikli açılabilir sunroof.
     

    Son olarak Kia Rio’nun güvenlik ekipmanlarının standart olduğunu belirtelim. Yani herhangi bir donanım paketinde fark bulunmuyor. Kia Rio içerisinde Hız Sabitleme ve Sınırlama Sistemi, ISOFIX bağlantıları, hava yastıkları, HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi), ABS ve ESP gibi güvenlik teknolojileri yer alıyor.
     

    Kia Rio’nun Teknik Özellikleri
     

    Küçük hacimli ama güçlü 2 adet benzinli motora sahip olan Kia Rio, 100 PS’e kadar güç üretebiliyor. Kia Rio’nun motorları ve teknik özelliklerini aşağıda yer alan tablodan görebilirsiniz.
     

    Kia Rio 1.2L DPI 1.4L DPI
    Motor Benzinli Benzinli
    Şanzıman 5 İleri Manuel 6 İleri Otomatik
    Silindir Hacmi (cc) 1.197 1.368
    Çap x Strok (mm) 71,0 x 75,6 72,0 x 84,0
    Maksimum Güç (PS/d/d) 84 / 6.000 100 / 6.000
    Maksimum Tork (Nm/d/d) 117,7 / 4.200 133 / 4.000
    Şehir içi (L/100 km) 6,6 8,8
    Şehir dışı (L/100 km) 4,3 5,0
    Ortalama (L/100 km) 5,1 6,2

    Kısacası Kia Rio, boyutlarına göre hem güçlü bir araç hem de düşük bir yakıt tüketimi sunuyor. Kia Rio’nun teknik özellikleri kadar kullanıcıları memnun eden yönü ise fiyatları.
     

    Kia Rio Ne Kadar?
     

    Kia Rio performansı, donanımları ve tasarımı karşılaştırıldığında uygun fiyatları ile kullanıcıların karşısına çıkan bir otomobil modeli. Ancak yıllara, motor seçeneklerine ve donanımlara göre fiyatlar değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle net fiyatlardan emin olmak için “Yeni Kia Rio HB Fiyat Listesi”nin kontrol edilmesi gerekiyor.

    Close
  • KIA play
    Araçlarda Yakıt Tasarrufu İçin Öneriler 2021-11-30 More

    KIA

    Araçların iki önemli harcama kalemi bulunur. Bunlar alım ve yakıt ücreti olarak ikiye ayrılabilir. Alım ücretleri; marka, model, motor tipi veya donanımlar gibi farklı etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Yakıt ücreti ise aracın yakıt tüketimini azaltarak aşağıya çekilebilir. Bu nedenle araçlarda yakıt tasarrufu için yapabileceğiniz bazı ufak püf noktaları bir araya getirdik.
     

    Ancak ilk olarak yakıt tüketimi değerinin nereden kontrol edilebileceğine değinelim.
     

    Yakıt Tüketimi Nasıl Kontrol Edilir?
     

    Marka ve modele göre değişiklik gösterse de günümüzde tüm araçların gösterge panelinde yakıt tüketimi değerinin yer aldığı bir alan bulunuyor. Buradan 100 kilometrede ne kadar yakıt tüketildiği görülebiliyor.
     

    Eğer aracın kilometre başına ne kadar yakıt tükettiği merak ediliyorsa burada yer alan değerin 100’e bölünmesi gerekiyor. Örneğin 100 kilometrede araç 7 litre yakıt tüketiyorsa kilometre başına da 0,07 litre yakıt tüketiyor demektir. 1 litrelik yakıt ücreti ile bu sayıyı çarparak aracın kilometre başına kaç TL harcadığı da görülebiliyor.
     

    Aracı benzinli olarak kabul edersek ve benzinin litre fiyatını da 8 TL olarak alırsak kilometre başına yakıt tüketimi değeri 0,56 TL oluyor. Yani araç kilometrede 56 kuruş yakıt tüketiyor.
     

    Aşırı yük, trafik veya mevsime uygun olmayan lastiklerin kullanılması gibi çok sayıda faktör nedeniyle yakıt tüketimi artabiliyor. Peki, yakıt tüketimini artıran faktörler nelerdir?
     

    Yakıt Tasarrufu İçin Yapılması Gerekenler?
     



     

    Yakıt tüketimini etkileyen başlıca faktör, aracın kullanım şeklidir. Seyahat esnasında sürat hızla artırılıyor veya azaltılıyorsa yakıt tüketimi önemli ölçüde artıyor. Bunun dışında araç yakıt tüketimini etkileyen faktörler şöyle sıralanıyor:
     

    • ● Trafik
    • ● Uygun olmayan lastikler
    • ● Aşırı yük
    • ● Bakımsızlık
    • ● Cam açma
    • ● Farklı sürüş modları

    Tabii ki bunlar sık karşılaşılan sorunlar. Bunlar dışında aracın yürür aksamında meydana gelebilecek arızalar gibi sık karşılaşılmayan sorunlar nedeniyle de yakıt tüketimi artış gösterebiliyor. Peki, yakıt tasarrufu için yapılması gerekenler nelerdir?
     

    Camları Açmayın
     

    Markalar araçları rüzgar sürtünmesinden daha az etkilenecek şekilde tasarlıyor. Böylece araçlar, hareket halindeyken rüzgarın oluşturduğu karşı koyma etkisinden minimum şekilde etkileniyor. Camlar açıldığındaysa rüzgar sürtünmesi değeri yükseliyor ve araç normalden daha fazla yakıt tüketiyor.
     

    Bu nedenle yakıt tüketimini düşürmek için camların açılmaması öneriliyor. Sıcaklık nedeniyle sorun yaşanıyorsa klimaların çalıştırılabilir.
     

    Yüksek Süratten Kaçının
     

    Yeni nesil hız ölçüm teknolojileri ile beraber anlık olarak hız ölçümü birçok yerde yapılmıyor. Bunun yerine ortalama hız değerine bakılıyor. Bu tip yol ve otoyollarda da bazen aniden hızlanılabiliyor. Aniden hızlanmak ise motorun normalden çok daha fazla yakıt tüketmesine neden oluyor. Hatta bazı durumlarda ideal değerin iki katına kadar yakıt tüketimi artabiliyor. Bu nedenle de trafik güvenliği açısından zorunlu olmadığı müddetçe ani hızlanmalardan kaçınılması gerekiyor.
     

    Trafik Saatlerini Kontrol Edin
     

    Araçlar en çok durup kalktıkları anlarda yakıt tüketiyor. Bu nedenle İstanbul veya İzmir gibi metropollerde trafiğin olduğu saatlerde yakıt tüketimi önemli ölçüde artıyor. Mümkünse sürücülerin yoğun trafik saatlerinde seyahat etmemeleri öneriliyor.
     

    Ancak Kia Niro gibi hibrit ve yüksek yakıt tasarruflu araçlar, rejeneratif frenleme gibi özel teknolojilerden yararlanıyor. Bu teknolojiler ile araç yavaşladıkça elektrikli motorun bataryası doluyor.
     

    Ayrıca Kia Niro gibi hibrit otomobil modelleri, düşük hızlarda elektrikli motordan yararlanıyor ve mümkün olduğu kadar benzin kullanmıyor. Yani yoğun trafik, hibrit araçlar için dizel veya benzinli araçlara göre çok büyük bir problem yaratmıyor. Kısacası hibrit için yakıt tasarruflu motor türü de diyebiliriz.
     

    Lastiklere Dikkat Edin
     

    “Yakıt tasarrufu nasıl yapılır?” sorusunun cevabını arayanların dikkat etmesi gereken önemli konulardan bir diğeri ise lastikler. Çünkü yakıt tasarrufu püf noktalarında uygun lastik kullanımı önemli bir yer kaplıyor. Kış veya yaz gibi belirli bir mevsime uygun olarak imal edilen lastik çeşitleri, farklı mevsimlerde yakıt tüketimini artırıyor.
     

    Örneğin yumuşak hamurlu olarak imal edilen kış lastikleri, yaz aylarında hava sıcaklığı yüksek olduğu için yere çok daha fazla tutunuyor. Bu nedenle de araç normalden çok daha fazla yakıt tüketebiliyor. Ayrıca yakıt tasarrufu dışında mevsim şartlarına uygun olmayan lastik kullanımı, yol güvenliğini de tehlikeye atabiliyor.
     

    Lastiklerin yakıt tüketimine etki ettiği diğer bir konu ise basınç. Lastik basıncı ideal değerde değilse yakıt tüketimi önemli ölçüde artıyor. Aracın ideal lastik basıncı değerini bilmeyen sürücülerin, kullanım kitapçığını veya sürücü kapısının iç kısmını kontrol etmesi gerekiyor.
     

    Son olarak yeni lastik almak zorunda olan sürücülerin, yakıt tüketimi konusunda sorun yaşamamak için lastik boyutu, lastik tipi ve lastik sembolleri gibi araç lastiği alırken dikkat edilmesi gereken noktaları öğrenmesi de gerekiyor.
     

    Bakımları İhmal Etmeyin
     



     

    Markalar her araçları için belirli bakım periyotları yayımlıyor. Bu periyotlar kilometre veya yıl sınırına tabi oluyor. Örneğin Kia Sportage’ın periyodik bakımları 15 bin kilometre veya 1 yıl içerisinde gerçekleşiyor. Yani 15 bin kilometreyi 1 yıl içerisinde aşmasanız bile periyodik bakım yaptırmanız gerekiyor.
     

    Periyodik bakımlarda aracın filtreleri değiştiriliyor ve sıvıları kontrol ediliyor. Filtreler ve sıvıların ideal seviyede olması, yakıt tüketimini önemli ölçüde azaltıyor. Ayrıca periyodik bakımlarda aracın rutin kontrolleri de yapılıyor. Araçta olağan dışı bir durum varsa konu ile ilgili bilgilendiriliyorsunuz. Eğer değişiklik veya onarım teklifini onaylarsanız aracınızın tamir işlemlerine geçiliyor.
     

    Kısacası periyodik bakımlar, aracınızın ideal şekilde çalışmasını sağlıyor. Böylece hem araçta herhangi bir problem yaşanmıyor hem de arıza nedeniyle yakıt tüketiminin artması gibi sorunlarla karşılaşılmıyor.
     

    Aşırı Yükleme Yakıt Tüketimine Etki Eder mi?
     

    Araca eklenen her yük, motorun hareket edebilmek için daha fazla çalışmasına neden oluyor. Bu nedenle de yakıt tüketimi artabiliyor. Yakıt tüketiminin artmaması için bagajda fazladan yük bulunmaması ve araç üstü bagajların seyahat dışında takılmaması öneriliyor.
     

    Yakıt Tasarrufuna Etki Eden Ayarlar Nelerdir?
     

    “Yakıt tasarrufu için ne yapılmalı?” sorusunda bakım ve lastik kontrolü kadar önemli olan bir diğer konu ise modlar. Markalara göre değişiklik göstermekle beraber genellikle Eco ve Sport gibi isimlerle alınan modlar, yakıt tüketiminde ciddi farklar görülmesine sebep olabiliyor.
     

    Genellikle Sport olarak adlandırılan modda daha yüksek, Eco olarak adlandırılan modda ise daha düşük yakıt tüketimi gözlemleniyor.
     

    Yakıt Tasarrufu İçin Hangi Devir İdeal?
     

    Son olarak “Yakıt tasarrufu için kaç devir gerekiyor?” sorusuna açıklık getirmemiz gerekiyor. Birçok otomobil otoritesi benzinli motorlar için 2500 ila 3000, dizel motorlar için ise 2000 ila 5000 devir aralığının yakıt tüketimi açısından ideal olduğunu söylüyor. Yani aracınızın türüne göre devir aralığını ayarlayıp yakıt tasarrufu sağlayabilirsiniz.
     

    Close
  • KIA play
    Arabanızı Soğuk Kış Mevsimine Nasıl Hazırlayabilirsiniz? 2021-11-24 More

    Aracınız ile güvenli bir şekilde seyahat etmek ve herhangi bir sorun yaşamamak için mevsimlere uygun olarak bakımlarını yapmanız gerekir. Kış bakımı da mevsimsel bakımlar arasında en önemlilerden biridir. Sizin için “Otomobil kış bakımı nasıl yapılır?” ve “Araç kış bakımında neler yapılır?” gibi soruları cevapladık.
     

    Kış İçin Araba Bakımında Öne Çıkan Noktalar
     

    Model veya marka fark etmeksizin araba kış bakımında öne çıkan bazı noktalar bulunur. Bunlar kısaca şöyle sıralanır:
     

    • ● Camların kışa hazırlanması
       
    • ● Kış lastiklerinin kontrolü ve takılması
       
    • ● Akü kontrolleri
       
    • ● Antifriz seviyesi ve değerleri
       
    • ● Yağ değişimi
       
    • ● Hava filtresi kontrolü
       

    İlk olarak kışlık oto bakım setlerinde de sıkça bulunan buğu önleyiciler gibi önlemleyiciler ile yapabileceklerinize bakalım.
     

    Buğu Önleyici Nasıl Kullanılır?
     



     

    Oto kış bakımı ürünleri genellikle set olarak satılır. Markalara göre farklılaşsalar bile oto kışlık bakım seti olarak nitelendirilen ürünlerin genel olarak içerikleri aynıdır. Buz sökücü plastik spatula, buğu önleyici, yağmur kaydırıcı ve bezler; neredeyse hemen hemen tüm setler içerisinde yer alır.
     

    Buğu önleyici ve yağmur kaydırıcılar, cam yüzeylere uygulanır. Plastik şişeler içerisinde satılan ürünler, cam temizlendikten sonra kullanılır. Ön ve yan camların iç yüzeyine buğu önleyici, dış yüzeyine ise yağmur kaydırıcı sprey vasıtasıyla sıkılır. Daha sonra bez ile kalan sıvıların silinmesi gerekir. Böylece soğuk ve yağışlı havalarda görüş açınız kapanmaz.
     

    Son olarak araç kış bakım ürünleri arasında sıkça bulunan spatula benzeri plastik buz sökücü ise araca bineceğiniz zaman kullanılır. Spatula ile görüş açınız ve kapı kolu gibi alanlarda meydana gelen buzlanmış tabakaları kaldırmanız gerekir. Satın alırken özellikle ucunun lastikli olduğundan emin olmanızı öneririz. Aksi takdirde camları veya kaportayı çizmeniz mümkündür.
     

    Kış Lastiklerinin Kontrolü ve Takılması
     



     

    Hava sıcaklıkları 10 derecenin altına düştüğünde kış lastiği takılması önerilir. Çünkü kış lastikleri oldukça yumuşak hamurludur ve düşük hava sıcaklıklarında bile ısınıp yolu kavrayabilirler. Ayrıca üzerlerinde yer alan çok sayıda oluk sayesinde de yağışlardan daha az etkilenmenizi sağlarlar.
     

    Kış lastiğinin kontrolü oldukça basittir. İlk olarak takmadan önce tüm yüzeylerinin gözle kontrol edilmesi önerilir. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli husus ise diş derinliğidir. Genellikle lastik üreticileri kırmızı veya sarı gibi ayırt edilebilecek bir renk ile 1,6 milimetrelik yasal diş derinliği sınırını işaretler. Lastiğin herhangi bir oluğu bu derinliğe ulaşmışsa mutlaka yeni lastik alınması gerekir.
     

    Diş derinliği dışında lastiğin üzerinde şişme gibi formun diğer taraflardan farklı olduğu bir alan görürseniz de lastiği değiştirmeniz önemlidir. Lastiklerde herhangi bir sorun gözlemleyemiyorsanız aracınıza takabilirsiniz.
     



     

    Çıkardığınız lastikleri ise lastik depolama hizmeti veren şirketler aracılığı ile saklayabilirsiniz. Eğer kendiniz saklayacaksanız çengelli askılardan veya yatay dizim yönteminden yararlanmanızı öneririz. Çünkü lastikler, basınç uygulanabilecek bir şekilde depolanırsa kendi ağırlıkları nedeniyle formlarını kaybedebilirler.
     

    Askı yöntemini kullanacaksanız zincir veya başka güçlü bir materyali tavana asmanız gerekir. Daha sonra lastikleri tek tek çengellere geçirmelisiniz. Bir lastik, başka bir lastik başta olmak üzere herhangi bir cisme asla temas etmeden asılı kalmalıdır.
     

    Yatay dizim kullanacaksanız boş ve düz bir zemin kullanmalısınız. Zeminin üzerine mümkünse kontraplak gibi pürüzsüz ve lastiklerin yerle temas etmeyeceği ekstra bir yüzey eklemelisiniz. Bu işlemden sonra kir gibi sorunların önüne geçmek için kalın ve naylondan imal edilmiş bir örtü serebilirsiniz.
     

    Zemin hazırlandıktan sonra lastikleri birbirlerinin üzerine koymalısınız. Ancak unutmayın, lastiklerin bombeye benzer bir şişkinliğe sahip olan tarafları tam olarak birbirlerinin üzerine oturmalıdır. Aksi takdirde lastikler formlarını kaybedip düzgün çalışamayacak hale gelebilirler. Düzgün bir şekilde dizim gerçekleştirildikten sonra ayda veya iki ayda bir lastikleri kontrol etmeniz yeterli olur.
     

    Son olarak yolcu veya yük taşımacılığı yapan sürücüler için kış lastiği zorunludur ve 1 Aralık tarihinden 1 Nisan tarihine kadar takılmaları gerekir.
     

    Kış Lastiklerinin Hava Basıncı Nasıl Ayarlanır?
     

    Kışlık araç bakımı yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer husus hava basıncıdır. Kış lastiklerinizi araç kışlık bakımı için taktığınızda ideal hava basıncında olmayabilirler. Bu nedenle lastiklere hava basmanız gerekebilir. İdeal hava basıncını öğrenmek için kullanım kılavuzunu incelemelisiniz.
     

    Kia kullanım kılavuzları içerisinde ideal değerleri nasıl bulabileceğinizi rahatlıkla öğrenebilirsiniz. İdeal hava basıncı değerini bulduktan sonra araç kış bakımı için lastiklere kompresör gibi bir aparat ile hava basmanız mümkündür.
     

    Akü Kontrollerini İhmal Etmeyin
     



     

    Akü, aracın hareket etmesini sağlamanın yanı sıra araç içerisinde yer alan elektronik cihazları da çalıştırmanızı sağlar. Akünün bitmesi durumunda aracı hareket ettiremeyeceğiniz gibi soğuk havalarda aracın kaloriferini de çalıştıramayabilirsiniz. Böyle bir durumda soğuktan etkilenmeniz mümkündür. Bu nedenle akü kontrollerini yapmanızı veya yaptırmanızı öneririz.
     

    Kia Yetkili Teknik Servisleri tarafından sağlanan kış araç bakımı seçeneklerini kontrol edebilirsiniz. Burada aracınızın akü doluluk oranı gibi değerler özenle incelenir ve gerekiyorsa akünüz onayınız ile değiştirilir. Kontrolleri kendiniz yapmak istiyorsanız aşağıda yer alan hususlara dikkat etmeniz gerekir.
     

    1.Akünün su seviyesi kontrol edilmeli. Akü kapağı kaldırıldığında ideal su seviyesini gösteren bir çizgi veya plaka ile karşılaşılır. Su seviyesi, bu çizginin veya plakanın altında olmamalıdır.
    2.Aracınızı kullanmayacaksanız kutup başlarını sökün. Aracınızı 1 ay gibi bir süre kullanmayacaksanız mutlaka akü kutup başlarını sökün.
    3.Dikkatli olun. Bu işlemleri yaparken metal cihazlar veya ekipmanlar kullanmamaya özen gösterin. Aksi takdirde akünün ömrü bir hayli kısalabilir.

     

    Antifriz Seviyesi ve Değerlerini Kontrol Edin
     

    Araçların içerisinde yer alan özel suyun donmasını önleyen antifriz, araba kış bakımı sırasında mutlaka kontrol edilmelidir. Radyatörün kapağını çıkarıp antifriz seviyesini rahatça görebilirsiniz. Ancak burada özel su ile antifriz karıştırılmış halde bulunur. Hata yapmanız durumunda da su donabilir. Bu nedenle yetkili teknik servisleri tercih etmeniz, kış aylarında sorun yaşamanızı önler.
     

    Yağ ve Hava Filtresi Değişimi
     



     

    Aracın yağ haznesinde genellikle ideal değerin gösterildiği bir çizgi bulunur. Bu çizgiyi dikkate alarak kullandığınız araba markasının önerdiği yağı ekleyebilirsiniz. Hava filtresini değiştirmek ise teknik bilginiz yüksek değilse biraz zordur. Bu nedenle profesyonel yardım almak için mutlaka teknik servise gitmeniz gerekir.
     

    Periyodik Bakımı Mutlaka Yaptırın
     

    Marka ve modellere göre periyodik bakım süreçleri değişiklik gösterir. Bir Kia modeli kullanıyorsanız periyodik bakım takvimi sayfasından model seçimi yaparak periyodik bakım tarihinizi öğrenebilirsiniz.
     

    Periyodik bakıma kısa bir süre varsa yağ veya hava filtresi değiştirme gibi konularla uğraşmamak için mutlaka Kia yetkili teknik servislerine gitmelisiniz. Böylece hem aracınızın periyodik bakımını hem de yaz/kış bakımını yaptırmış olursunuz.
     

    Close
  • KIA play
    Kia Stonic Model İncelemesi 2021-10-11 More


    Kia Stonic Model İncelemesi

    2021-10-11

    Son yıllarda SUV araçları yollarda daha çok görmeye başladık. Türkçeye "sportif amaçlı taşıt" olarak çevrilen SUV araçlar; gösterişli tasarımları, prestijli görünümleri ve dinamik tarzları dolayısıyla kullanıcıların ilgisini çekiyor.
     

    Çekiş özellikleri ve güçlü motor donanımları sayesinde hem arazide hem de asfalt yollarda kullanılabilen SUV araçlar, geniş oturma alanları ve bagaj hacimleri nedeniyle “aile aracı” olarak da anılıyor. Şehir hayatında konfor ve güvenlik sağlayan SUV araçlar, engebeli arazilerde sergiledikleri yüksek performans ile de dikkat çekiyor.
     

    Fakat SUV araçların yaşamları çoğunlukla şehirde ve asfalt yollarda geçer. Bu tipteki araçların yerden yüksek yapıları ve teknik mimarileri de hem şehir hayatında hem de asfalt yollarda üstün bir sürüş güvenliği sunar.
     

    Ayrıca SUV araçların yüksek yapıları, kullanıcıların araca binme-inme sürecini kolaylaştırır. Bu yüksek yapı ayrıca kullanıcılara çevreye hakim bir sürüş sağlar. SUV araçlar, tasarımları nedeniyle kullanıcılara binek otomobil konforunu ve van tipi araçların çok çeşitliliğini birlikte sunar.
     

    SUV araçların tasarım özelliklerinden bahsettiğimize göre bir de SUV araç alırken dikkat edilmesi gerekenlere göz atalım.
     

    SUV Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
     



     

    SUV araçlar, 4x4 çekiş özellikleri ve hem asfalt hem de arazide kullanılabiliyor olmaları nedeniyle son yıllarda hayli popüler. Ancak bu türde bir araç alırken kullanım amaçlarınızı iyi şekilde belirlemeniz gerekiyor.
     

    Örneğin aracınızı daha çok şehir içinde kullanacaksanız küçük veya kompakt bir SUV araç tercih etmeniz daha mantıklı olabilir. Böylece hem şehir içinde park sorunu yaşamaz hem de manevra kabiliyetinizi artırabilirsiniz. Ayrıca kullanım maliyeti noktasında da avantajlar yakalayabilirsiniz.
     

    Fakat amacınız daha çok yol yapmak ve off-road deneyimi yaşamak ise üst-orta ya da üst sınıf bir SUV araç alabilirsiniz. Daha geniş iç hacim ve daha yüksek motor kapasitesine sahip olan bu sınıftaki araçlar, performans olarak da fark yaratır. Bu sayede şehir dışında ve engebeli arazilerde de konforlu bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.
     

    SUV otomobil seçerken dikkat etmeniz gereken özelliklerden bahsettik. Şimdi de Kia Stonic incelemesi yaparak gözde SUV modellerinden birine yakından bakalım.
     

    Kia Stonic: Göz Alıcı ve Kendinden Emin
     



     

    Kia Stonic, B segmentinde yer alan şehirli bir araç. Aynı zamanda “crossover” olarak da tanımlanan Yeni Stonic, kompakt boyutları ve çok yönlülüğü ile dikkatleri üzerine çekiyor. Göz alıcı tasarımı ve kendinden emin stili ile de ilham veren araç, SUV segmentine yeni bir soluk getiriyor.
     

    Form ve fonksiyon olarak Kia’nın büyük SUV modellerinden ilham alınarak tasarlanan Stonic, yol tutuş özellikleri ile kullanım kolaylığını bir arada sunuyor. Dinamik, güçlü ve kavisli tarzı ile heyecan uyandıran bir dış tasarıma sahip olan Stonic, zengin donanımı ile de konfor vadediyor.
     

    SUV ve binek araba özelliklerini bir araya getirerek tasarlanan Stonic, bu yönüyle melez bir araç olma özelliği taşıyor. Sürücülere özellikle şehir hayatında sağladığı avantajlar ile öne çıkan Stonic, sportif ve dinamik çizgilerinin yanı sıra sürüş keyfi ile de adından bahsettiriyor.
     

    Yüksek omuz çizgisini tamamlayan eğimli tavan çizgisi ve özel olarak tasarlanan tavan rayları, aracın stil sahibi görünümünü destekliyor. Sahip olduğu özgün stop lambası tasarımı ise Stonic’e genç ve fütüristik bir hava katıyor. Keskin yatay çizgiler ve yumuşak yalın yüzeylerin birbiriyle uyumunu gözler önüne seren Kia Stonic, teknolojiyi ve ergonomiyi esas alan yapısı ile de kullanıcıları kendisine çekiyor.
     



     

     

    Ayrıca önden çekişli Kia Stonic;
     

    • ● Elektronik Stabilite Programı (ESC),
    • ● Araç Denge Yönetimi (VSM),
    • ● Yaya Algılama ve Önden Çarpışma Uyarısı (FCA) da dahil Otonom Acil Durum Freni (AEB),
    • ● Arka Çapraz Trafik Denetimi (RCTA),
    • ● Kör Nokta Algılama (BSD)
    • ● Şeritten Çıkma Uyarı Sistemi (LDWS)
    • ● Drive Wise Gelişmiş Sürücü Destek Sistemi (ADAS) gibi araç donanımları sayesinde de hayatı kolaylaştırıyor. Uzun Far Desteği (HBA) ve Sürücü Yorgunluk Uyarısı (DAW) gibi özellikleri ile de sürüş güvenliğini daha fazla geliştiriyor.

    352 litrelik bagaj hacmine sahip Kia Stonic, iki katlı bagaj zemini ile de kullanım kolaylığını destekliyor. Çift kavramalı şanzıman (DCT) ile kombine edilen benzinli motor da yolculukları çok daha keyifli hale getiriyor. 2 adet motor seçeneği sunan Kia Stonic yakıt tüketiminde de fark yaratıyor. Kia Stonic performans ve donanım özelliklerini tablodan inceleyebilirsiniz:
     

    Kia Stonic 1.2L DPI 1.4L DPI
    Motor Benzinli Benzinli
    Şanzıman 5 İleri Manuel 6 İleri Otomatik
    Silindir Hacmi (cc) 1.197 1.368
    Çap x Strok (mm) 71,0 x 75,6 72,0 x 84,0
    Maksimum Güç (PS/d/d) 84 / 6.000 100 / 6.000
    Maksimum Tork (Nm/d/d) 117,7 / 4.200 133 / 4.000
    Şehir içi (L/100 km) 6,6 8,8
    Şehir dışı (L/100 km) 4,7 5,8
    Ortalama (L/100 km) 5,4 6,9
    Fren Sistemi ABS ABS
    Geri Görüş Kamerası -
    Üç Noktalı Arka Emniyet Kemerleri
    ISOFIX Çocuk Koltuğu Bağlantı Noktaları
    Çocuk Güvenlik Kilidi
    Sürücü ve Ön Yolcu Hava Yastığı
    Yan ve Perde Hava Yastıkları
    Uzaktan Kumandalı Merkezi Kilit ve Alarm
    Motor Kilitleme Sistemi (Immobilizer)
    HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)
    TCS (Patinaj Engelleme Sistemi)

    Yazımızın burada sonuna geliyoruz ancak okumaya devam etmek istiyorsanız Kompakt Otomobil Nedir? Modelleri ve Özellikleri içeriğimize geçebilirsiniz.
     

    Close
  • KIA play
    Kia Sorento Model İncelemesi 2021-09-29 More


    Araç Lastiği Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    2021-09-29

    Araçların rahat, güvenli ve tasarruflu olarak hareket edebilmesi için çeşitli tip ve boyutlarda lastikler geliştirilir. Oluk sayıları, hamurlarının sertlik derecesi veya diş derinliği gibi detaylar, lastiklerin kullanım alanlarını belirler. Ancak lastik alırken ilk olarak tamamı uluslararası standartlarla belirlenen ölçülere dikkat etmeniz gerekir.
     

    Araç Lastiği Boyutları Nelerdir?
     



     

    Araba lastik ölçüleri, araçların kitapçıklarında açıkça yazar. Örneğin Kia Sportage’ın broşürü içerisinde “Lastikler” başlığı altında 225/60R17 ve 245/45R19 ifadelerini göreceksiniz.
     

    Sıralama ile lastik ölçülerinde yer alan boyutlar ise şöyledir:
     

    • ● İlk kısım lastiğin kesit genişliğini ifade eder. Yani yanak olarak tabir edilen yanal yüzeyden, diğer yanal yüzeye kadar olan uzunluktur ve buna dıştan dışa genişlik dendiğini de görebilirsiniz. Örneğimizde yer alan lastiklerin kesit genişliği 225 ve 245 milimetredir.
       
    • ● İkinci kısım ise lastik kesitinin, lastik genişliğine oranıdır. Örneğimizde yer alan lastikler için oran %60 ve %45’tir. Yani ilk lastikte 225’in %60, ikinci lastikte ise 245’in %45’i kadar en-boy oranı vardır.
       
    • ● Üçüncü kısımda yer alan R ise lastiğin radyal olduğunu gösterir. Radyal denilen tasarımda bir çeşit tekstil ve metal türü ipliklerin kullanıldığı özel kompozit malzeme bulunur. Çok yüksek direnç oluşturabildikleri için hem yol ve yolcu güvenliği üst seviyeye çıkar hem de tekerleklerin deforme olma süreci kısalır. Örneğimizde yer alan lastiklerde “R” ibaresi bulunduğu için her ikisi de radyaldir.
       
    • ● Son kısım ise jant genişliğini ifade eder. Örnekte yer alan ilk lastik 17”, ikinci lastik ise 19” büyüklüğündeki jantlar ile uyumludur.
       

    Tüm bu ifadeleri ezbere bilmenize gerek yoktur. Araç kitapçığında yazan oranları lastik satışı yapan bayilere söylemeniz veya internet sitelerine girmeniz durumunda, uygun lastik seçenekleri sunulur. Türkiye’de sık görülen bazı lastik ölçüleri şöyledir:
     

    14 inç 15 inç 16 inç 17 inç 19 inç
    175/65R14 175/60R15 185/55R16 205/45R17 155/70R19
    175/70R14 175/65R15 185/55R16 205/50R17 175/60R19
    185/60R14 185/55R15 195/45R16 205/55R17 245/45R19
    185/65R14 185/60R15 195/50R16 215/40R17 -
    185/70R14 185/65R15 195/55R16 215/45R17 -
    - 185/65R15 195/60R16 225/60R17 -
    - 185/65R15 205/45R16 - -
    - 195/55R15 205/50R16 - -
    - 195/60R15 - - -

    Radyalın yanında yer alan değere bakabileceğiniz gibi tablonun üst kısmında yer alan inç değerine bakarak otomobiliniz jant boyutuna uygun olan versiyonu görebilirsiniz.
     

    Lastik Fiyatları Ne Kadar?
     



     

    Lastik içerisinde farklı birçok malzeme bulunduğu için ham madde fiyatlarında yaşanan değişimler gibi nedenlerle fiyatlarda değişiklik görülebilir. Türkiye’de araç lastiği fiyatları 700 TL’den 4.000 TL’ye kadar ulaşabilir.
     

    Araç lastik ücretleri; lastiğin içerisinde kullanılan malzemelerin kalitesine ve miktarına, lastiğin türüne ve lastik tipine göre değişiklik gösterebilir.
     

    Son olarak araba lastiği fiyatlarının yüksek veya düşük olması, lastiğin kötü veya iyi olduğu anlamına gelmez. Örneğin görece yüksek fiyatlarla satışa sunulan 215/40R17 boyutlarındaki bir lastik, oldukça uygun fiyatlı olan 215/40R17 boyutlarındaki bir lastiğe göre yaz şartlarında çok daha kötü bir performans gösterebilir. Çünkü pahalı olan kış lastiği olabilir ve üzerinde yer alan hamur, yaz şartlarına göre imal edilmemiştir.
     

    Bu nedenle lastik seçerken dikkat etmeniz gereken kriterlerden biri fiyat olsa da tek belirleyici değildir.
     

    Araç Lastiği Çeşitleri Nelerdir?
     

    Binek otomobillerde kullanılan lastikleri; yaz, kış ve mevsim lastikleri olarak 3’e ayırabiliriz. 3 lastik türünün de kendine özgü temel farkları bulunur. Bu farklar sayesinde de yola daha iyi tutunmanızı ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşamanızı sağlarlar. İlk olarak en sık tercih edilen lastiklerden olan mevsim lastiklerini anlatmaya başlayalım.
     

    Mevsim Lastiği Nedir?
     

    Mevsim veya 4 mevsim araç lastiği olarak tabir edilen lastik türü, yılın her döneminde kullanabileceğiniz şekilde tasarlanır. Hamuru özel olarak imal edildiği için düşük ve yüksek hava sıcaklıklarına karşı dayanıklıdır. Yaz lastikleri gibi hava sıcaklıkları düştüğünde hızla donmazlar veya kış lastikleri gibi sıcak havalarda ekstra yumuşaklık göstermezler.
     

    Ülkemizin neredeyse bütün şehirlerinde kullanılabildikleri için oldukça sık tercih edilirler. 4 mevsim araba lastiği özellikleri itibarıyla her mevsime uyum sağlayacak şekilde dizayn edildikleri için yıl boyu kullanılabilir. Bu sayede ekstra lastik bulundurma ve depolama maliyetlerinden de sürücülerin kurtulmasını sağlar.
     

    Eksi yönleri ise hava sıcaklıkları çok arttığında yaz lastiğine göre çok daha fazla yakıt tüketimine sebep olurlar. Ayrıca kar yağışı olduğunda kış lastiği kadar yüksek bir yol tutuşu sergilemezler.
     

    Kış Lastiği Nedir?
     



     

    Kış ve kışlık araba lastiği olarak tabir edilen lastik türü, oldukça yumuşak bir hamura sahiptir. Bu sayede de soğuk havalarda bile kolayca ısınabilirler. Böylece donma gibi sorunlarla karşılaşmadan araç kullanmanızı sağlarlar.
     

    Üzerlerinde yer alan oluklar ve dişler oldukça derindir. Bu sayede kar yağışı dahil olmak üzere hemen tüm yağışlı hava şartlarında yere oldukça sıkı tutunurlar. Ayrıca hava sıcaklıkları 10 derecenin altına düştüğünde kullanılması önerilir. Çünkü bu değerden daha düşük hava sıcaklıklarında diğer lastikler daha sert hamurlu olduğu için yere daha az tutunurlar.
     

    Yaz Lastiği Nedir?
     

    Sert hamurlu lastiklerdir ve sıcak havalara dayanıklıdırlar. Hava sıcaklıklarının çok yükseldiği şehirlerde mevsim veya kış lastikleri yerine tercih edilmeleri önerilir. Çünkü mevsim ve kış lastikleri, sıcak havalarda yumuşak olan hamurları ile yere çok daha fazla tutunur ve aracın istenen performansta çalışmasının önüne geçer.
     

    Yaz lastiklerinin oluk ve dişleri hem az hem de kısadır. Bu nedenle de yağışlı ve soğuk havalar için uygun değildir. Özellikle hava sıcaklıklarının 10 derecenin altına düştüğü durumlarda kullanılmamaları önerilir.
     

    Lastik Seçimi Yakıt Verimliliğini Etkiler mi?
     



     

    Lastik alırken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri yakıt tüketimidir. Çünkü yaz aylarında kış lastiği kullanmak veya kış aylarında yaz lastiği kullanmak sadece sürüş güvenliğinizi tehlikeye atmaz. Aynı zamanda araç yere çok fazla veya çok az tutunduğu için tekerlek dönüş sayısı gibi değerler değişir ve yakıt tüketimi önemli ölçüde artar.
     

    Hatta lastiklerin birkaç yıl kullanılabildiği düşünüldüğünde yakıt verimliliğini çok fazla düşüren modellerin tercih edilmesi durumunda lastik almamak daha pahalı bir çözüm dahi olabilir.
     

    Araba Lastiklerinde Yer Alan Etiket ve Semboller Ne Anlama Geliyor?
     

    Araç lastiği özellikleri, etiket ve semboller ile belirlenir. 4 mevsim araç lastiği veya kış lastiği gibi araba lastiği çeşitleri, üzerlerinde yer alan semboller ve etiketlerle kolayca anlaşılabilir. Kış lastiklerinin üzerinde dağ içerisinde kar tanesi ve M+S sembolleri bulunur. Bu işaretler lastiğin kış şartları ile kar ve çamura da dayanıklı olduğunu gösterir. Ancak bazı 4 mevsim lastik çeşitlerinde de bu semboller yer alabilir.
     

    Bunun dışında lastik alırken dikkat etmeniz gereken diğer semboller ise harflerdir. Harfler, alacağınız lastiğin hız endeksini gösterir. Hız endeksinde yer alan km/s cinsinden sürat, lastiğin ideal maksimum hız değerini verir. Bu değerin üzerinde sürekli hareket etmeniz önerilmez. Sırası ile harfler ve hız endeksleri şöyle sıralanır:
     

    Hız Endeksi İdeal Hız (km/s)
    S 180
    T 190
    U 200
    H 210
    V 240
    W 270
    Y 300
    ZR(Y) 300>
    ZR 240>

    Ayrıca hız endeksi ile ilgili bilmeniz gereken bir diğer husus ise bu değerlerin aracınızın ulaşabileceği maksimum değerden farklı olabilmesidir. Örneğin W hız endeksinde 270 km/s uygun bir hızdır. Ancak aracınız elektronik olarak 250 km/s hız ile sınırlandırılmış olabilir.
     

    Yönetmeliklere Göre Lastik Seçimi Nasıl Yapılır?
     



     

    Yasa ve yönetmeliklere göre lastikler ile ilgili bazı kısıtlamalar bulunur. Bu kısıtlamalara uyarak lastik seçimi yapmanız oldukça önemlidir. Kısıtlamalar ile ilgili ilk konu ise lastik diş derinliğidir.
     

    Araçların lastik diş derinliği, yönetmeliklere göre minimum 1,6 mm olmalıdır. Bu derinliğin altında kalan lastikler, yasalara göre kusurlu sayılır. TÜVTÜRK tarafından icra edilen araç muayenelerinde de lastikler kontrol edilir ve gerekli derinliğin olması beklenir. Eğer araç gerekli lastik diş derinliğine sahip değilse ağır kusurlu sayılır ve muayeneden geçemez.
     

    Lastik diş derinliğini öğrenebilmek için iki farklı yöntem bulunur. Bunlardan ilki bazı markaların sunduğu çizgilerdir. Kırmızı veya sarı gibi kolayca fark edilebilecek bir renkte olan diş derinlik çizgileri, araç lastiğinin derinliğinin yasal sınırların altında olup olmadığını öğrenmenizi sağlar.
     

    İkincisi ise lastik diş derinliği kılavuzu adı verilen özel bir ölçüm aparatıdır. Kredi kartından küçük olan aparatın milimetreleri gösteren kısmını lastiğin dişlerine geçirip yasal sınırın altında olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Genellikle lastik satışı yapan dükkanlarda bu aparatlar eşantiyon olarak sunulur ve lastik almanız durumunda hediye edilirler.
     

    Lastiklerle ilgili bir başka husus ise kış lastiği uygulamasıdır. Her yıl 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında şehirlerarası yolcu ve yük taşıyan tüm araçlar için kış lastiği takılması zorunludur. Ayrıca bazı il ve ilçelerin idari amirleri bu süreyi uzatabilir. Bu nedenle kaymakamlık ve valiliklerin yaptıkları açıklamaların takip edilmesi önerilir.
     

    Araç Lastiği Ömrü Ne Kadar?
     

    Lastik alırken dikkat etmeniz gereken en önemli konulardan biri lastik ömrüdür. Lastiklerin önemli bir kısmını kaplayan ve hamur adını verdiğimiz elastik madde, 10 yıl süreyle ideal sertlik değerinde kalır. Bu süreye de raf ömrü denir ve bu süreden sonra kullanılması kesinlikle önerilmez.
     

    Lastiklerin kullanım ömürleri ise 100 bin kilometreye kadar uzar. Ancak ortalama değer genellikle 80 bin kilometredir. Yani Türkiye’yi baz alacak olursak 4 yıl gibi bir sürede lastik ideal değerlerinden uzaklaşmış olur. Bu nedenle de kontrol edilmeden kullanılmaması önerilir.
     

    Lastik, Fren Performansını Etkiler mi?
     



     

    Araç lastiği alırken uygun lastik seçeneklerini tercih ettiğinizden emin olduğunuz sürece fren performansı açısından sorun yaşamazsınız. Lastik ideal büyüklükte ve mevsim şartlarına göre dizayn edilmiş bir modelse fren mesafeniz uzamaz. Böylece güvenli bir şekilde seyahat edebilirsiniz.

    Tam tersi durumlarda ise fren mesafenizin uzamasıyla beraber yere fazla tutunma gibi nedenlerle de viraj benzeri alanlarda ani frenleme yapılması durumunda savrulma gibi sorunlar yaşanabilir.
     

    Lastik Gürültüsü Alırken Anlaşılabilir mi?
     

    Lastik gürültüsü, yan aynalar veya spoiler gibi parçaların çıkardığı sese benzer bir gürültüdür. Özellikle uzun yollarda ses yükselir ve sürüş konforunu düşürebilir. Genel olarak bu gürültüye yol gürültüsü adı verilir.

    Lastiklerin çıkardığı gürültünün kaynağı zemin ile temastır. Günümüzde lastikler yol gürültüsünü azaltacak şekilde dizayn edilir. Ancak lastikleri denemeden veya benzer araçlarda nasıl bir sonuç verdiğini görmeden gürültülerini anlamak pek mümkün değildir. Bu nedenle lastik almadan önce kullanıcı yorumlarını okumanızı öneririz.
     

    Sıfır Lastik mi, İkinci El Lastik mi?
     

    Sıfır araç lastiği fiyatları bir hayli yüksek olduğu için son yıllarda ikinci el araç lastiklerine yönelik talepte de bir artış mevcuttur. Ancak sürücülerin mecbur kalmadıkları müddetçe ikinci el araç lastiklerine yönelmemeleri önerilir. Çünkü lastiklerin ömrü zaten maksimum 10 yıldır. Tabii bu değer yukarıda da belirttiğimiz gibi raf ömrüdür. Kullanım durumunda lastikler genellikle 3-4 yılda tükenir. Bu nedenle alacağınız ikinci el lastikleri kısa bir süre sonra yenilemeniz gerekebilir.

    Close
  • KIA play
    Kia Sorento Model İncelemesi 2021-08-19 More


    Kia Sorento Model İncelemesi

    2021-08-19

    Şehir hayatında güven ve konfor sağlarken zorlu arazi şartlarında da yüksek performans gösteren SUV (Sport Utility Vehicle) modelleri, son yıllarda oldukça sık tercih edilen araçlar arasına girdi. Bu modellerin de kullanım yeri ve performansına göre farklılaşan bazı teknik özellikleri bulunuyor.
     

    SUV modelleri, önden çekişli (Front Wheel Drive) ya da arkadan itişli (Rear Wheel Drive) olabilir. Bazı SUV modelleri ise 4 çeker sürüşe sahip. 4x4 olarak adlandırılan bu modeller, motordan alınan gücü 4 tekerleğe birden dağıtıyor. 4 çeker araçların farkı, zorlu arazi şartlarında ve asfalt dışı yollarda daha üstün bir sürüş güvenliği sağlaması.
     

    4x4 ile SUV arasındaki farklardan ve benzerliklerden bahsettik. Tabii, bu iki sınıfın özelliklerini taşıyan araçlar da mevcut. Bunlardan biri de Kia Sorento. Dilerseniz şimdi, Yeni Kia Sorento’yu inceleyelim.
     

    Tarz, Kullanışlılık, Güvenlik ve Konfor: Dördüncü Nesil Sorento
     



     

    2002'deki ilk tanıtımından bu yana yaklaşık 1,5 milyon adet satan Sorento, Kia'nın en önemli ve en çok satan araçlarından biri olmaya devam ediyor.
     

    Yeni Sorento’nun tasarımı, önceki Sorento nesillerinin güçlü ve sağlam estetik anlayışına dayanıyor. Yeni tasarımdaki keskin çizgiler, köşeler ve dinamik gövde yapısı aracın daha sportif bir duruş sergilemesini sağlıyor. Daha uzun dingil mesafesi, yolcular ve eşyaları için daha fazla alan ve yükseltilmiş teknoloji, dördüncü nesil Sorento'yu diğer SUV’ler içinde dikkat çekici kılıyor.
     

    Dördüncü nesil Yeni Sorento, markanın yeni SUV platformu ile üretilen ilk Kia modeli olmasıyla da dikkat çekiyor. Avrupa’da hibrit ve dizel motor seçenekleri ile yollara çıkan Yeni Kia Sorento, şarj edilebilir hibrit (plug-in hybrid) versiyonuyla birlikte tarzına farklı bir boyut ekliyor.
     

    Ödüllü Tasarım
     



     

    Sorento, Mart 2020’de tanıtılan dördüncü jenerasyonu ile Avrupa’nın en çok satan otomobil dergisi Auto Bild Allrad tarafından “Tasarım” kategorisinde ödüle layık görüldü.
     

    Yeni Sorento, üçüncü nesil Sorento’dan 10 mm daha geniş olacak şekilde 1.900 mm olarak üretildi. Ayrıca araç 4.810 mm uzunluğunda ve 15 mm daha yüksek. Bu yükseklik de engebeli arazi koşullarında sorunsuz bir sürüş vadediyor.
     

    Kia Sorento, önceki nesil SUV'lerin başarılı tasarımını yeniden tanımlarken yeni stil ögelerini, yüksek teknoloji ayrıntılarla birleştiriyor.
     

    Kia Sorento’nun dış tasarımında her iki yandaki entegre farları organik olarak saran kaplan burunlu ızgara, yeni modele kendinden emin ve olgun bir duruş kazandırıyor. Alt kısımda daha iyi sürüş deneyimi için LED gündüz farları yer alıyor. Aynı zamanda Sorento’da 17 inçten 20 ince kadar altı farklı alaşım jant tasarımı mevcut.
     

    Sorento’nun iç tasarımında parlak yüzeyler, metal dokulu ve ahşap görünümlü kaplamalar yer alırken isteğe bağlı deri donanımlı modellerde deri kabartmalı desenler de mevcut. Ayrıca Sorento’nun geniş iç hacmi sayesine 4+2 ve 5+2 oturma düzeni sunuluyor. Bu da kalabalık aileler için tercih sebebi olacak gibi duruyor.
     

    Aracın, önceki nesillerde de yer alan Bose premium ses özelliğinin yanında panoramik açılır tavanı da mevcut. Son olarak LX versiyonunda 8 adet USB bağlantı noktası bulunuyor. Bu da şarj ve bağlantı konusunda kullanım kolaylığı sağlıyor.
     

    Daha Fazla Performans
     



     

     

    Kia Sorento’nun farklı pazarlara yönelik farklı versiyonları bulunuyor. Dördüncü nesil Sorento’nun LX, S, EX, SX, SX Prestige ve SX Prestige X-Line versiyonlarının satışları ülkelere göre farklılık gösteriyor. 4x4 ve hibrit versiyonları içeren SX Prestige X-Line dışındaki tüm versiyonlar önden çekişli olarak üretiliyor.
     

    Şehir içi veya kırsal alanlarda daha duyarlı sürüş için 2.5 Turbo seçeneği, 8 vitesli ıslak debriyaj DCT ile eşleştirilmiş 281 (PS) beygir gücüne ve 421 Nm torka sahip. Yeni Turbo-Hibrit ile birlikte mevcut Sorento yaklaşık %50 daha iyi yakıt ekonomisi sunuyor.
     

    Plug-in hibrit seçeneği ile 261 beygir gücüne ve yaklaşık 48 km saf elektrikli sürüş menziline ulaşabiliyor. 227 beygir gücü ve 6,36 l/100 km yakıt tüketimi ile de sınıfındaki en güçlü HEV’e (Hybrid Electric Vehicle - Hibrit Elektrikli Otomobili) sahip oluyor.
     

    Daha Gelişmiş Sürüş Yardım Sistemleri (ADAS) ise artık standart. Ön Çarpışmadan Kaçınma Yardımı, Şeritte Kalma Yardımı, Şeritten Ayrılma Uyarısı, Arka Yolcu Uyarısı’na sahip Sorento’nun diğer teknolojik özellikleri ise şunlar:
     

    • ● Kör Nokta Çarpışma Önleme Yardımı - Paralel çıkış
    • ● Yolcu Güvenli Çıkış Yardımı
    • ● Kör Nokta Görüş Monitörü

    D sınıfının ilham veren SUV modellerinden biri olan Kia Sorento’nun diğer performans ve donanım özelliklerine ise tablodan ulaşabilirsiniz:
     

    Kia Sorento 2.5 2.5 Turbo 2.5 Turbo Hibrit
    Motor Benzinli Benzinli Benzin - Elektrik
    Şanzıman 8 İleri Otomatik 8 DSG Otomatik 6 İleri otomatik
    Silindir Hacmi (cc) 2.151 2.497 1.598
    Elektrikli Motor (kw) - - 44.2
    Batarya (kWh) - - 1.49
    Maksimum Güç (PS/rpm) - (kW) 202 / 3,800 281 / 5,800 180 / 5,500 - 42.2
    Maksimum Tork (Nm/rpm) - (Nm) 441,3 /1,750~2,750 421,69 /1,700~4,000 264,78 /1,500~4,500 - 264
    Şehir içi (L/100 km) 10,2 10,23 6,03
    Şehir dışı (L/100 km) 8,11 9,41 6,72
    Ortalama (L/100 km) 9,05 9,8 6,36
    Fren Sistemi ABS ABS ABS
    Geri Görüş Kamerası
    Üç Noktalı Arka Emniyet Kemerleri
    ISOFIX Çocuk Koltuğu Bağlantı Noktaları
    Çocuk Güvenlik Kilidi
    Sürücü ve Ön Yolcu Hava Yastığı
    Yan ve Perde Hava Yastıkları
    Uzaktan Kumandalı Merkezi Kilit ve Alarm
    Motor Kilitleme Sistemi (Immobilizer)
    HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)
    TCS (Patinaj Engelleme Sistemi)

    Kullanım Amacına Göre Araç Seçimleri
     

    Kullanım amacınız daha çok yol yapmak ve off-road deneyimi yaşamak ise üst-orta ya da üst sınıf bir SUV 4x4 araç alabilirsiniz. Daha geniş iç hacim ve daha yüksek motor kapasitesine sahip olan bu sınıftaki araçlar, performans olarak da fark yaratır. Bu sayede şehir dışında ve engebeli arazilerde de konforlu bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.
     

    Şehir içinde kullanılacaksa da küçük veya kompakt bir SUV tercih etmek daha uygun olabilir. Böylece hem şehir içinde park sorunu yaşanmaz hem de sürücülerin manevra kabiliyeti artar. Ayrıca kullanım maliyeti noktasında da avantajlar elde edilir.
     

    Modeline bağlı olarak hem SUV hem 4x4 özellikleri taşıyabilen Sorento’nun Türkiye’de henüz satışı bulunmuyor. Ancak Sorento’da aradığınız özellikleri bulduysanız ülkemizde satışı yapılan ve şehir içinde kompakt sürüş özelliğine sahip Sportage modelimizi incelemenizi öneririz.
     

    Close
  • KIA play
    Engelli Araç Kullanımıyla İlgili Bilmeniz Gerekenler 2021-08-17 More


    Engelli Araç Kullanımıyla İlgili Bilmeniz Gerekenler

    2021-08-17

    Engellilerin yaşam standartlarını yükseltmek ve yaşamlarını daha kolay sürdürmelerini sağlamak için ÖTV muafiyeti başta olmak üzere devlet tarafından sağlanan çeşitli kolaylıklar bulunuyor. Bu kolaylıklara erişmek için de sadece belli şartları yerine getirmek gerekiyor. Üstelik engelli sürücülere sadece araç satın alırken değil, ehliyet ve bazı ödemeler konusunda da çeşitli imkanlar sağlanıyor.
     

    Bu yazımızda engelli araç alımı ve kullanımıyla ilgili bilmeniz gereken bazı noktalardan bahsedeceğiz. Öncelikle “ÖTV muafiyet nedir?" ve “Araç satın alırken ÖTV muafiyetinden nasıl faydalanabilirsiniz?" gibi soruları cevaplayalım.
     

     

    ÖTV Muafiyetinden Kimler Nasıl Faydalanabilir?
     



     

    Motor silindir hacmi, satış tutarı, kullanım alanı, araç tipi ve modeline bağlı olarak araç satışlarından çeşitli oranlarda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) alınıyor. Araç türüne göre ÖTV oranları %45'ten başlayıp %225'e kadar ulaşabiliyor. Engelliler ise araçlara kolayca erişebilmeleri için ÖTV’den muaf olabiliyor. Bu durumdan faydalanabilmek için de öncelikle engelli sağlık raporuna sahip olmak gerekiyor.
     

    ÖTV muafiyetinden faydalanabilmek için araç satın almadan önce engel durumunu beyan etmek adına bir sağlık kuruluşundan, “ÖTV istisnalı araç kullanabilir” ibaresinin yer aldığı sağlık raporu almak gerekiyor. Raporda belirtilen engel durumu %90 oranının üzerinde ise şartsız muafiyet sağlanırken engel oranı %90’ın altında olan kişiler, alacakları otomobilde sadece engellerine yönelik düzenleme yaparak ÖTV muafiyetinden yararlanabiliyorlar.
     

    Engel oranı %90’ın altında olan sürücünün kendi aracını kullanabilmesi için TSE onaylı aparat düzenlemesi yapılması gerekiyor. %90 ve üzerinde engelli olan kişinin aracını ise yakınlık derecesi gözetilmeksizin herkes kullanabiliyor.
     

    Engelli kişinin engel durumuna göre aksamlı bir araç kullanması gerekiyorsa aldığı sağlık raporunda kesinlikle “Tertibatlı araç kullanır” ifadesine yer verilmesi gerekiyor. Herhangi bir tertibata gerek görülmüyor ise “Tertibat olmaksızın ÖTV indirimden yararlanır” ve “Sadece otomatik vitesli araç kullanabilir” ibareleri de yer almalıdır.
     

    ÖTV Muafiyetiyle Alınan Araç Satılabilir mi?
     

    Engeliniz varsa ve aracınızı ÖTV muafiyetiyle satın aldıysanız 5 sene içerisinde satmanız halinde, daha önce muaf olduğunuz ÖTV’yi ödemekle yükümlü oluyorsunuz. Ayrıca 5 yıl içinde ikinci kez ÖTV’siz araç alamıyorsunuz.
     

    Ancak herhangi doğal afet veya kaza sonucu araç “pert” olduysa ve hurdaya ayrıldıysa aracın ilk satın alınma tarihinden itibaren 5 yıl geçmemiş olsa dahi aynı koşullarla başka bir araca ÖTV muafiyetiyle sahip olabiliyorsunuz.
     

    Son olarak 2021 yılı itibarıyla ÖTV muafiyetli engelli araç alımının üst limiti 330.800 TL olarak belirlendi. ÖTV muafiyetiyle ilgili daha fazla detaylı bilgi için ÖTV Muafiyetli Satışlar sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
     

    Engelli Ehliyeti Nasıl Alınır?
     



     

    Engelli sürücülere 2016 yılına kadar H sınıfı ehliyet veriliyordu. Artık yeni ehliyet başvurularında H sınıfı ehliyet yerine engelli ibaresinin yer aldığı A ve B sınıfı ehliyetler veriliyor. Bunun için de engelli sürücünün tam teşekküllü bir hastaneden, engelli sürücü belgesi alabileceğine dair sağlık raporu alması gerekiyor.
     

    Ehliyet sınavlarında diğer adaylar için geçerli olan tüm prosedürler engelli sürücü adayları için de geçerli. Diğer sürücü adayları gibi kursa gidip hem yazılı hem uygulamalı ehliyet sınavına girilmesi gerekiyor. Engelli sürücü adaylarının diğer sürücü adaylarından tek farkı ise engel durumuna uygun özel tertibatlı bir araçla direksiyon sınavına girecek olmaları.
     

    B sınıfı ehliyet alabilmek için ilkokuldan mezun olmanız ve 18 yaşına girmiş olmanız yeterli. Ancak A sınıfı ehliyet almak istiyorsanız en az 20 yaşında olmanız ve iki senelik A2 ehliyet sahibi olmanız gerekiyor.
     

    Sonradan oluşan engel durumlarında ise daha önceden A ya da B sınıfı ehliyetiniz varsa sağlık raporu alarak ehliyet değişimi için başvuru yapabilir ve “engelli” ibaresinin yer aldığı ehliyete sahip olabilirsiniz.
     

    Motorlu Taşıtlar Vergisi Muafiyetinden Nasıl Faydalanılır?
     

    Araç satın alırken taşıtların vergisiz ham bedelleri ve motor hacimleri değerlendirilerek araç satış fiyatına ÖTV ve diğer vergiler eklenir. Kamyonet, kamyon ya da çekici gibi ticari araçlar için alınan vergi tutarı da oldukça farklıdır.
     

    Örneğin silindir hacmi 2000 cc üzeri olan ve vergisiz satış tutarı sınırı olmayan araçlarda %220 ÖTV alınır. Ayrıca bu ÖTV oranının üzerine %18 oranında Katma Değer Vergisi (KDV) de eklenir.
     

    Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ise motorlu kara taşıtlarının yaşına, motor hacmine ve koltuk sayısına göre belirlenen, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından düzenlenip talep edilen taşıt vergisidir. Kamyonet, kamyon, çekici gibi ticari araçlarda bu vergi oranı azami toplam ağırlığa ve yaşa göre belirlenir. ÖTV muafiyeti ile araç alan engelli sürücüler, MTV’den de muaftır.
     

    Araçlarla ilgili güncel vergi durumlarını öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğleri sayfasını inceleyebilirsiniz.
     

    ÖTV ve MTV Muafiyeti ile Hangi Kia Modellerine Sahip Olabilirim?
     

    ÖTV ve MTV muafiyetleri ile birlikte engelli araç alımının üst limiti olarak belirlenen fiyat doğrultusunda araç almak mümkün. Kia ailesine katılmak isterseniz ihtiyacınıza göre Picanto, Rio, Ceed, Sportage gibi binek araç modellerimizi, ticari araç olarak da Bongo modelimizi inceleyebilirsiniz.
     

    Ayrıca Kia modellerinin güncel satış fiyatlarını öğrenmek için de Kia Modelleri Fiyat Listesi’ne göz atabilirsiniz.
     

    Close
  • KIA play
    Aracınızı Uzun Yolculuğa Nasıl Hazırlarsınız? 2021-08-04 More


    Aracınızı Uzun Yolculuğa Nasıl Hazırlarsınız?

    2021-08-04

    Araçla uzun seyahatlere çıkmak ve şehirlerarası yolculuklar yapmak oldukça eğlenceli. Aile ve arkadaşlarla çıkılan uzun yolculukların tadı bir başka oluyor. Ayrıca pandemi koşulları ve sosyal izolasyon kuralları nedeniyle son dönemlerde İngilizcede "road trip" olarak bilinen araba yolculukları da hayli ilgi çekici hale geldi.
     

    Özellikle yaz döneminde birçok aile, güvenli şekilde seyahat etmek ve sosyal mesafeyi korumak için kendi araçları ile yola çıkmayı tercih ediyor. Ancak kendi otomobilinizle uzun yola çıkmadan önce almanız gereken bazı önlemler bulunuyor.
     

    Bu yazımızda yolculuklarınızı daha güvenli ve daha eğlenceli hale getirmek için yapmanız gerekenlerden bahsedeceğiz. Gelin, beraber detaylandıralım.
     

     

    Uzun Yol Öncesinde Araç Bakımınızı Yaptırın
     



     

    Aracınızla şehirlerarası uzun bir yolculuğa çıkmadan önce yapmanız gerekenlerin başında araç bakımı geliyor. Aracınız şehir içinde sorunsuz çalışıyor olabilir, ama uzun yol farklı bir deneyim sunar. Aracınız uzun süre çalışacağı ve motoru da her zamankinden daha yüksek performans göstereceği için yolculuk öncesinde bakıma girmesi gerekir.
     

    Motor ve diğer aksamlar dışında aracınızın lastiklerine bakılmasında da yarar var. Lastiğinizin havasının uygunluğu ve diş derinlikleri yolda herhangi bir aksilik yaşamamanız açısından hayli önemlidir. Ayrıca uzun yola çıkacağınız için yedek lastiğinizin de hazır olması gerekir.
     

    Bunların yanı sıra aracınızın rot-balans ayarlarını, frenlerini, motor yağını, elektrik aksamını ve radyatörde bulunan antifiriz miktarını da kontrol ettirmelisiniz. Aracınızın silecek lastiklerinin kontrolü ile silecek suyunun tamamlanması da almanız gereken önlemlerden.
     

    Konforlu ve rahat bir yolculuk için aracınızın klima ve havalandırma sistemi de kontrol edilmelidir. Ayrıca aydınlatma ve sinyalizasyon ekipmanları gözden geçirilmeli, çalışmayan bir lamba varsa mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir.
     

    Aracınızın tüm göstergeleri ve sigortaları da gözden geçirilmelidir. Özellikle hararet ve yakıt göstergeleri oldukça önemlidir. Yolda tatsız durumlarla karşılaşmamanız açısından araç periyodik bakımı ve kontrolleri son derece gereklidir.
     

    Uzun yol öncesi yaptırmanız gereken araç bakımından bahsettik. Dilerseniz bir de uzun yola çıkarken yanınıza almanız gerekenlerden bahsedelim.
     

    Aracınızla Uzun Yola Çıkarken Yanınıza Alınması Gerekenler
     



     

    Aracınızla uzun bir seyahate çıkarken ya da tatile giderken alınacaklar listesi hem güvenlik hem de konfor açısından gereklidir. Gelin, uzun yola çıkarken aracınızda olmazsa olmazları sıralayalım.
     

    • ● Aracınızdaki olmazsa olmazların başında ilk yardım çantası geliyor. Uzun bir seyahate çıkarken ilk yardım çantanızı mutlaka gözden geçirin.
       
    • ● Yedek lastiğin sağlam ve havasının tam olduğundan emin olun. Yaşayabileceğiniz herhangi bir olumsuzluk anında kullanabileceğiniz kriko, bijon anahtarı, tornavida, pense, hava pompası gibi araç gereçleri aracınıza yerleştirin.
       
    • ● Her duruma karşı taşınabilir çok amaçlı elektrikli çakmak pompası ve takviye kablosu bulundurun.
       
    • ● Aracınızda çekme halatı ve takoz olduğundan emin olun.
       
    • ● Araç telefon tutucusu, araç askılığı, ISOFIX çocuk koltuğu, otomobil bardaklığı, kaydırmaz ped ve Bluetooth araç kiti gibi hayatınızı kolaylaştıracak oto aksesuarlarını tamamlayın.
       
    • ● Son olarak araç muayenesi ve zorunlu trafik sigortasının geçerlilik sürelerini kontrol edin. Teknik olarak muayeneden geçmeyen ya da geçmesi mümkün olmayan bir araçla kesinlikle yola çıkmamanız gerektiğini unutmamalısınız.

    Yola çıkarken aracınızda olması gerekenlerden de bahsettik. Bir de tüm dünyayı etkisi altına alan ve birçok alışkanlığımızı değiştiren pandemide yola çıkarken dikkat etmeniz gerekenleri inceleyelim.
     

    Pandemi Döneminde Araçla Uzun Yola Çıkarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
     



     

    Rahat ve keyifli bir yolculuk için seyahat öncesinde yapmanız gerekenlerin yanı sıra içerisinde bulunduğumuz pandemi dönemi sebebiyle bazı ek dikkat etmekte yarar var. Pandemi döneminde yapacağınız uzun yolculuklarda dikkat etmeniz gereken detayları şu şekilde sıralayabiliriz:
     

    • ● Aracınızın hijyenine önem verin. Özellikle uzun yolculuklar öncesinde araç dezenfeksiyonu yaptırmayı ihmal etmeyin.
       
    • ● Aracınızda ıslak mendil, alkol bazlı el antiseptiği ya da kolonya bulundurun. Araçtan dışarıya çıktığınız zaman ellerinizi sık sık temizlemeniz önemli. Ancak kolonya ve dezenfektanları güneşle temas etmeyen bir yerde saklamaya dikkat edin.
       
    • ● Uzun yolculuklarda molalara ihtiyacınız olacak. Bu molaları sakin, ferah ve insanlarla minimum temasta bulunacağınız noktalarda vermeye özen gösterin.
       
    • ● Tuvalet ihtiyacınızı da hijyen açısından güvenilir yerlerde giderebilirsiniz. Ayrıca kapı kolu, musluk gibi birçok insanın temas ettiği yüzeylere temas etmemeye de dikkat edin. Gerekirse yanınızda tek kullanımlık mendiller taşıyın ve bu mendilleri kullanın.
       
    • ● Son olarak araçtan ayrılacağınız zaman maske takmanız gerektiğini ve sosyal mesafeye kesinlikle dikkat etmeniz gerektiğini unutmayın.

    Pandemi sürecinde yapacağınız uzun yolculuklarda dikkat etmeniz gereken hususlardan da bahsettik. Bir de yolculuklarınızı keyiflendirecek ve sürüşünüzü kolaylaştıracak Apple CarPlay özelliğinden bahsedelim.
     

    Apple Carplay: Yardımcı Pilotunuz
     



     

    Apple CarPlay, günümüzde araçlarda kullanılan ve sürücülere yardımcı olan bir akıllı ekran sistemi. Bu akıllı ekran sistemi sayesinde sürüş boyunca telefonunuzu kullanmadan navigasyon ayarları yapabilir, gelen aramaları cevaplayabilir, arama gerçekleştirebilir, mesajlarınızı görüntüleyebilir ve müzik dinleyebilirsiniz.
     

    Apple CarPlay ile araç kullanırken iPhone'unuzla yapmak istediğiniz tüm şeyleri kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Bu sayede de yola rahatlıkla odaklanabilirsiniz ve Apple CarPlay’i yardımcı pilotunuz olarak kullanabilirsiniz.
     

    Ancak Apple CarPlay uygulamasını kullanabilmek için aracınızın bu uygulamayı desteklemesi gerekir. Eğer aracınız Apple CarPlay’i destekliyorsa multimedya sisteminiz ile Apple CarPlay’ı birbirine bağlayabilir ve aracınızın ekranını iPhone’unuzun ekranına dönüştürebilirsiniz. Apple CarPlay ile ilgili daha detaylı bilgi almak için de Apple CarPlay Nedir? Apple CarPlay ile İlgili Bilmeniz Gerekenler yazımıza göz atabilirsiniz.
     

    Önerilerimizin burada sonuna geliyoruz, fakat okumaya devam etmek istiyorsanız 4x4 Araç Rehberi: 4 Çeker Araçlarda Bilmeniz Gerekenler yazımıza geçebilirsiniz.
     

    Close
  • KIA play
    Ticari Araç Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler 2021-07-26 More


    Ticari Araç Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

    2021-07-26

    Ticari araçlar, otomotiv sektöründeki teknolojik yeniliklerle ve donanım özellikleri ile beraber oldukça popülerleşmeye başladı. Binek araçların aksine kullanıcıların ticari yüklerinin taşınması amacıyla geliştirilen bu araçlar, hem iş hem de aile aracı olarak da kullanılabiliyor.
     

    Ticaret hayatında, iş sahiplerinin en önemli partneri konumunda olan ticari araçlar; işlevsellikleri ve hacimleri ile de dikkat çekiyorlar. Öncelikli kullanım amacı yük taşımak olan bu araçlar, sürücülere sağladıkları konfor ve güvenlik özellikleri ile de fark yaratıyorlar.
     

    Neticede yük taşıyan sürücüler gün boyunca vaktinin çoğunu bu tür araçlarda geçiriyor. Bu nedenle son yıllarda geliştirilen ticari araçlarda sürücü deneyimi de önemseniyor. Kabin konforu ve güvenliği için özel önlemler alınıyor. Konsol tasarımından koltuk konforuna ve kullanım ergonomisine kadar birçok detay sürücü ve beraberindeki yolcunun gün boyunca rahat bir mesai geçirmesi için tasarlanıyor.
     

    Özellikle bu tür araçlardaki ele iyi oturan direksiyon, sürücünün elinin altında ve uzanma mesafesinde bulunan kumandalar, ferah bir kabin ve geniş görüş açıları sürücüye huzurlu bir ortam sunuyor. Ancak zaman zaman ticari araç kavramı karıştırılabiliyor. Bu karışıklığı ortadan kaldırmak için ticari araç neye denir ve ticari araç alırken nelere dikkat edilir, biraz daha açalım.
     

     

    Ticari Araç Nedir: Sağlam ve Yüke Dayanıklı Araçlar
     



     

    Temel amacı yük taşımak olan motorlu araçlara ticari araç deniyor. Bu tür araçlar binek araçlardan farklı olarak ticaret yapanlar, yük ve eşya taşıyanlar tarafından kullanılıyor. Ayrıca bu tür araçların arka kısmında yük taşımaya yarayan kapalı ya da açık kasalar yer alıyor.
     

    Ticari araçlar taşıyabildiği yük miktarına göre de ticari ya da hafif ticari şeklinde sınıflandırılıyor. O yüzden ticari araç alırken, aracı hangi amaçla kullanacağınız oldukça önemli.
     

    Eğer çok büyük yükler taşımayacaksanız hafif bir ticari aracı tercih edebilirsiniz. Dolayısıyla bir ticari araç alırken ticari işletmenizin ihtiyaçlarını gözetmeniz gerekiyor. Bu amaçları da bagaj hacmi, koltuk sayısı ve performans gibi özellikleri göz önünde bulundurarak değerlendirebilirsiniz.
     

    Ticari araçlar, binek otomobillerden daha fazla yük taşımak için tasarlanırlar. Bu nedenle ticari araç alırken performansları ve bu performansa bağlı olarak tükettikleri yakıt miktarı da dikkate alınmalıdır.
    Bir ticari araç seçerken bütçeniz doğrultusunda ihtiyaçlarınızı en doğru şekilde belirlemelisiniz. Bunun yanı sıra satın alacağınız ticari araçta işiniz için ihtiyaç duyacağınız navigasyon, bluetooth gibi teknik özelliklerin olması da hayatınızı kolaylaştırır.
     

    Ayrıca ticari araçlar yük indirme, bindirme gibi işlere fazlasıyla maruz kalırlar. Bu durumdan ötürü seçeceğiniz ticari aracın kaliteli malzemeden üretilmiş ve dayanıklı olmasında da yarar var. Bir ticari araç alırken uzun mesafeli yolculukları da göz önünde bulundurmalısınız. O yüzden uygun bir kabin boyutunun da düşünülmesi gerekir. Bunun dışında ticari araçların güvenlik önlemlerini de dikkate alınmalıdır.
     

    Ön hava yastıkları ve emniyet kemerleri gibi temel güvenlik özellikleri dışında mevzuata uygunluk ve güvenlik standardı gibi detaylar da önemlidir. Ticari araç seçerken dikkat etmeniz gereken özelliklerden bahsettik. Şimdi de bir ticari araç tavsiyesi verelim.
     

    Kia Bongo: İhtiyaçlarınız İçin Tasarlandı
     



     

    Kia Bongo, Kia ailesinin en köklü araçlarından bir tanesi. 1980 yılından beri üretilen bu ticari araç, yıllar içerisinde dönüştü ve değişti. Ticari kullanıcıların ihtiyaçları için tasarlanan Bongo; yeterli yük kapasitesi, sınıfında lider motoru, fren performansı, aerodinamik tarzı ve sürücüye yönelik ayrıntılara gösterilen özeniyle dikkatleri üzerine çekiyor.
     

    Kamyonet sınıfından yer alan Bongo, dinamik ve güçlü tasarımıyla ticari araç segmentine yeni bir soluk ve eşsiz bir sürüş deneyimi getiriyor. 1,995 mm yüksekliği, 1,740 mm genişliği ve 1,630 mm kasa genişliği ile dikkat çeken Kia Bongo, gün boyunca mesaisini onunla geçiren sürücülere büyük kolaylık sağlıyor.
     

    2,5L Dizel motor seçeneği sunan Bongo; yüke dayanıklı şasisi ve yüksek çekiş gücüne sahip sürüş özellikleri ile de yüklerin sorunsuz bir şekilde taşınmasını sağlıyor. Ayrıca ferah kabini, geniş görüş açısı, konsol tasarımı ve deri koltukları sayesinde yolculukları keyfe dönüştürüyor. 90° ve 180° açılabilen arka kasa kapağı ise yüklerin kolayca araca aktarılmasına yardımcı oluyor.
     

    Aynı zamanda atak sürüş özelliklerine sahip Bongo, yakıt verimliliği ile de dikkat çekiyor. Bongo’nun performans özelliklerine ve bazı donanımlarına tablodan bakabilirsiniz:
     

    Kia Bongo Dizel
    Motor 2.5L Dizel
    Şanzıman 6 İleri Manuel
    Silindir Hacmi (cc) 2.497
    Çap x Strok (mm) 91,0 X 96,0
    Maksimum Güç (PS/d/d) 130 / 3.600
    Maksimum Tork (Nm/d/d) 255 / 1.250 ~ 3.500
    Azami yüklü ağırlık (kg) 3.240
    Maksimum hız (km / saat) (kph) 150
    Uzunluk 5.125
    Yükseklik 1.995
    Kasa genişliği (mm) 1.630
    Deri Koltuklar
    Yükseklik Ayarlı Direksiyon
    Manuel Klima
    3,5" Gösterge Bilgi Ekranı
    HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)
    USB & AUX Girişleri
    ABS Fren Sistemi
    ESP (Elektronik Dengeleme Programı)
    HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)

    Ticari Araç Vergisi ve Vergi Ödemeleri
     

    Taşıtların vergisiz ham bedelleri ve motor hacimleri değerlendirilerek araç satış fiyatına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) eklenir. Kamyonet, kamyon ya da çekici gibi ticari araçlar için alınan vergi tutarı da oldukça farklıdır.
     

    Örneğin silindir hacmi 2000 cm³ üzeri olan ve vergisiz satış tutarı sınırı olmayan araçlarda %220 ÖTV alınır. Ayrıca bu ÖTV oranının üzerine de %18 oranında Katma Değer Vergisi (KDV) eklenir.
     

    Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ise motorlu kara taşıtlarının yaşına, motor hacmine ve koltuk sayısına göre belirlenen ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından düzenlenip talep edilen taşıt vergisidir. Kamyonet, kamyon, çekici gibi ticari araçlarda bu vergi oranı azami toplam ağırlığa ve yaşa göre belirlenir.
     

    Araçlarla ilgili güncel vergi durumlarını öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğleri sayfasını inceleyebilirsiniz. Ayrıca Kia modellerinin güncel satış fiyatlarını öğrenmek için de Kia Modelleri Fiyat Listesi’ne göz atabilirsiniz.
     

    Close
  • KIA play
    Rahat Bir Otomobil Yolculuğu İçin Olmazsa Olmaz Oto Aksesuarları 2021-06-30 More


    Rahat Bir Otomobil Yolculuğu İçin Olmazsa Olmaz Oto Aksesuarları

    2021-06-30

    Şehir içi kullanım ya da manzaralar eşliğinde çıkılan uzun bir yol... Artık sahip olduğumuz araçlar hayatımızın değişilmez bir parçası konumunda. Bu değişilmez parçalar içerisinde yer alan ve tasarımları ya da fonksiyonellikleri ile dikkat çeken oto aksesuarı malzemeleri de yolculukları daha keyifli, konforlu ve güvenli hale getirmeye yarıyor.
     

    Hem sürücüler hem de araçtaki diğer kişiler için kolay çözümler sunan otomobil aksesuarları, aynı zamanda uzun yolda sürüş güvenliğini de artırıyor. Bu tür araç gereçler, uzun yolda sürücülere pratiklik sağlıyor ve seyahat esnasında ortaya çıkabilecek ihtiyaçlara cevap veriyor. Bu sayede direksiyon başındaki sürücüler de yola daha rahat konsantre olabiliyor.
     

    Örneğin uzun bir yolda ya da trafikte akıllı telefon kullanmak veya başka bir ekrana bakmak, sürücüleri zor durumlara düşürebiliyor ve istenmeyen kazalara yol açabiliyor. Özellikle araç kullanırken gelen çağrılara cevap vermek, mesaj atmak ya da harita açmaya çalışmak gibi eylemler dikkati başka yönlere çekebiliyor.
     

    Bu ve buna benzer başka durumlar nedeniyle yolculuğun kalitesini artıran araç içi aksesuarlara gerek oluyor. Farklı özellikleri ile öne çıkan oto aksesuarları ile yolculukları daha keyifli, daha eğlenceli ve daha güvenli bir hale getirmek mümkün.
     

    Bu sebeple bu yazımızda rahat bir otomobil yolculuğu için olmazsa olmaz oto aksesuarlarından bahsedeceğiz ve size bazı önerilerde bulunacağız. Gelin, beraber detaylandıralım.
     

     

    Araçlardaki Önemli Aksesuarlar
     



     

    Otomobil teknolojileri her geçen gün biraz daha gelişiyor ve farklı teknolojiler hayatımıza giriyor. Bunun yanı sıra araçlardaki sürücü deneyimini kolaylaştıran ve yolcuların hayatını kolaylaştıran bazı aksesuar da bulunuyor. İşte, onlardan bazıları:
     

    ● Araç Telefon Tutucusu
     

    Akıllı telefonlar ya da tabletler gün içinde yanımızdan ayırmadığımız cihazlar arasında artık. O yüzden otomobil kullanırken de bu cihazlara ihtiyaç duyuyoruz. Gelen çağrılara cevap vermemiz gerekebiliyor ya da harita gibi uygulamalara ulaşmak isteyebiliyoruz.
     

    Dolayısıyla araç içerisindeyken akıllı telefonlara kolay ulaşabilmek oldukça önemli. Ön konsola monte edilen ve direksiyonu bırakmadan telefonunuzu kontrol etmenizi sağlayan araç telefon tutucuları, rahat bir yolculuk için olmazsa olmazlardan.
     

    Özellikle uzun yolda sürüş güvenliğini artıran aksesuarlar arasında yaygın olarak kullanılan tasarımlardan biri olan telefon tutucuları sayesinde konsantrasyonunuzu bozmadan çağrılara cevap verebilir ya da ulaşmak istediğiniz harita gibi uygulamalara kolayca erişebilirsiniz.
     

    Bunun yanı sıra günümüzde araçlarda sıklıkla kullanılan ve sürücülere yardımcı olan Apple CarPlay ve Android Auto ekran sistemlerine göz atmanızı da öneririz. Bu akıllı ekran sistemleri sayesinde de sürüş boyunca telefonunuzu kullanmadan navigasyon ayarları yapabilir, gelen aramaları cevaplayabilir, arama gerçekleştirebilir, mesajlarınızı görüntüleyebilir, müzik dinleyebilirsiniz.
     

    ● Araç Kol Dayama
     

     

    Otomobiller içerisinde yer alan en rahatlatıcı ve işlevsel aksesuarlardan bir tanesi de kol dayama parçalarıdır. Kolçak olarak da bilinen bu parçalar, çoğunlukla kapı kenarlarında ya da vitesin yanında bulunur ve arkaya doğru uzar.
     

    Kolçaklar konforlu ve rahat bir yolculuk açısından oldukça yararlıdır. Özellikle sürücülerin işine yarayan ve zaman zaman kollarını dayadıkları bu kolçaklar, küçük bir saklama alanı olarak da kullanılabilir.
     

    Kolçaklar bazı araç modellerinde bulunmasalar da sonradan monte edilerek rahat bir otomobil yolculuğu sağlayabilir.
     

    ● Araç Askılığı
     

     

    Araç aksesuarları arasında kullanıcıların en çok işine yarayan aksesuarlardan bir tanesi de araç içi askılıklar. Özellikle uzun seyahatler sırasında yanınızda götürmek istediğiniz gömlek, ceket, takım elbise gibi kıyafetleri bu askılar sayesinde bozulmadan rahatça taşıyabilirsiniz.
     

    Bunun yanı sıra koltuk arkası askılık modellerini çanta ve poşet gibi yükleri taşımak için de kullanabiliyorsunuz.
     

    ● ISOFIX Çocuk Koltuğu
     

    ISOFIX, çocuk koltuklarının uluslararası standartlara göre araçlara dahil edilmesini ifade eder. Özellikle aile olarak seyahat eden ve aile aracı tercih eden kullanıcıların dikkat etmesi gereken bir aksesuar olan ISOFIX, direkt şaseye bağlı olan bir parçadan desteğini alır ve koltuğa monte edilir.
     

    Uzun yıllardır kullanılan ve aynı zamanda yasal bir zorunluluk olan bu aksesuar hem çocuğunuzun hem de sizin daha rahat seyahat etmenize olanak sağlar. ISOFIX sistemi ile dalgınlığa mahal vermeden çocuğunuzla birlikte güvenli bir seyahate çıkabilirsiniz.
     

    ● Otomobil Bardaklığı
     

    Araç içerisinde daha rahat şekilde seyahat etmek için otomobil bardaklıklarından da faydalanabilirsiniz. Sıcak ya da soğuk içeceklerin araç içerisinde muhafaza edilebilmesi için uygun olan bardaklıklar hem sürücülere hem de araç içerisindeki yolculara kolaylık sağlar.
     

    Otomobil bardaklık çeşitleri çoğu araç içerisinde kalorifer ve petek ızgaralarına uyum sağlayacak şekilde tasarlanır. Bu bardaklıkların aparatları da olur ve bu sayede bardaklar sallanmadan dengede kalabilir. Ayrıca otomobil bardakları ile çok yönlü bir işlevsellik yaşayabilir ve aracınızda içecekleriniz için alan açabilirsiniz.
     

    ● Kaydırmaz Ped
     

    Kaydırmaz pedler ya da bir başka isimle torpido üstü pedleri, araçla bir yerden bir yere giderken hayatı kolaylaştıran aksesuarlardan. Aracınızın ön konsoluna ya da uygun gördüğünüz başka bir noktasına kolayca yapıştırabileceğiniz kaydırmaz pedler ile akıllı telefonlarınızı, tabletlerinizi, gözlüklerinizi ya da farklı pek çok eşyanızı her daim görüş alanınız içinde bulundurabilirsiniz.
     

    Bu sayede ihtiyaç duyduğunuz eşyalarınız her an elinizin altında olabilir ve onları aramakla uğraşmazsınız. Ayrıca eşyaları sabit tutabilen araç pedleri sayesinde hem aracınızın içindeki dağınıklığı ortadan kaldırabilirsiniz hem de kaybolması kolay olan küçük eşyalarınızı güven altına alabilirsiniz.
     

    ● Bluetooth Araç Kiti
     

    Araç içi Bluetooth teknolojisi, uzun saatler boyunca trafikte olanlar ya da uzun seyahatler yapan kullanıcılar açısından oldukça yararlı. Bu teknolojik ve hayat kolaylaştıran fonksiyonel ürün sayesinde akıllı telefonunuzla aracınız arasında bağlantı kurabilirsiniz ve telefonunuzun ekranına bakmak zorunda olmadan ya da elinizle telefonunuzu kontrol etmek zorunda kalmadan telefonunuzu kullanabilirsiniz.
     

    Ayrıca Bluetooth araç kitleri sayesinde aracınıza bağladığınız akıllı telefonunuzu bir navigasyon cihazına da dönüştürebilirsiniz. Özellikle ellerinizin direksiyonda olması gereken zamanlarda sesinizle komut vererek navigasyon uygulamasından faydalanabilirsiniz. Bunun yanı sıra araç içi Bluetooth kiti kullanarak akıllı telefonunuzdaki müzikleri de aracınızda çalabilir ve dilediğiniz gibi müzik dinleyebilirsiniz.
     

    ● GPS Takip Cihazı
     

    Akıllı telefonlarda ve navigasyon cihazlarında kullanılan GPS, haritada o anda bulunulan konumu göstermeye yarayan bir sistem. Bu sistem modern araçlarda güvenlik aksesuarı olarak kullanılıyor ve her geçen gün popülaritesini biraz daha artırıyor.
     

    Önemli avantajlar sunan GPS takip cihazları, aracınızın konumunu sürekli izlemenize olanak sağlıyor. Böylece aracınızda olmadığınızda bile aracınızın nerede olduğunu görebiliyorsunuz. Ancak belirtmekte yarar var; herhangi bir GPS takip cihazı satın alırken telefonunuzla uyumlu bir yazılıma sahip olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
     

    Kia Modellerindeki Araç Aksesuarları
     

    Kia modellerindeki araç aksesuarlarına tablodan ulaşabilirsiniz:
     

    Oto Aksesuarları Picanto Rio Ceed Ceed SW XCeed Stonic Niro Sportage
    Araç Telefon Tutucusu - - - - - - - -
    Araç Kol Dayama
    Araç Askılığı
    ISOFIX Çocuk Koltuğu
    Otomobil Bardaklığı
    Kaydırmaz Ped - - - - - - - -
    Bluetooth Araç Kiti
    GPS Takip Cihazı - - - - - - - -

    Yazımızın burada sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsanız Hayatı Kolaylaştıran Araç Donanımları içeriğimize geçebilirsiniz. 

    Close
  • KIA play
    Hayatı Kolaylaştıran Araç Donanımları 2021-06-23 More


    Hayatı Kolaylaştıran Araç Donanımları

    2021-06-23

    Günümüzde özellikle büyük kentlerde yaşayan insanlar, gün içerisindeki koşuşturmaca ya da iş yaşamı dolayısıyla özel araçlarını çok sık kullanıyor ve uzun saatler boyunca araçlarında vakit geçiriyor. Trafikte geçirdiğimiz süreleri ve yaptığımız uzun yolculukları düşününce de otomobilimiz hayatımızın değişilmez ve en önemli parçalarından biri konumunda. O yüzden bir araç alırken araç donanım özellikleri, dikkat edilmesi gereken konuların başında yer alıyor.
     

    Araçların sahip olduğu donanımlar, güvenlik ve performans dışında konforu da artırıyor ve sürücülerin kendi ihtiyaçlarına göre sürüş deneyimlerini iyileştirmelerini sağlıyor. Araç donanım özellikleri ise çoğunlukla modele ve segmente göre değişiklik gösteriyor. Yeni otomobiller de çoğunlukla önceki yıllarda üretilen araçlara göre daha fazla konfor ve teknoloji sunuyor.
     

    Bu yazımızda da donanım paketlerinde yer alan ve hayatı kolaylaştıran araç donanımlarından bahsedeceğiz. Ancak öncelikle donanım paketi kavramını biraz daha açalım ve detaylandıralım.
     

     

    Araç Donanım Paketi: Ayırt Edici Özellikler
     



     

    Araç donanım paketi, o aracın standart versiyonundan ayrışan donanımlarının bir listesidir. Farklı beklentilere, farklı sürüş tiplerine uygun şekilde donanımlar gruplanır ve birer paket olarak sürücülerin tercihine sunulurlar. Bu paketler çoğunlukla kendine özgü bir isme de sahiptir. Bu paketlerde araçların dış unsurlarına yönelik opsiyonlar da yer alır.
     

    Günümüzde birçok marka, kullanıcılara yönelik geniş bir donanım paketi seçeneği sunuyor. Bazı modellerde ise hala tek bir seçenek bulunuyor. Donanım paketi karşılaştırmaları yaparken, bu paketlerin içindeki donanımları bilmek de daha iyi bir seçim yapmanıza yardımcı oluyor. Bu sebeple dilerseniz araç seçerken dikkat etmeniz gereken bazı donanım özelliklerini inceleyelim.
     

    Araçlardaki Önemli Donanımlar
     



     

    Otomobil teknolojileri her geçen gün biraz daha gelişiyor ve farklı teknolojiler hayatımıza giriyor. Son yıllarda öne çıkan ve sürücülerin hayatını kolaylaştıran bazı donanımları şu şekilde sıralayabiliriz:
     

    ● Adaptif Hız Sabitleme Sistemi
     

     

    Adaptive Cruise Control ya da Türkçe olarak Adaptif Hız Sabitleme Sistemi, otomobil dünyasında uzun bir süredir kullanılan hız sabitleyicinin gelişmiş bir versiyonu olarak karşımıza çıkıyor.
     

    İngilizcedeki Adaptive Cruise Control ifadesinin baş harflerinden oluşan ACC kısaltmasıyla da bilinen bu sistem, konforu artıran bir teknoloji olarak dikkat çekiyor. Standart hız sabitleyicilerin üst versiyonu olarak sürücülere sunulan Adaptive Cruise Control, aracın hızını otomatik olarak ayarlamak ve araç takip mesafesini korumak gibi görevleri üstleniyor. Bu sistem aynı zamanda bazı araç modellerinde “Smart Cruise Control” olarak da anılıyor.
     

    Araçların önünde sensörler, kameralar yer alır ve bu sensörler ya da kameralar sürüş esnasında topladıkları verileri aracın beynine gönderirler. ACC sistemi sürüş esnasında önünde bir araç olması durumunda otomatik olarak fren düzeneğini harekete geçiriyor ve aracın hızını düşürüyor. Bu sayede öndeki araçla takip mesafesi korunuyor.
     

    ● Yokuş Kalkış Destek Sistemi
     

     

    “Yokuş Kalkış Destek Sistemi” olarak da bilinen Hild Holder, aracın yokuş veya herhangi bir eğimli alanda kaymasını engelleyen fren sisteminin genel ismidir. Eğimli bir yolda ya da yokuşta aracınızı çalıştırmak istediğiniz zaman Hild Holder sistemi, aracınızın debriyaj kavrama noktasına frenleme uygular. Gaza bastığınız zaman ise frenleme sona erer ve aracınız güvenli şekilde hareket eder.
     

    ● Otomatik Park Asistanı
     

    Büyük şehir yaşamını, trafiğini ve yer problemlerini düşündüğümüz zaman sürücüler açısından park yeri bulmak ve aracı park etmek kimi zaman hayli zorlayıcı olabiliyor. Dar ve eğimli sokaklar, bozuk yollar ve kötü hava koşulları da park işlemini ciddi şekilde zorlaştırabiliyor.
     

    Araçların donanım özellikleri arasında bulunan park asistanları, bu tür problemleri ortadan kaldırıyor ve sürücülere yardımcı oluyor. Farklı otomobil modellerinde ve farklı kapsamlarda sunulan park asistanları, sürücülere pratik ve güvenli bir şekilde park etme imkanı sunuyor. Böylece hem sürücünün kendisine hem de yarattığı trafiğe maruz kalan diğer sürücülere zaman kazandırıyor.
     

    Park asistanları otomobillerin yola dikey ya da paralel olacak şekilde park edilmesini sağlıyor. Araçların ön ve arka tamponlarında bulunan özel mesafe algılayıcı sensörler yardımıyla bu işlem gerçekleşiyor. Sistem, sürücünün komutu ile çalışmaya başlıyor. Park asistanı düğmesine basılarak sistem aktifleştiriliyor ve uygun bir park yeri bulunduktan sonra park etme işlemi otomatik yapılıyor.
     

    ● Şerit Takip Sistemi
     

    Araç kullanırken sürücülerin şerit takibi yapması oldukça hayati bir konu. Çünkü birçok kaza, şerit ihlali sebebiyle meydana geliyor. Bu kazaların önüne geçmek için de Şerit Takip Sistemi adı verilen bir sistem geliştirildi.
     

    Bu sistem, sürücüler kendi şeritlerinin dışına çıktığı zaman sesli ya da araç modeline göre titreşimli şekilde uyarı veriyor. Böylece sürücü aracı daha dikkatli şekilde kullanabiliyor. Temel olarak basit bir mekanizma ile çalışan sistem, genellikle araçların iç dikiz aynasının üzerinde ya da ön camın arka tarafında bulunan kameralar sayesinde şeritleri takip ediyor. Bu sistem özellikle güvenliği önde tutan sürücüler için kritik bir donanım olarak dikkat çekiyor.
     

    ● Trafik İşareti Tanıma Sistemi
     

    Trafik İşareti Tanıma Sistemi, sürüş esnasında yolda yer alan trafik işaretlerini tespit edilmesini ve bu işaretlerin tanınmasını sağlar. Çoğunlukla gösterge panelinde gösterilen trafik işaretleri, araç modeline göre multimedya ekranlarda da görülebilir.
     

    Trafik İşareti Tanıma Sistemi, dikiz aynasının üzerinde yer alan çok amaçlı kameralar sayesinde çalışır. Bu kameralar yol boyunca tüm trafik işaretlerini okur ve sürücülerin işini kolaylaştırır.
     

    ● Elektronik Devre Programı
     

    Electronic Stability Program ya da Türkçesiyle Elektronik Devre Programı, otomotiv sektöründe fark yaratan ve yeni nesil araçlarda yer alan donanımlardan biri. Bu sistem, sürücüden kaynaklanan olumsuz bir sürüş davranışı fark ettiğinde aracın durmasını ya da sürüşün kontrol altına alınmasını sağlar.
     

    Elektronik Devre Programı, kilitlenmeyi önleyici ABS ve Patinaj Önleme Sistemi anlamına gelen ASR Fren Sistemleri ile birlikte çalışır. Sürücünün sürüş anındaki davranışlarını ve aracın verdiği tepkileri sürekli analiz eder. Bunlar arasında herhangi bir sapma olduğunda ise sürüş standartlarını koruma görevini üstlenir.
     

    ● Kör Nokta Uyarı Sistemi
     

    Blind Spot Detection ya da Kör Nokta Uyarı Sistemi, yeni nesil araçlarda sıkça kullanılan donanımlardan biri. Radar ve sensör mantığı ile çalışan bu sistem, özellikle uzun yollarda etkili. Yolun göremediğiniz ve kör kalan kısımlarını görünür kılan sistem, sürücülerin hatalı şerit değiştirme riskini ortadan kaldırır.
     

    Kör nokta uyarı sistemi; yan aynalar ile görmenin mümkün olmadığı alanları, bir sinyal sistemiyle sürücü tarafından algılanabilir hale getirir ve sürüş güvenliğini artırır.
     

    Kia Modellerindeki Araç Donanımları
     

    Kia modellerindeki araç donanımlarına tablodan ulaşabilirsiniz:
     

    Araç Donanımları Picanto Rio Ceed Ceed SW XCeed Stonic Niro Sportage
    Adaptif Hız Sabitleme Sistemi -
    Park Asistanı -
    Şerit Takip Sistemi
    Trafik İşareti Tanıma Sistemi - -
    Elektronik Devre Programı
    Kör Nokta Uyarı Sistemi -
    Yokuş Kalkış Destek Sistemi

    Yazımızın burada sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsanız Araç Yakıt Tüketimini Etkileyen Unsurlar yazımıza geçebilirsiniz. 

    Close
  • KIA play
    Apple CarPlay Nedir? Apple CarPlay ile İlgili Bilmeniz Gerekenler Nr.55 / 2021-06-03 More


    Apple CarPlay Nedir? Apple CarPlay ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

    2021-06-03

    Akıllı cihazlar, telefonlar ve tabletler, içinde bulunduğumuz dijital çağın olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Gün içinde yanımızdan ayırmadığımız bu cihazlar sayesinde online alışverişten banka işlemlerine ve seyahat planlamalarına kadar birçok işlemi gerçekleştiriyoruz.
     

    Hatta bu akıllı cihazlar üzerinden günlük takvimimizi, iş toplantılarımızı, hava ve yol durumunu takip ediyoruz. İşin doğrusu, akıllı cihazlarımız bir nevi kişisel asistanlarımız konumunda bulunuyor ve hayatımızı kolaylaştırıyor.
     

    Ayrıca bir yerden bir yere araçla giderken, direksiyon başındayken de akıllı cihazlarımızı ve işimizi kolaylaştıran bazı uygulamaları kullanıyoruz. Bunların başında da yol tarif eden ve yön gösteren navigasyon uygulamaları geliyor.
     

    Ancak araç içerisinde sürekli şekilde akıllı telefon ya da tablet kullanmak ve başka bir ekrana bakmak, sürücüleri zor durumlara sokabiliyor ve çeşitli kazalara yol açabiliyor. Özellikle araç kullanırken gelen çağrılara cevap vermek, mesaj atmak ya da harita açmaya çalışmak dikkati başka yönlere çekebiliyor.
     

    Bu nedenle yeni nesil araçlarda yer alan multimedya ekranları ve bu ekranlara optimize olabilen teknolojiler oldukça yaygın şekilde kullanılmaya başlandı. Bu teknolojiler arasında trend olanlardan birisi de Apple CarPlay. Bu sebeple bu yazımızda Apple CarPlay'den bahsedeceğiz. Gelin, beraber inceleyelim.
     

     

    Apple CarPlay: Akıllı Ekran Sistemi
     



     

    Apple CarPlay, günümüzde araçlarda kullanılan ve sürücülere yardımcı olan akıllı bir ekran sistemidir. Bu akıllı ekran sistemi sayesinde sürüş boyunca telefonunuzu kullanmadan navigasyon ayarları yapabilir, gelen aramaları cevaplayabilir, arama gerçekleştirebilir, mesajlarınızı görüntüleyebilir ve müzik dinleyebilirsiniz.
     

    En yalın tanımıyla Apple CarPlay, araç kullanırken iPhone'unuzla yapmak istediğiniz tüm şeyleri kolay bir şekilde gerçekleştirmenize olanak sağlar. Bu sayede de yola rahatlıkla odaklanabilirsiniz ve Apple CarPlay’i yardımcı pilotunuz olarak kullanabilirsiniz.
     

    Ancak Apple CarPlay uygulamasını kullanabilmek için aracınızın bu uygulamayı desteklemesi gerekir. Eğer aracınız Apple CarPlay modülünü destekliyorsa multimedya sisteminiz ile Apple CarPlay’ı birbirine bağlayabilirsiniz ve aracınızın ekranını iPhone’unuzun ekranına dönüştürebilirsiniz.
     

    Ayrıca iOS 13 ve sonraki sürümlerde, Apple CarPlay önünüzdeki yolun daha basit bir görünümünü size aktarır. Haritalar, ses denetimleri ve takvim etkinlikleri gibi öğelere daha kolay erişim sağlayan Siri önerilerini de tek bir yerden takip etmenize olanak sağlar. Hatta ekranı kullanarak kapı açıcılar gibi HomeKit aksesuarlarınızı bile denetleyebilirsiniz.
     

    Apple CarPlay’de Siri’yi Kullanmak
     



     

    Siri, Apple'ın iOS işletim sisteminin bir parçasıdır. Bu özel yazılım, akıllı kişisel asistan ve bilgi gezgini konumundadır. Bu programın amacı ise soruları cevaplayarak tavsiyelerde bulunmak ve web hizmetlerindeki eylemleri gerçekleştirmektir.
     

    Bu sebeple Apple CarPlay’in, Apple’ın sesli asistanı Siri ile kullanılması tavsiye edilir. Hem Apple CarPlay’i Siri vasıtasıyla kullanmak hayli eğlenceli ve kolay. Siri’nin “Gözler Serbest” adı verilen teknolojisi sayesinde rahatlıkla mesaj atabilir, arama yapabilir, müzik çalabilir, yol tarifi alabilir ve iPhone'unuzdaki diğer özelliklerinden faydalanabilirsiniz.
     

    Bunları yapabilmek için Siri’nin temassız sesli komut özelliğini açmanız yeterli. iPhone'unuzun “Ayarlar” sekmesine girerek Siri ayarlarını ve izinlerini kolayca düzenleyebilirsiniz. Ayrıca Apple CarPlay'e uyumlu araçların direksiyonun üst kısmında sesli komut düğmesi yer alır.
     

    Kişisel asistanınız olan Siri’ye seslenmek için direksiyonunuzda yer alan sesli komut düğmesini kullanabilirsiniz. Bu düğmeye basarak isteğinizi belirtebilir, Apple CarPlay etkinleştirmesini gerçekleştirebilirsiniz.
     

    Peki, Apple CarPlay uygulamasını nasıl aktif hale getirebilirsiniz?
     

    Apple CarPlay'i Nasıl Ayarlayabilirsiniz?
     



     

     

    Apple CarPlay'i kullanmak için App Store üzerinden herhangi bir uygulama indirmeniz gerekmez. Apple CarPlay, iPhone işletim sisteminde kurulu şekilde bulunur. Aracınız Apple CarPlay'i destekliyorsa USB kablosu aracılığıyla iPhone'unuzu bağlamanız yeterli.
     

    Bazı araçların USB bağlantı bölümünde, Apple CarPlay ya da akıllı telefon simgesi içeren etiketler de yer alabiliyor. Bunun yanı sıra bazı araçlar kablosuz şekilde Apple CarPlay’i de destekliyor. Aracınız kablosuz Apple CarPlay bağlantısını destekliyorsa direksiyonun üzerindeki sesli komut düğmesini kullanabilirsiniz.
     

    Yalnız bunları yaparken kişisel asistanınız Siri'nin açık olduğundan emin olun. Ardından iPhone'unuzda Ayarlar > Genel > CarPlay'e gidin ve “Kullanılabilir Arabalar”a dokunup aracınızı seçin. Daha fazla bilgi için aracınızın kullanım kılavuzundan da yararlanabilirsiniz.
     

    Dilerseniz bir de Apple CarPlay uygulamalarını nasıl düzenleyebileceğinize göz atalım.
     

     

    Apple CarPlay Uygulamalarını Düzenleme
     

     



     

     

    Apple CarPlay uygulaması, araç içerisinde kullanabileceğiniz uygulamaları aracınızın multimedya ekranında gösterir. Bu uygulamalar, sürüş esnasında sizi tehlikeye atmadan kullanabileceğiniz uygulamalardan oluşur. Bunların yanı sıra Apple CarPlay’i kullanırken aracınızın ekranında yer almasını istediğiniz uygulamaları da düzenleyebilirsiniz.
     

    iPhone'unuzda uygulama eklemek, kaldırmak ve uygulamaların sırasını düzenlemek için;
     

    • 1.Ayarlar > Genel'e gidin ve “CarPlay”e dokunun.
    • 2.Aracınızı seçin ve devamında “Özelleştir”e dokunun.
    • 3.Uygulama eklemek veya kaldırmak için “Ekle” düğmesinden ya da “Sil” düğmesinden faydalanabilirsiniz. Uygulamaların görünme sırasını değiştirmek için de bir uygulamaya dokunup sürükleyebilirsiniz.

    iPhone'unuzun CarPlay'e bir sonraki bağlanışında uygulamalarınız ekranda istediğiniz biçimde görünür. Ancak hatırlatmak gerekiyor ki ekranınızda yalnızca CarPlay tarafından desteklenen uygulamalar yer alır.
     

    Apple CarPlay Hangi Araçlarda Var?
     



     

    Apple CarPlay destekleyen araçlar çoğunlukla modern ve yeni nesil araçlardır. Özellikle son dönemlerde üretilen araçların multimedya sistemleri, Apple CarPlay uygulamasını destekler.
     

    Bunun yanı sıra Apple CarPlay uygulamasından faydalanabilmek yalnızca aracınızın değil, iPhone’unuzun da bu uygulamayı desteklemesi gerekir. O yüzden bu uygulamadan faydalanabilmek için iPhone 5 ya da üstü bir iPhone modeline sahip olmalısınız.
     

    Apple CarPlay uygulamasının hangi Kia modellerinde olduğuna da aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz:
     

      Picanto Rio Ceed Ceed SW XCeed Stonic Niro Sportage
    Apple CarPlay - - -

    Yazımızın burada sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsanız Araçlardaki Sensörler Nelerdir? Sensör Çeşitleri ve Görevleri yazımıza geçebilirsiniz. 

    Close
  • KIA play
    Araçlardaki Fren Sistemleri ve Çeşitleri Nelerdir? Nr.54 / 2021-05-25 More


    Araçlardaki Fren Sistemleri ve Çeşitleri Nelerdir?

    2021-05-25

    Araç güvenliği ve teknolojileri özellikle son yıllarda büyük gelişmeler gösteriyor. Araçların gövdeleri ve kabin kısımları güçlendiriliyor, hava yastıkları standart bir hale geliyor ve araçlara farklı güvenlik elemanları ekleniyor. Bu sistemlerin kritik parçası olan fren sistemleri ise olası çarpışmaların, kazaların önüne geçiyor ve hem bizi hem de trafikteki diğer sürücü ve yayaları koruyor.  

    Bu nedenle bu yazımızda araçlardaki fren sistemlerini inceleyeceğiz ve çeşitlerine bakacağız. Ancak öncelikle otomobil fren sistemi nedir, dilerseniz oradan başlayalım.  

     

    Fren Sistemi Nedir?
     



     

    Fren, bir taşıtın hızını düşürmek veya hareketini sonlandırmak için kullanılan mekanizmayı ifade eder. Fren sistemleri ise daha çok motorlu taşıtlarda yer alan ve daha karmaşık yapılara sahip olan sistemleri tanımlar.  

    Aracı yavaşlatmaya ya da durdurmaya yarayan bu mekanizma zayıf olmamalıdır, çünkü zayıf bir fren sistemi aracı güvenli şekilde yavaşlatmaya yetmez. Bu sistem tasarlanırken aracın durumu göz önünde bulundurulur ve fren sistemi araca en uygun ve en dengeli şekilde eklenir.  

    İlkel ve eski fren sistemlerinde ayağınızı fren pedalına bastığınızda diskler yardımıyla tekerler kilitleniyordu. Fakat günümüzdeki otomobillerde modern fren sistemleri kullanılıyor ve bu sistemler sayesinde de araçların savrulması, kilitlenmesi ya da devrilmesi gibi durumların önüne geçilmeye çalışılıyor.  

    Peki, otomobillerdeki fren sistemleri nasıl çalışır? Beraber inceleyelim.
     

    Otomobil Fren Sistemleri Nasıl Çalışır?
     



     

    Araçlardaki fren sistemleri ne kadar güçlü ve dengeliyse araçlar o kadar güvenlidir. Günümüzde kullanılan modern araçlarda bu güvenliği sağlamak için farklı sistemler bir arada kullanılıyor.  

    Ancak temel olarak fren pedalına basıldığında, sistemdeki hidrolik sıvının yeri değişir ve bu değişim, bir piston vasıtasıyla fren disklerine iletilir. Disk üzerindeki sürtünme kuvvetinin etkisi de aracın yavaşlamasını ve durmasını sağlar.  

    Ne kadar fazla güç uygulanırsa fren diskleri o kadar baskıya maruz kalır ve tekerleğin dönüş hızı o derecede yavaşlar. Disk frenler çoğunlukla araçların ön kısmında yer alır, ama araçların dört tekerinde de disk frenlere rastlanabilir. Ancak frenlerin esas önemli olduğu yer ön taraftır. Çünkü en iyi ön tekerlekler sayesinde frenleme yapılır ve frenlemenin etkisi esas olarak ön tekerleklerde hissedilir.  

    Fren sistemlerinin çalışma prensibini anlattığımıza göre fren sistemlerinin çeşitlerine geçebiliriz.  

     

    Fren Sistemi Çeşitleri
     



     

     

    Fren sistemleri ve çeşitleri; araçların modellerine, boyutlarına ya da özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Günümüzde en çok kullanılan fren sistemleri ise şu şekilde:  

     

    ● Hidrolik Fren Sistemi
     

    Hidrolik fren, aracın frenleme sistemini çalıştırırken hidrolik yağ basıncından faydalanır. Bu sistemin çalışma ilkesi hayli basittir. Frene basıldığında piston hareket eder ve hidrolik mekanizmasının içerisindeki yağın basıncı ile kaliperler kapanır.  

    Kaliperler kapandığında, fren balataları ile tekerleklerde bulunan diskler birbirlerine yapışır. Bu sayede de aracın yavaşlaması ya da durması sağlanır.  

     

    ● Havalı Fren Sistemi
     

    Havalı fren sistemleri, çoğunlukla ağır vasıta ya da ağır ticari olarak isimlendirilen araçlarda kullanılır. Bu sistem hava kompresörü adı verilen alet ile çalışır ve frene basıldığı anda hava boşalır. Havanın boşalması ise fren yapılmasını sağlar.  

    Hidrolik fren sistemlerinde yağ bittiğinde fren yapılması mümkün olmaz. Fakat havalı fren sistemlerinde böyle bir durum söz konusu değildir. Bu sistemde hava boşaldığında araç durmaya çalışır.  

     

    ● ABS Fren Sistemi
     

    İngilizcesi "Anti-lock Braking System" olan ve Türkçede "Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi" şeklinde kullanılan ABS fren sistemi, yapılan ani frenlemelerde araçların tekerleklerinin kilitlenmesini önler.  

    Hidrolik frenlerin araç tekerleklerini kilitlemesini engellemek amacıyla icat edilmiş bu fren sistemi, direksiyondaki hakimiyeti sağlamaya yöneliktir. Bu sistem, bir tekerleği diğerlerinden daha az döndürür veya bir tekerlek dönmediğinde devreye girerek o tekerleğe yapılan frenlemeyi azaltır.  

     

    ● ASR Fren Sistemi
     

    ASR fren sistemi, aracın patinaj yapmasının önüne geçmeye yönelik geliştirilmiş bir sistemdir. "Anti Patinaj Sistemi" anlamına gelen ASR, ABS sistemi ile beraber çalışır ve araç patinaj yapmaya başlarsa devreye girer.  

     

    ● ESP Sistemi
     

    "Elektronik Stabilite Programı" ya da kısaca ESP fren sistemi, aracın savrulmasını önlemeye yönelik geliştirilmiş bir sistemdir. Ancak bu sistem, ABS ve ASR sistemlerine bağlı şekilde çalışır. Sürücülerin hareketlerini takip eden bu sistem, herhangi bir dengesizlik ya da savrulma anında devreye girer ve aracın güvenli bir biçimde yolda kalmasını sağlar.  

     

    ● EBD Sistemi
     

    İngilizce açılımı "Electronic Brake Force Distribution" olan ve Türkçeye "Elektronik Fren Kuvveti Dağıtım Sistemi" olarak çevrilen EBD sistemi, arka ve ön frenlerdeki güç dağılımını eşitlemeye yarar. Normal koşullarda fren yapıldığında araç arkadan öne doğru kalkar. EBD sistemi sayesinde de aracın frenlerinin gücü düzenlenir ve arka kısmın yere yaklaşması sağlanır.  

     

    ● BAS Sistemi
     

    BAS sistemi, acil durumlarda devreye giren bir sistemdir. Sürücülere ani frenlemelerde zaman kazandırmayı amaçlayan bu sistem, frene düşük bir baskı uygulansa bile gerekli tepkinin verilmesine yardımcı olur.  

     

    ● Manyetik Frenleme Sistemi
     

    Motor freni olarak da anılan manyetik frenleme sistemi, araçta bulunan yavaşlatma kuvvetlerinin genel adıdır. Motor, gaz pedalı bırakıldığında yavaşlamaya başlar ve bu yavaşlatma kuvvetleri nedeniyle bir süre sonra durur.  

     

    ● MSR Sistemi
     

    MSR sistemi, "Motor Freni Düzenleme Sistemi"nin kısaltılmış halidir. Bu sistem, aracın kaygan zeminler üzerinde yapabileceği kaymayı engellenmeye çalışır.  

     

    ● Yokuş Kalkış Destek Sistemi
     

    “Yokuş Kalkış Destek Sistemi” olarak da bilinen Hild Holder, aracın yokuş veya herhangi bir eğimli alanda kaymasını engelleyen fren sisteminin genel ismidir. Eğimli bir yolda ya da yokuşta aracınızı çalıştırmak istediğiniz zaman Hild Holder sistemi, aracınızın debriyaj kavrama noktasına frenleme uygular. Gaza bastığınız zaman ise frenleme sona erer ve aracınız güvenli şekilde hareket eder.  

     

    ● EPB Sistemi
     

    "Elektronik Park Freni" olarak da isimlendirilen EPB sisteminde, otomobilin fren kaliperleri ile motor birbirine bağlı olur. Bu sistem özellikle binek araçlar için geliştirilmiştir. Düz yollarda ve rampalarda aracı sabit tutmak için kullanılır.  

    EPB sistemi, geleneksel şekilde bir park freni olarak kullanılır ve çoğunlukla konsolda yer alan bir düğme ile aktif hale getirilir. Bu sistem temel olarak el freninin yerine geçer.  

     

    Kia Modellerindeki Fren Sistemleri ve Çeşitleri
     



     

    Kia modellerindeki fren sistemlerine ve çeşitlerine de tablodan ulaşabilirsiniz: 

    Fren Sistemleri Picanto Rio Ceed Ceed SW XCeed Stonic Niro Sportage
    ABS Fren Sistemi
    EBD Sistemi
    HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)
    ESP (Elektronik Dengeleme Programı)
    BAS (Fren Destek Sistemi)
    VSM (ESP'li Araç Denge Yönetim Sistemi)
    ESS (Acil Fren Sinyali)
    TPMS (Lastik Basınç İzleme Sistemi)
    TCS (Patinaj Engelleme Sistemi) - -
    DBC (Yokuş İniş Destek Sistemi) - - - - - -

    Yazımızın burada sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsanız Benzinli mi, Dizel mi, Elektrikli mi? Avantaj ve Dezavantajlar Neler? yazımıza geçebilirsiniz. 

    Close
  • KIA play
    Araçlardaki Fren Sistemleri ve Çeşitleri Nelerdir? Nr.54 / 2021-05-25 More


    Araçlardaki Fren Sistemleri ve Çeşitleri Nelerdir?

    2021-05-25

    Araç güvenliği ve teknolojileri özellikle son yıllarda büyük gelişmeler gösteriyor. Araçların gövdeleri ve kabin kısımları güçlendiriliyor, hava yastıkları standart bir hale geliyor ve araçlara farklı güvenlik elemanları ekleniyor. Bu sistemlerin kritik parçası olan fren sistemleri ise olası çarpışmaların, kazaların önüne geçiyor ve hem bizi hem de trafikteki diğer sürücü ve yayaları koruyor.  

    Bu nedenle bu yazımızda araçlardaki fren sistemlerini inceleyeceğiz ve çeşitlerine bakacağız. Ancak öncelikle otomobil fren sistemi nedir, dilerseniz oradan başlayalım.  

     

    Fren Sistemi Nedir?
     



     

    Fren, bir taşıtın hızını düşürmek veya hareketini sonlandırmak için kullanılan mekanizmayı ifade eder. Fren sistemleri ise daha çok motorlu taşıtlarda yer alan ve daha karmaşık yapılara sahip olan sistemleri tanımlar.  

    Aracı yavaşlatmaya ya da durdurmaya yarayan bu mekanizma zayıf olmamalıdır, çünkü zayıf bir fren sistemi aracı güvenli şekilde yavaşlatmaya yetmez. Bu sistem tasarlanırken aracın durumu göz önünde bulundurulur ve fren sistemi araca en uygun ve en dengeli şekilde eklenir.  

    İlkel ve eski fren sistemlerinde ayağınızı fren pedalına bastığınızda diskler yardımıyla tekerler kilitleniyordu. Fakat günümüzdeki otomobillerde modern fren sistemleri kullanılıyor ve bu sistemler sayesinde de araçların savrulması, kilitlenmesi ya da devrilmesi gibi durumların önüne geçilmeye çalışılıyor.  

    Peki, otomobillerdeki fren sistemleri nasıl çalışır? Beraber inceleyelim.
     

    Otomobil Fren Sistemleri Nasıl Çalışır?
     



     

    Araçlardaki fren sistemleri ne kadar güçlü ve dengeliyse araçlar o kadar güvenlidir. Günümüzde kullanılan modern araçlarda bu güvenliği sağlamak için farklı sistemler bir arada kullanılıyor.  

    Ancak temel olarak fren pedalına basıldığında, sistemdeki hidrolik sıvının yeri değişir ve bu değişim, bir piston vasıtasıyla fren disklerine iletilir. Disk üzerindeki sürtünme kuvvetinin etkisi de aracın yavaşlamasını ve durmasını sağlar.  

    Ne kadar fazla güç uygulanırsa fren diskleri o kadar baskıya maruz kalır ve tekerleğin dönüş hızı o derecede yavaşlar. Disk frenler çoğunlukla araçların ön kısmında yer alır, ama araçların dört tekerinde de disk frenlere rastlanabilir. Ancak frenlerin esas önemli olduğu yer ön taraftır. Çünkü en iyi ön tekerlekler sayesinde frenleme yapılır ve frenlemenin etkisi esas olarak ön tekerleklerde hissedilir.  

    Fren sistemlerinin çalışma prensibini anlattığımıza göre fren sistemlerinin çeşitlerine geçebiliriz.  

     

    Fren Sistemi Çeşitleri
     



     

     

    Fren sistemleri ve çeşitleri; araçların modellerine, boyutlarına ya da özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Günümüzde en çok kullanılan fren sistemleri ise şu şekilde:  

     

    ● Hidrolik Fren Sistemi
     

    Hidrolik fren, aracın frenleme sistemini çalıştırırken hidrolik yağ basıncından faydalanır. Bu sistemin çalışma ilkesi hayli basittir. Frene basıldığında piston hareket eder ve hidrolik mekanizmasının içerisindeki yağın basıncı ile kaliperler kapanır.  

    Kaliperler kapandığında, fren balataları ile tekerleklerde bulunan diskler birbirlerine yapışır. Bu sayede de aracın yavaşlaması ya da durması sağlanır.  

     

    ● Havalı Fren Sistemi
     

    Havalı fren sistemleri, çoğunlukla ağır vasıta ya da ağır ticari olarak isimlendirilen araçlarda kullanılır. Bu sistem hava kompresörü adı verilen alet ile çalışır ve frene basıldığı anda hava boşalır. Havanın boşalması ise fren yapılmasını sağlar.  

    Hidrolik fren sistemlerinde yağ bittiğinde fren yapılması mümkün olmaz. Fakat havalı fren sistemlerinde böyle bir durum söz konusu değildir. Bu sistemde hava boşaldığında araç durmaya çalışır.  

     

    ● ABS Fren Sistemi
     

    İngilizcesi "Anti-lock Braking System" olan ve Türkçede "Kilitlenme Karşıtı Frenleme Sistemi" şeklinde kullanılan ABS fren sistemi, yapılan ani frenlemelerde araçların tekerleklerinin kilitlenmesini önler.  

    Hidrolik frenlerin araç tekerleklerini kilitlemesini engellemek amacıyla icat edilmiş bu fren sistemi, direksiyondaki hakimiyeti sağlamaya yöneliktir. Bu sistem, bir tekerleği diğerlerinden daha az döndürür veya bir tekerlek dönmediğinde devreye girerek o tekerleğe yapılan frenlemeyi azaltır.  

     

    ● ASR Fren Sistemi
     

    ASR fren sistemi, aracın patinaj yapmasının önüne geçmeye yönelik geliştirilmiş bir sistemdir. "Anti Patinaj Sistemi" anlamına gelen ASR, ABS sistemi ile beraber çalışır ve araç patinaj yapmaya başlarsa devreye girer.  

     

    ● ESP Sistemi
     

    "Elektronik Stabilite Programı" ya da kısaca ESP fren sistemi, aracın savrulmasını önlemeye yönelik geliştirilmiş bir sistemdir. Ancak bu sistem, ABS ve ASR sistemlerine bağlı şekilde çalışır. Sürücülerin hareketlerini takip eden bu sistem, herhangi bir dengesizlik ya da savrulma anında devreye girer ve aracın güvenli bir biçimde yolda kalmasını sağlar.  

     

    ● EBD Sistemi
     

    İngilizce açılımı "Electronic Brake Force Distribution" olan ve Türkçeye "Elektronik Fren Kuvveti Dağıtım Sistemi" olarak çevrilen EBD sistemi, arka ve ön frenlerdeki güç dağılımını eşitlemeye yarar. Normal koşullarda fren yapıldığında araç arkadan öne doğru kalkar. EBD sistemi sayesinde de aracın frenlerinin gücü düzenlenir ve arka kısmın yere yaklaşması sağlanır.  

     

    ● BAS Sistemi
     

    BAS sistemi, acil durumlarda devreye giren bir sistemdir. Sürücülere ani frenlemelerde zaman kazandırmayı amaçlayan bu sistem, frene düşük bir baskı uygulansa bile gerekli tepkinin verilmesine yardımcı olur.  

     

    ● Manyetik Frenleme Sistemi
     

    Motor freni olarak da anılan manyetik frenleme sistemi, araçta bulunan yavaşlatma kuvvetlerinin genel adıdır. Motor, gaz pedalı bırakıldığında yavaşlamaya başlar ve bu yavaşlatma kuvvetleri nedeniyle bir süre sonra durur.  

     

    ● MSR Sistemi
     

    MSR sistemi, "Motor Freni Düzenleme Sistemi"nin kısaltılmış halidir. Bu sistem, aracın kaygan zeminler üzerinde yapabileceği kaymayı engellenmeye çalışır.  

     

    ● Yokuş Kalkış Destek Sistemi
     

    “Yokuş Kalkış Destek Sistemi” olarak da bilinen Hild Holder, aracın yokuş veya herhangi bir eğimli alanda kaymasını engelleyen fren sisteminin genel ismidir. Eğimli bir yolda ya da yokuşta aracınızı çalıştırmak istediğiniz zaman Hild Holder sistemi, aracınızın debriyaj kavrama noktasına frenleme uygular. Gaza bastığınız zaman ise frenleme sona erer ve aracınız güvenli şekilde hareket eder.  

     

    ● EPB Sistemi
     

    "Elektronik Park Freni" olarak da isimlendirilen EPB sisteminde, otomobilin fren kaliperleri ile motor birbirine bağlı olur. Bu sistem özellikle binek araçlar için geliştirilmiştir. Düz yollarda ve rampalarda aracı sabit tutmak için kullanılır.  

    EPB sistemi, geleneksel şekilde bir park freni olarak kullanılır ve çoğunlukla konsolda yer alan bir düğme ile aktif hale getirilir. Bu sistem temel olarak el freninin yerine geçer.  

     

    Kia Modellerindeki Fren Sistemleri ve Çeşitleri
     



     

    Kia modellerindeki fren sistemlerine ve çeşitlerine de tablodan ulaşabilirsiniz: 

    Fren Sistemleri Picanto Rio Ceed Ceed SW XCeed Stonic Niro Sportage
    ABS Fren Sistemi
    EBD Sistemi
    HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)
    ESP (Elektronik Dengeleme Programı)
    BAS (Fren Destek Sistemi)
    VSM (ESP'li Araç Denge Yönetim Sistemi)
    ESS (Acil Fren Sinyali)
    TPMS (Lastik Basınç İzleme Sistemi)
    TCS (Patinaj Engelleme Sistemi) - -
    DBC (Yokuş İniş Destek Sistemi) - - - - - -

    Yazımızın burada sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsanız Benzinli mi, Dizel mi, Elektrikli mi? Avantaj ve Dezavantajlar Neler? yazımıza geçebilirsiniz. 

    Close
  • KIA play
    Benzinli mi, Dizel mi, Elektrikli mi? Avantaj ve Dezavantajlar Neler? Nr.53 / 2021-05-17 More


    Benzinli mi, Dizel mi, Elektrikli mi? Avantaj ve Dezavantajlar Neler?

    2021-05-17

    Kullanıcılar otomobil satın almadan önce mutlaka "Benzinli mi, dizel mi?" karşılaştırmaları yapar. Açıkçası bu karşılaştırmalar oldukça normaldir, çünkü benzinli motor ve dizel motor seçenekleri sürücülere farklı deneyimler ve avantajlar sunar.
     

    Bunun yanı sıra günümüzde elektrik enerjisini hareket enerjisine dönüştürerek hareket eden elektrikli araçlar ya da elektrikli ve benzinli motorların birlikte kullanıldığı hibrit otomobiller de giderek popülerleşiyor.
     

    Bu nedenle kendilerine birçok farklı motor seçeneğini sunulan sürücüler karar vermekte zorlanıyor ve benzinli araç avantajlarını, dizel araç avantajlarını ya da elektrikli araç avantajlarını birbirleri ile kıyaslıyor.
     

    O yüzden bu yazımızda benzinli, dizel ve elektrikli araçların çalışma prensiplerinden, avantajlarından ve dezavantajlarından bahsedeceğiz. Ancak en başta belirtmekte yarar var; benzinli, dizel ya da elektrikli araçların birbirlerine direkt şekilde bir üstünlüğü yoktur. Kullanıcıların beklentilerine göre farklı avantajları ve dezavantajları vardır.
     

    Bu hatırlatmayı yaptığımıza göre konuyu detaylandıralım. Önce benzinli otomobillerden başlayalım.
     

    Benzinli Araçların Özellikleri
     



     

    Benzinli otomobiller içten yanmalı bir motor türüne sahiptir. Bu tür araçlarda kullanılan yakıt, karbüratör adındaki düzenek sayesinde silindire girer ve yanma gerçekleşir. Benzinli otomobillerdeki yanmayı gerçekleştirmek için de buji kullanılır ve benzinli motorlar emme, sıkıştırma, yanma, egzoz olmak üzere 4 zamanlı şekilde çalışır.
     

    Benzinli araçların avantajlarının başında ise motor devir güçleri gelir. Benzinli araçların motor güçleri dizel araçlara göre daha fazladır. Bu sebeple de motor performansları genellikle daha iyidir. O yüzden aynı kapasitedeki dizel araçlara göre daha fazla güç üretebilirler. Ayrıca benzinli otomobiller dizel araçlara göre daha az bakıma ihtiyaç duyarlar.
     

    Ancak benzinli otomobillerin torkları dizel araçlara göre daha azdır. Bu da benzinli otomobiller ile yük taşımayı düşünen sürücülerin düşünmesi gereken bir konudur. Ayrıca bu tür araçların yakıtı olan benzin, dizel motorların yakıtı olan mazota oranla daha pahalıdır. Bu da sürücülerin benzinli araç almadan önce bütçesine göre düşünmesi gereken bir başka detaydır.
     

    Benzinli araçların özelliklerinden bahsettiğimize göre dizel araçlara geçebiliriz.
     

    Dizel Araçların Özellikleri
     



     

    Dizel araçlardaki motorların çalışma prensipleri benzinli motorlara benzerdir. Dizel araçlarda içten yanmalı motor türüne sahiptir. Bu tür otomobillerde motora alınan gaz sıkıştırılır ve yüksek sıcaklıkta hava elde edilir. Ardından yakıt püskürtülür ve devamında da yakıt ateşlenerek motora güç verir. Ancak temel fark, dizel motorlarda benzinli motorlardaki gibi bujiye ihtiyaç yoktur. Dizel motorlarda sıkıştırılan hava çok yüksek sıcaklıklara ulaşır ve yakıtı kendiliğinden tutuşturur.
     

    Dizel araçların avantajlarının başında yakıt tasarrufu gelir. Dizel araçlar ile benzinli araçlara göre daha fazla mesafe katabilirsiniz. Bu da dizel araçların daha ekonomik olmasına yol açar.
     

    Ayrıca dizel araçlar, yapıları gereği benzinli araçlara göre daha güçlü torka sahiptir. Güçlü tork yapıları sayesinde özellikle SUV (Sport Utility Vehicle) ya da farklı türdeki büyük araçlarda avantaj sağlar.
     

    Ancak dizel otomobillerin benzinli otomobillere göre motor güçleri daha düşüktür. Bu da yüksek performans ya da hız bekleyen sürücülerin dizel araç almadan önce düşünmesi gereken bir konudur. Dizel araçların motorları da çalışma esnasında biraz daha fazla ses çıkarabilir. Bunun yanı sıra dizel otomobillerin motorları benzinli otomobillere göre daha sık bakım isteyebilir.
     

    Dizel araçların özelliklerini detaylandırdığımıza göre elektrikli araçlara geçebiliriz.
     

    Elektrikli Araçların Özellikleri
     



     

     

    Son yıllarda giderek yaygınlaşan elektrikli araçların birçok türü bulunuyor. Fakat bataryalı elektrikli otomobiller ve indüksiyon motorlu otomobiller daha yaygın şekilde kullanılıyor. Bunlara ek olarak bir de hibrit araçlar mevcut. Hibrit araçlarda, elektrikli ve benzinli motorlar birlikte yer alıyor.
     

    Elektrikli araçların avantajlarının başında sessiz çalışma prensibi geliyor. Elektrikli araçlar neredeyse hiç ses çıkarmadan çalışıyor. Bunun yanı sıra bu araçlar, elektrik tükettikleri için çevre dostu oluyor.
     

    Ayrıca daha hafif malzemelerle üretiliyorlar. Aynı şekilde bu araçların motorları da daha küçük ve hafif oluyor. Bu durum da elektrikli araçların daha çok enerji tasarrufu yapmasına yardımcı oluyor.
     

    Ancak elektrikli araçlar şarj edilmeye ihtiyaç duyuyorlar ve şarj noktalarının henüz istenilen seviyelerde olmaması, sürücüleri uzun yollar için düşündürebiliyor. Bunun yanı sıra elektrikli araçların satış fiyatları, dizel ya da benzinli araçlara göre genellikle biraz daha fazla. Ayrıca elektrikli araçların dönemsel pil bakımlarının ve değişimlerinin yapılması gerekiyor. Bu da kullanıcıların elektrikli araç almadan önce düşünmesi gereken konulardan biri olarak göze çarpıyor.
     

    Son olarak elektrikli araçların özelliklerinden de bahsettiğimize göre benzinli, dizel ve hibrit araç tavsiyelerinde bulunalım.
     

    Kia Rio: Dünya Çapında Popüler
     



     

    Kia Rio, hem şehir içi yaşama hem de şehir dışında uzun yol kullanımına uygun olan bir araç. Kia'nın dünya çapında ilgi gören araçlarından biri olan Rio, ergonomik tasarımı ve modern tarzı ile dikkat çekiyor.
     

    B segmentinde yer alan Rio, sürücülere konforlu ve dengeli bir sürüş deneyimi sunuyor. 4. jenerasyon tasarımı ile kolay kullanım sağlayan araç, güvenlik teknolojileri ve yeni bağlantı özellikleri ile de adından bahsettiriyor.
     

    Bağımsız MacPherson destekli ön süspansiyon ve bükülme silindirli arka dingil üzerine oturan Rio, çevik ve güçlü bir yol tutuşuna sahip. Ayrıca ferah kabin ve 325 litrelik yüksek bagaj hacmi de Rio'nun öne çıkan özelliklerinden.
     

    Farklı motor seçenekleri ile yakıt verimliliği konusunda da iddialı olan Rio'nun performans özelliklerini ve yakıt tüketimini tablodan bulabilirsiniz:
     

    Kia Rio Benzinli Benzinli
    Motor 1.2L MPI 1.4L MPI
    Şanzıman 5 İleri Manuel 6 İleri Otomatik
    Silindir Hacmi (cc) 1.197 1.368
    Çap x Strok (mm) 71.0 x 75.6 72.0 x 84.0
    Maksimum Güç (PS/d/d) 84 / 6.000 100 / 6.000
    Maksimum Tork (Nm/d/d) 117.7 / 4,200 133.4 / 4,000
    Şehir içi (L/100 km) 6,4 8,2
    Şehir dışı (L/100 km) 4,3 5,0
    Ortalama (L/100 km) 5,1 6,2
    CO2 emisyonu (Ortalama, g/km) 116 142

    Kia Ceed SW: Sportif Görünümlü Bir Station Wagon
     



     

    Station wagon ya da SW olarak anılan otomobiller, geniş ve uzun bagaj hacimleri ile dikkat çeker. Bu türdeki araçların yük taşıma kapasiteleri de yüksektir. O yüzden bu türdeki otomobiller "aile araçları" olarak da anılır.
     

    Kia Ceed ailesinin bir başka modeli olan Ceed SW de sportif görünümü ile dikkat çeken bir station wagon. "Sportswagon" olarak da isimlendirilen bu model, geniş bagajı ve rahat iç hacmi ile kullanıcıların ilgisini çekiyor.
     

    Uzunluğu 4.600 mm, genişliği ise 1.800 mm olan Ceed SW, kullanıcılara ferah bir baş, diz ve omuz mesafesi sunuyor. Hem şehir içi kullanıma hem de doğa gezilerine, tatillere ve farklı sportif aktivitelere uygun olan Ceed SW, motor özellikleri ile de C sınıf araçlar içerisinde öne çıkıyor.
     

    Ceed SW’nin performans özelliklerini ve yakıt tüketimini tablodan inceleyebilirsiniz.
     

    Kia Ceed Sportswagon (SW) Dizel
    Motor 1.6L CRDi
    Şanzıman 7 İleri DCT
    Silindir Hacmi (cc) 1.598
    Çap x Strok (mm) 77 x 85,8
    Maksimum Güç (PS/d/d) 115 / 4.000
    Maksimum Tork (Nm/d/d) 300 / 1.500 ~ 2.500
    Şehir içi (L/100 km) 4,3
    Şehir dışı (L/100 km) 3,8
    Ortalama (L/100 km) 4,0
    CO2 emisyonu (Ortalama, g/km) 103

    Kia Niro: Yakıt Tüketimi ile Bütçe Dostu
     



     

    Crossover kasa tipine sahip Kia Niro, sınıfının en dikkat çekici araçlarından. “En düşük yakıt tüketimine sahip hibrit otomobil unvanı” ile Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Niro, rahatlığı ve etkin hibrit gücünü bir arada sunuyor.
     

    Zamanın ruhunu yansıtan tasarımı ile ilham veren Niro; Anahtarsız Giriş ve Çalıştırma Sistemi, ısıtmalı koltukları ile geri görüş kamerasının yanı sıra sunroof ve 18 inç alaşım jantlarıyla da adından söz ettiriyor.
     

    1.6 litre benzinli motor ile elektrikli motorun kombinasyonlu çalışması sonucunda düşük emisyon salınımı yapan Niro, modern ve çevre dostu bir araç olarak parlıyor. Ayrıca Niro, şehir içindeki kullanım özellikleri ve yakıt tüketimi konusunda bütçe dostu olması sebebiyle C sınıfının en çok tercih edilen araçlarından biri olarak dikkat çekiyor.
     

    Kia Niro’nun performans özelliklerini ve yakıt tüketimini tablodan inceleyebilirsiniz.
     

    Kia Niro Hibrit Benzinli / Elektrikli Motor
    Motor 1.6 Kappa GDI
    Şanzıman 6 İleri DCT
    Silindir Hacmi (cc) 1.580
    Çap x Strok (mm) 72 × 97
    Maksimum Güç (PS/d/d) 105 / 5.700
    Maksimum Tork (Nm/d/d) 147 / 4.000
    Şehir içi (L/100 km) 3,8
    Şehir dışı (L/100 km) 4,6
    Ortalama (L/100 km) 4,3
    CO2 emisyonu (Ortalama, g/km) 99

    Diğer araçlarımızın ve farklı modellerimizin güncel satış fiyatlarını öğrenmek için Kia Modelleri Fiyat Listesi’ne göz atabilirsiniz.
     

    Close
  • KIA play
    4x4 Araç Rehberi: 4 Çeker Araçlarda Bilmeniz Gerekenler Nr.52 / 2021-04-27 More


    4x4 Araç Rehberi: 4 Çeker Araçlarda Bilmeniz Gerekenler

    2021-04-27

    Son yıllarda 4x4 araçlar popülerliğini giderek artırıyor. Her ne kadar bu tarzdaki araçlar, arazi koşulları ve zorlu şartlar için geliştirilip üretiliyor olsalar da şehir içinde hayatı kolaylaştıran özellikleri ile de tercih ediliyorlar.
     

    Özellikle crossover ya da SUV (Sport Utility Vehicle) olarak da bilinen 4x4 otomobiller ömürlerinin büyük bölümünü şehirlerde geçiriyor. Güçlü ve modern tasarımları ile adından bahsettiren bu otomobiller, çok yönlülükleri sebebiyle de kullanıcıların beğenisini kazanıyor.
     

    Bireysel kullanıcılar, çiftler ve özellikle çocuklu aileler için hayli uygun olan 4x4 araçlar, sürüşü eğlenceli hale getiren ve hayatı kolaylaştıran yapıları ile heyecan veriyor. Çekiş özellikleri sayesinde hem asfalt hem de arazide rahatlıkla kullanılan bu araçlar, bagaj hacimleri ve geniş oturma alanları sayesinde “aile aracı” olarak da kullanılıyor.
     

    Metropol yaşamında rahatlık ve güvenlik sağlayan bu araçlar, engebeli arazilerde ve zorlu yollarda sergiledikleri yüksek performans ile de kendilerine hayran bırakıyor. Ancak 4x4 otomobillerin çekiş özellikleri zaman zaman kullanıcılar tarafından karıştırılabiliyor. Bu nedenle bu yazımızda 4x4 araçların özelliklerini ve avantajlarını anlatacağız. Ancak 4x4 ne demek, önce onu anlatalım. Gelin, beraber inceleyelim.
     

    4x4 Araçlar: Arazi ve Şehir Özellikleri Bir Arada
     



     

    4x4 ya da dört çeker denildiğinde insanların aklına çoğunlukla arazi araçları geliyor. Fakat günümüzde spor araçlar veya elektrikli otomobiller bile dört çeker olarak üretiliyor. O yüzden öncelikle 4X4 prensibinden ve sisteminden bahsetmek gerekiyor. 4WD (Four Wheel Drive) olarak da anılan 4X4; aracın motor gücünün dört tekere aynı anda eşit olarak iletilebildiği sisteme deniliyor.
     

    Bu sistemin tarihi de oldukça eskiye dayanıyor ve 4X4 araçlar kendi içlerinde gruplandırılıyor. Örneğin bazı 4X4 araçlarda 4 çeker sistemi isteğe bağlı şekilde devreye giriyor. Bazılarında ise daimi 4 çeker sistem kullanılıyor. Ayrıca duruma ve koşullara göre kendi harekete geçen 4 çeker sistemler de bulunuyor.
     

    Günümüzde kullanılan 4X4 araçlar; modern ve çevik tasarımları, yüksek oturma pozisyonları, geniş iç mekanları ve fonksiyonellikleri ile kullanıcılara ihtiyaç duyduklar tüm gereksinimleri sunuyor. Ayrıca bu araçlar yerden yüksek yapıları ile kullanıcılar için binme-inme süreçlerini de kolaylaştırıyor. Katlanabilen arka koltukları sayesinde de fonksiyonel bir iç mekan kullanımı sağlıyorlar.
     

    Peki, 4x4 araçların avantajları neler? Bu konuyu da değerlendirelim.
     

    4x4 Araç Avantajları: Yolu Hisset
     



     

    Öncelikle 4x4 ya da dört çeker araçlar, iki çekerli araçlara göre daha yüksek güç üretir. Ayrıca dört çeker araçların yol tutuşu da sürücülerin araç hakimiyetini kolaylaştırır. Özellikle engebeli arazi şartlarında ya da zorlu doğa koşullarında 4x4 sistem kullanıcılara birçok fayda sağlar.
     

    Dört çeker sistem, araçların gücü aynı anda dört tekerden alarak yola iletmesini ve aracın yol ile bütünleşmesini sağlar. Bu da zorlu yollarda savrulmanın ya da patinaj yapmanın önüne geçer.
     

    Bu tür araçlar yola daha iyi tutunduğu için virajlı yollarda sürücülerin işini kolaylaştırır. Aynı zamanda dört çeker prensibi kaymanın da önüne geçer. Bu sayede aracınızın lastikleri de daha uzun ömürlü olur.
     

    Ayrıca 4x4 çekiş sistemi sayesinde güç eşit şekilde dağıldığı için düşük viteslerde daha rahat hızlanılır ve araca ivme kazandırılır. Dört çeker araçlar yağmurlu ya da karlı yollarda da çekiş gücünün etkisiyle yoldan çıkmanızın önüne geçer ve aracı aynı verimde kullanmanıza olanak sağlar.
     

    4x4 araçların özelliklerinden ve avantajlarından bahsettik. Şimdi de bir 4x4 araç tavsiyesi verelim.
     

    Kia Sportage: İlham Veren Bir Tasarım
     



     

    Kia Sportage, küresel ölçekte popüler bir SUV (Sport Utility Vehicle) modeli. Türkçeye "sportif amaçlı taşıt" olarak geçen bu model, prestijli görünümü ve güçlü motoru ile kullanıcıların ilgisini çekiyor.
     

    Kuvvetli bir gövdeye ve güvenlik teknolojilerine sahip olan Sportage, üstün yol tutuşu ile de en iyi sürücü deneyimini sunuyor. 4x4 çekiş özellikleri sayesinde hem şehir içinde hem de arazi şartlarında kullanılabilen Kia Sportage, ileri teknolojileri ve üstün donanım özellikleri ile de dikkat çekiyor.
     

    Ülkemizde en çok ilgi gören Kia modellerinden biri olan Sportage, sürücülere farklı yol deneyimleri yaşatıyor. Estetik tasarımının yanı sıra yenilikçi ve sofistike özellikleri ile parlayan Sportage; yüksek kalitedeki malzemeleri, konforu ve rahatlığı ile de ilham veriyor.
     

    Bu niteliklerin yanı sıra yol tutuş açısından da hayli çekici olan Kia Sportage, Euro NCAP çarpışma testlerinden de 5 yıldızlı güvenlik derecelendirmesini almayı başarmış bir araç. Bu nedenle Sportage, güvenlik sistemleri ile de 4x4 seveleri kendisine çekiyor.
     

    Kia’nın son yıllarda Avrupa’da gösterdiği büyüme başarısında önemli bir rol oynayan araç; sportif, enerjik ve cesur görünümüyle fark yaratıyor. Ayrıca geniş depolama alanı, ses yalıtımı, kablosuz telefon şarjı, bağlantı hizmetleri ve otonom acil durum freni gibi özellikleri de diğer tercih sebepleri olarak sıralanıyor.
     

    C sınıfının ilham veren SUV modellerinden biri olan Kia Sportage’ın performans ve donanım özelliklerine ise tablodan ulaşabilirsiniz:
     

    Kia Sportage Benzinli Dizel Dizel (4x4)
    Motor 1.6L 1.6L 1.6L
    Şanzıman 6 İleri Manuel 7 İleri DCT 7 İleri DCT (4x4)
    Silindir Hacmi (cc) 1.591 1.598 1.598
    Çap x Strok (mm) 77 x 85,4 77,0 x 85,8 77,0 x 85,8
    Maksimum Güç (PS/d/d) 132 / 6.300 136 / 4.000 136 / 4.000
    Maksimum Tork (Nm/d/d) 160,8 / 4.850 320 / 2,000~2,250 320 / 2,000~2,250
    Fren Sistemi ABS ABS ABS
    Geri Görüş Kamerası -
    Üç Noktalı Arka Emniyet Kemerleri
    ISOFIX Çocuk Koltuğu Bağlantı Noktaları
    Çocuk Güvenlik Kilidi
    Sürücü ve Ön Yolcu Hava Yastığı
    Yan ve Perde Hava Yastıkları
    Uzaktan Kumandalı Merkezi Kilit ve Alarm
    Motor Kilitleme Sistemi (Immobilizer)
    HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)
    TCS (Patinaj Engelleme Sistemi)

    4x4 Araçlar ve Vergi Ödemeleri
     

    Taşıtların vergisiz ham bedelleri ve motor hacimleri değerlendirilerek araç satış fiyatına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) eklenir. Bu sebeple 4x4 ya da SUV modelleri için ÖTV tutarı oldukça farklıdır.
     

    Örneğin silindir hacmi 1600 cm³ ile 2000 cm³ arası olan ve vergisiz satış tutarı 170.000 TL üzeri olan bir araçta ÖTV oranı %150'dir. Ayrıca bu ÖTV oranının üzerine de %18 oranında Katma Değer Vergisi (KDV) eklenir. Silindir hacmi 2000 cm³ üzeri olan bir araçta ise ÖTV oranı %220’dir.
     

    Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ise motorlu kara taşıtlarının karbon salınımına, aracın yaşına, motor hacmine ve koltuk sayısına göre belirlenen ve Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından düzenlenip talep edilen taşıt vergisidir.
     

    Araçlarla ilgili güncel vergi durumlarını öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğleri sayfasını inceleyebilirsiniz. Ayrıca Kia modellerinin güncel satış fiyatlarını öğrenmek için de Kia Modelleri Fiyat Listesi’ne göz atabilirsiniz.
     

    Close
  • KIA play
    Kompakt Otomobil Nedir? Modelleri ve Özellikleri Nr.51 / 2021-03-09 More


    Kompakt Otomobil Nedir? Modelleri ve Özellikleri

    2021-03-09

    Son dönemin gözdesi kompakt otomobil ya da kompakt araç kavramı her geçen popülerliğini daha da artırıyor. Daha çok şehir içi kullanım için tasarlanan kompakt araçlar, sürüşü eğlenceli hale getiren ve hayatı kolaylaştıran özellikleri ile dikkat çekiyor.
     

    İngilizcede "compact" şeklinde anılan ve Türkçeye de “kompakt” olarak geçen bu türdeki otomobiller, bireysel kullanıcılar, çiftler ya da az çocuklu aileler için hayli uygun. Özellikle metropol hayatındaki kalabalık, trafik sorunu ve park yeri gibi problemler, kompakt araç modellerine rağbeti de artırır.
     

    Dar yollarda ve sıkışık virajlarda kolay manevra olanağı sağlayan kompakt sınıf şehir otomobilleri, metropollerdeki araç sürme deneyimini de pratik hale getirirler. Alt orta sınıf olarak da bilinen kompakt araçlar, aynı zamanda ergonomik yapıları ve çok yönlülükleri nedeniyle de adlarından bahsettirir.
     

    Hatchback, sedan, crossover ya da Sport Utility Vehicle (SUV) gibi farklı gövde tiplerinde üretilebilen kompakt sınıf araçlar, tasarımları dolayısıyla da modern, havalı ve estetik bir stile sahipler.
     

    Ayrıca bu araçlar şehir içi ulaşımı kolaylaştırmasının yanı sıra uzun yollarda da rahatlıkla kullanılabilir. Aile dostu ekonomik motorları ile dikkat çeken kompakt sınıf otomobiller; yakıt tüketimi ve bakım giderleri gibi konular sebebiyle de tercih edilir.
     

    Bu yazımızda kompakt otomobillerden bahsedeceğiz ve sizlere kompakt araç tavsiyelerinde bulunacağız. Ancak öncelikle kompakt araç alırken dikkat etmeniz gereken özelliklerden biraz bahsedelim.
     

    Kompakt Otomobil Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler
     



     

    • Yakıt Verimliliği
    • Kabin Konforu ve Bagaj Hacmi
    • Güvenlik

    Kompakt otomobiller; yakıt verimliliği, manevra kabiliyeti, fonksiyonellik, bagaj alanı, modern tasarımlar ve uygun fiyatlar ile şaşırtan birçok özelliği bir arada sunuyorlar. Şimdi, kompakt araç alırken dikkat etmeniz gereken bazı özellikleri detaylandıralım.
     

    Yakıt Verimliliğini Kontrol Edin
     

    Kullanıcılar açısından genellikle kompakt araçların asıl çekici yanı, yakıt tüketiminde sağladığı avantajdır. Bu tip araçlar çoğunlukla büyük araçlara göre daha yüksek yakıt verimliliğine sahiptir. Ancak bu durum modellere göre farklılık gösterebilir.
     

    Ayrıca günümüzde birçok kompakt otomobil, modern motorlara ve farklı vites seçeneklerine sahip. Bu da kompakt araçların kullanımını kolaylaştırıyor ve tercih edilmelerini sağlıyor.
     

    Hibrit veya elektrikli kompakt araçlar da yakıt tasarrufunun dışında "çevreci" yönleri ile de dikkat çeker.
     

    Kabin Konforunu ve Bagaj Hacmine Dikkat Edin
     

    Kompakt otomobiller çoğunlukla şehir içi yaşamı daha pratik hale getirmek için tasarlanırlar. Ancak günümüzdeki kompakt araçların iç hacimleri, diz-baş mesafeleri ve bagaj boyutları önemli ölçüde geliştirilmiş durumda.
     

    Bu nedenle kompakt bir otomobil alırken bu detaylara dikkat etmenizde yarar var. Hatta bir kullanıcı olarak aracı almadan önce her koltuğa oturup kendinizi nasıl hissettiğinize bakabilirsiniz. Otomobile kolayca girip çıkmak ve konforlu yolculuk etmek için yeterli tavan boşluğu olup olmadığını da kontrol edin.
     

    Ayrıca çocuklu bir aileyseniz bagaj hacmine mutlaka göz gezdirin ve eşyalarınızı taşımak için yeterli alan olup olmadığını inceleyin. Böyle bir durumda daha geniş iç hacme sahip olan kompakt SUV tarzı bir araca da yönelebilirsiniz.
     

    Güvenliği İhmal Etmeyin
     

    Günümüzdeki teknolojik gelişmeler ve mühendislik sayesinde kompakt otomobillerin güvenliği de önemli ölçüde arttı. Artık daha hafif ve daha güçlü malzemeler ile çok daha güvenli araçlar yollara çıkıyor.
     

    Ayrıca pek çok araçta kazaları önlemek için tasarlanan sürücü yardım güvenlik sistemleri de yer alıyor. Fakat yine de bir araç alırken Euro NCAP değerlendirmelerine mutlaka bakmak gerekiyor.
     

    Euro NCAP sisteminde araçlar, çarpışma testlerindeki performanslarına bağlı olarak 0 ile 5 arasında puanlandırılıyor. Bu güvenlik testi ve puan ise otomobil güvenliği için Avrupa standardı olarak kabul ediliyor. O yüzden kompakt bir araç alırken de bu puanlamayı önemseyin.
     

    Kompakt otomobil seçerken dikkat etmeniz gereken özelliklerden bahsettik. Şimdi de kompakt araç tavsiyesi verelim.
     

    Kia Rio: Ergonomik Bir Tasarım
     



     

    Kia’nın Rio modeli, ergonomik tasarımı ve modern yapısı ile dikkat çeken bir araç. Hem şehir içi yaşama hem de şehir dışında uzun yol kullanımına uygun olan Rio, dünya çapında da hayli popüler olan bir otomobil.
     

    B segmentinde yer alan ve sürücülere 4. jenerasyon tasarımı ile pratik bir kullanım sağlayan Kia Rio, gelişmiş güvenlik teknolojileri ve yeni bağlantı özellikleri ile de kendisinden bahsettiren bir araç.
     

    Kullanıcılara dengeli ve konforlu bir sürüş deneyimi yaşatan Rio, bağımsız MacPherson destekli ön süspansiyon ve bükülme silindirli arka dingil üzerinde oturuyor. Bu da sürüşü kolaylaştırıyor ve aracın kıvrak, çevik ve güçlü bir yol tutuşuna sahip olmasını sağlıyor.
     

    Ayrıca Rio, kompakt sınıftaki ferah kabin ve en yüksek bagaj hacmi (325 litre) özelliklerine sahip araçlardan biri olarak da parlıyor. Farklı motor seçenekleri ile yakıt verimliliği konusunda da iddialı olan Rio'nun performans özelliklerine ve bazı donanımlarına tablodan ulaşabilirsiniz:
     

    Kia Rio Benzinli Benzinli Benzinli
    Motor 1.0L T-GDI 1.2L MPI 1.4L MPI
    Şanzıman 7 İleri DCT 5 İleri Manuel 6 İleri Otomatik
    Silindir Hacmi (cc) 998 1.197 1.368
    Çap x Strok (mm) 71,0 x 84,0 71.0 x 75.6 72.0 x 84.0
    Maksimum Güç (PS/d/d) 100 / 4,500 ~ 6,000 84 / 6.000 100 / 6.000
    Maksimum Tork (Nm/d/d) 172 / 1,500 ~ 4,000 117.7 / 4,200 133.4 / 4,000
    Fren Sistemi ABS ABS ABS
    Geri Görüş Kamerası -
    Üç Noktalı Arka Emniyet Kemerleri
    ISOFIX Çocuk Koltuğu Bağlantı Noktaları
    Çocuk Güvenlik Kilidi
    Sürücü ve Ön Yolcu Hava Yastığı
    Yan ve Perde Hava Yastıkları
    Uzaktan Kumandalı Merkezi Kilit ve Alarm
    Motor Kilitleme Sistemi (Immobilizer)
    HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)
    TCS (Patinaj Engelleme Sistemi)

    Kia Picanto: Şehir Yaşamına Yeni Bir Boyut
     



     

    Picanto, Kia’nın küresel çapta en çok satan araçlarının başında geliyor. Özellikle şehir içindeki rahat kullanım özellikleri ile dikkat çeken Picanto, düşük yakıt tüketimi ile de öne çıkıyor.
     

    Şehirli ve dinamik bir tasarıma sahip olan Kia Picanto, ülkemizde de ciddi bir hayran kitlesine sahip. A sınıfına yeni bir soluk ve sürüş deneyimi getiren araç, teknolojik özellikleri ve kişiselleştirme opsiyonları ile de fark yaratıyor. Yer aldığı sınıftaki en fonksiyonel otomobillerden birisi olan Picanto, şehir yaşamına yen bir boyut kazandırıyor.
     

    3.595 mm uzunluğa, 1.485 mm genişliğe ve 1.595 mm yüksekliğe sahip yeni Kia Picanto, kendi sınıfındaki rakiplerine göre daha fazla baş ve bacak mesafesi sunuyor. Küçük hacimli benzinli motoru ile de ilgi çeken Picanto’nun performans özelliklerine ve bazı donanımlarına tablodan ulaşabilirsiniz:
     

    Kia Picanto Benzinli
    Motor 1.0L T-GDI
    Şanzıman 5 ileri AMT
    Silindir Hacmi (cc) 998
    Çap x Strok (mm) 71x 84,0
    Maksimum Güç (PS/d/d) 67 / 5.500
    Maksimum Tork (Nm/d/d) 98 / 3.750
    Fren Sistemi ABS
    Geri Görüş Kamerası
    Üç Noktalı Arka Emniyet Kemerleri
    ISOFIX Çocuk Koltuğu Bağlantı Noktaları
    Çocuk Güvenlik Kilidi
    Sürücü ve Ön Yolcu Hava Yastığı
    Yan ve Perde Hava Yastıkları
    Uzaktan Kumandalı Merkezi Kilit ve Alarm
    Motor Kilitleme Sistemi (Immobilizer)
    HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)
    TCS (Patinaj Engelleme Sistemi)

    Kia Sportage: Göz Alan Bir Kompakt SUV
     



     

    Kia Sportage, küresel ölçekte popüler olan bir kompakt SUV modeli. Türkçeye "sportif amaçlı taşıt" olarak çevrilen SUV (Sport Utility Vehicle) araçlar; prestijli görünümleri, güçlü motorları ve sportif tasarımları ile dikkat çekiyor.
     

    Çekiş özellikleri sayesinde hem şehir içinde hem de arazi şartlarında kullanılabilen SUV araçlar, geniş oturma ve bagaj hacimleri ile ilgi görüyor. Bu nedenle büyük bir aileniz varsa bu tür bir kompakt SUV modeli tercih edebilirsiniz.
     

    Rahatlık, konfor ve güvenlik özelliklerinin yanı sıra yol tutuş açısından da hayli çekici olan Kia Sportage, Euro NCAP çarpışma testlerinden de 5 yıldızlı güvenlik derecelendirmesini almayı başarmış bir araç.
     

    C sınıfının iddialı SUV modellerinden biri olan Kia Sportage’ın performans ve donanım özelliklerine ise tablodan ulaşabilirsiniz:
     

    Kia Sportage Benzinli Dizel Dizel
    Motor 1.6L 1.6L 1.6L
    Şanzıman 6 İleri Manuel 7 İleri DCT 7 İleri DCT (4x4)
    Silindir Hacmi (cc) 1.591 1.598 1.598
    Çap x Strok (mm) 77 x 85,4 77,0 x 85,8 77,0 x 85,8
    Maksimum Güç (PS/d/d) 132 / 6.300 136 / 4.000 136 / 4.000
    Maksimum Tork (Nm/d/d) 160,8 / 4.850 320 / 2,000~2,250 320 / 2,000~2,250
    Fren Sistemi ABS ABS ABS
    Geri Görüş Kamerası -
    Üç Noktalı Arka Emniyet Kemerleri
    ISOFIX Çocuk Koltuğu Bağlantı Noktaları
    Çocuk Güvenlik Kilidi
    Sürücü ve Ön Yolcu Hava Yastığı
    Yan ve Perde Hava Yastıkları
    Uzaktan Kumandalı Merkezi Kilit ve Alarm
    Motor Kilitleme Sistemi (Immobilizer)
    HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)
    TCS (Patinaj Engelleme Sistemi)

    Diğer araçlarımızın ve farklı modellerimizin güncel satış fiyatlarını öğrenmek için de Kia Modelleri Fiyat Listesi’ne göz atabilirsiniz.
     

    Close
  • KIA play
    Araçlardaki Sensörler Nelerdir? Sensör Çeşitleri ve Görevleri Nr.50 / 2021-03-01 More


    Araçlardaki Sensörler Nelerdir? Sensör Çeşitleri ve Görevleri

    2021-03-01

    Otomotiv sektöründe her geçen gün daha yenilikçi ve fonksiyonel gelişmelerle karşılaşıyoruz. Araçlarda yer alan ve standart ya da opsiyonel olarak sunulan özellikler de her geçen gün biraz daha teknolojik hale geliyor.
     

    Otomobillerde bulunan sensörler de bu teknolojik gelişmelerin bir yansıması olarak karşımıza çıkıyor. Günümüzdeki otomobillerin birçoğu sahip oldukları sensörler sayesinde bilgilendirici uyarıları ve herhangi bir arızayı sürücülere anlık olarak iletebiliyor. Bu durum da sürücülerin kullandıkları araçlar ile ilgili teşhis koymasını ve olası sorunların büyümesini engelliyor. Ayrıca yol ve trafik durumu gibi bilgilerin paylaşılması da bu sensörler sayesinde mümkün oluyor.
     

    Bu nedenle araçlarda bulunan sensörler hem sürücülerin hem de otomobillerin güvenliği açısından oldukça önemliler. Bu yazımızda araçlardaki sensörleri ve araç sensör çeşitlerini inceleyeceğiz. Ancak öncelikle araçlarda bulunan sensörlerin çalışma mantığından biraz bahsedelim.
     

    Araç Sensörü Nedir: Elektronik Cihazları Birbirine Bağlayan Köprüler
     



     

    Çevremizdeki sıcaklık, basınç, uzaklık gibi fiziksel ortam değişikliklerini algılayan cihazlara sensör denir. Sensörler bir başka deyişle algılayıcılardır. Bu algılayıcılar fiziksel ortamla elektronik cihazları birbirine bağlayan köprü görevi görürler.
     

    Bu köprü görevi gören sensörler; araçlarda yer alan sürüş güvenliği, yol tutuşu, aktarma organları, motor yönetimi, aktif ve pasif güvenlik sistemleri ya da konfor sistemleri gibi donanımların doğru şekilde çalışabilmesine yardımcı olur.
     

    Otomobil sensörleri araçta ya da çevrede meydana gelen tüm fiziksel ve kimyasal değişimleri algılayarak ilgili elektronik kontrol ünitelerine gönderirler. Böylece aracın en iyi sürüş koşullarında çalışmasına olanak sağlarlar.
     

    Otomobillerin beyni, ECU adı verilen "Elektronik Kontrol Ünitesi"dir. Sensörler, ECU adı verilen yöneticiye gerçek zamanlı bilgileri iletirler. Bilgileri alan ve otomobilin beyni olan ECU ise bu bilgileri hafızasında daha önceden kayıtlı olan verilerle karşılaştırarak yorumlar.
     

    ECU yani Elektronik Kontrol Ünitesi yorumlama yaptıktan sonra ise araçtaki iş yapan donanımlara sinyal göndererek gerekli ayarlamaları sağlar. Bütün bu aksiyon ise oldukça kısa bir zaman aralığında gerçekleşir.
     

    Ayrıca otomobillerdeki sensörler akım şiddeti, voltaj, direnç gibi elektriksel değişkenleri de ölçebilir. Belirtmekte yarar var; araçlardaki sensörler çoğunlukla analog sinyaller üretirler. ECU'daki mikroişlemciler ise dijital sinyallerle çalışırlar ve dijital sinyalleri algılayabilirler.
     

    Bu nedenle herhangi bir sensörde üretilen analog sinyal, sensördeki bir elektronik devreyle veya ECU'daki bir devreyle dijital sinyale dönüştürülür. Bu sayede sinyalin parazitten etkilenmesi de önlenir.
     

    Bazı sensörler ise dijital sinyal üretirler ve bu türdeki sensörlerin yapılarında bir elektronik devre vardır. Bu türdeki araç sensörlerinin dijitale çevrilmesine gerek yoktur, ECU bu sinyalleri doğrudan algılayabilir.
     

    Araçlardaki sensörlerden ve çalışma prensiplerinden bahsettiğimize göre bir de araçlardaki sensör tiplerinden bahsedelim.
     

    Araçlardaki Sensör Tipleri
     



     

    Sensörlerin yani algılayıcıların çalışma mantığını anlattık. Bir de araç sensör tiplerini detaylandıralım.
     

    ● Radar Sensör
     

    Radar sensörler, aynı yönde ve şeritte giden araçları tespit etmek amacıyla kullanılır. FMCW (Frequency Modulated Continuous Wave) adı verilen teknoloji ile algılama yapar ve vinç, tren, kamyon, tır gibi büyük hedefleri en zorlu atmosfer koşullarında dahi algılar.
     

    ● LiDAR Sensör
     

    LiDAR sensör, ölçme işlemi için lazer ya da ışık kullanan algılama yöntemidir. Otomotiv sektörünün günümüzdeki trendlerinden olan otonom yani sürücüsüz araçlarda bu sistem kullanılır. Açılımı "Light Detection and Ranging" olan LiDAR sistemi, yaydığı ışığın sensöre ne kadar zamanda geri döndüğünü belirleyerek konumlandırma yapar.
     

    ● Kızılötesi Sensör
     

    Kızılötesi ya da Infrared (IR) sensörler; mesafe, karanlık ya da aydınlık algılama amaçlarıyla kullanılır. Kızılötesi sensörlerin yapısında genellikle kızılötesi ışın yayan bir LED ve bu ışının yansımasını kontrol eden bir foto bileşen yer alır.
     

    Araçlardaki Sensörler ve Görevleri
     



     

    Sensör tiplerinden de bahsettiğimize göre otomobiller için önemli olan bazı sensörleri detaylandırabiliriz.
     

    ● Motor/Krank Devir Sensörü
     

    Otomobillerin motorunda bulunan en önemli sensör, motor/krank devir sensörüdür. Motorla ilgili tüm ayarlamalarda, motor/krank devir sensöründen gelen veriler kullanılır.
     

    Dizel ve benzinli motorlarda enjeksiyonun yönetilmesi, yakıt püskürtme sürelerinin belirlenmesi, otomatik şanzımanlı araçlarda vites değişim noktaları ve turbo şarj basıncının ayarlanması gibi işlemler bu sensörden gelen bilgiler doğrultusunda yapılır.
     

    ● Manifold Hava Sıcaklık Sensörü (MAT)
     

    Manifold hava sıcaklık sensörü ya da kısaca MAT, emme manifolduna monte edilir. Bu sensör sayesinde motora giren havanın sıcaklığı ölçülür. Böylece Elektronik Kontrol Ünitesi, yanma odasına giren havanın oksijen miktarını belirler ve enjektörler tarafından püskürtülmesi gereken yakıt miktarını hesaplar.
     

    Bu sensör arızalandığı takdirde ise hava/yakıt karışımı doğru hesaplanamaz ve motor optimum şekilde çalışamaz.
     

    ● Kütle Hava Akış Sensörü (MAF)
     

    Kütle hava akış sensörü ya da kısaca MAF, gaz kelebeği gövdesinin önüne monte edilir ve bu sensör sayesinde motora giren havanın kütlesi hesaplanır. MAF sensörü, hava akışını ve hava yoğunluğunu ölçmek için sıcak bir tel ya ısıtılmış bir filament kullanır.
     

    ● Yakıt Sensörü
     

    Otomobiller temiz ve kaliteli yakıtlar ister. Çünkü yakıt kalitesi, aracın performansını doğrudan etkiler. Kalitesiz yakıtların kullanılması halinde ise araçlarda ateşleme sorunları meydana gelebilir.
     

    Yakıt sensörleri, yakıttaki su seviyesini ölçer ve yakıtın kalitesini algılar. Bu nedenle araçlardaki önemli sensörlerden biridir.
     

    ● Yakıt Sıcaklık Sensörü
     

    Yakıt sıcaklık sensörü, yakıt sıcaklığını anlık olarak algılayan ve Elektronik Kontrol Ünitesi'ne bildiren sensördür. Elektronik Kontrol Ünitesi yani ECU ise bu bilgi ile enjektörlerin püskürtme sürelerini ayarlar.
     

    Yakıt sıcaklık sensörünün gönderdiği sıcaklık bilgisi, hava-yakıt karışımının ideal olarak belirlenmesini sağlar. Ayrıca yakıt sıcaklık sensörü, enjektörlerin yakıt enjeksiyon miktarına, motor performansına ve egzoz emisyonuna doğrudan etki eder.
     

    ● ABS Sensörleri
     

    Hareket halindeki tekerleklerin dönüş hızını Elektronik Kontrol Ünitesi’ne ileten sensörlere ABS sensörleri denir. Bu sensörlerin verdiği sinyallere göre araç hızı, aracın yaptığı kilometre bilgisi ve tekerlek hızı hesaplanır.
     

    ABS (Anti Blok Sistem), direksiyon hakimiyetini kaybetmeden en uygun frenin yapılmasını ve kazaların önüne geçilmesini sağlayan sistemdir. ABS sayesinde aracın bloke olması ve fren esnasında sarsılması engellenir.
     

    Ancak fren sisteminin çalışabilmesi için her bir tekerleğin dönüş hızının anlık olarak takip edilmesi gerekir. Bu sayede kayan tekerlek belirlenir ve o tekerleğe aktarılan kuvvet azaltılarak tekerlek dengelenir.
     

    ● Vuruntu Sensörü
     

    Vuruntu sensörü; motorda meydana gelen titreşimleri ve vuruntuları tespit ederek Elektronik Kontrol Ünitesi’ne bildirir. Motorun yakıt ve ateşleme sistemini yöneten Elektronik Kontrol Ünitesi de vuruntu sensöründen gelen bu sinyallere göre ateşleme ve enjeksiyon avansını ayarlar.
     

    ● Hız Sensörü (VSS)
     

    Araç hız sensörü ya da VSS, aracın hızını izlemeye yarar. Araç hız sensöründen gelen verilere göre de Elektronik Kontrol Ünitesi (ECU); aracın hızını, vites değişimlerini, hız sabitleyici kontrolünü ve kilometre bilgisini kontrol eder.
     

    Hız sensörü; şanzıman, diferansiyel, vites kutusu ya da hız gösterge panelinde yer alır. Bazı otomobillerde vites kutusunda yer alan hız sensörünün yaptığı işler ABS tekerlek sensörleri aracılığıyla yapılır.
     

    ● Gaz Kelebeği Sensörü
     

    Gaz kelebeği sensörü, gaz kelebeğinin konumunu okumaya yarar. Gaz kelebeği gövdesine monte edilen sensör, gaz kelebeğinin konumunu algılayarak Elektronik Kontrol Ünitesi’ne bildirir. ECU ise bu sensörden gelen bildirimler doğrultusunda motorun yükü ile hızlanma ve yavaşlama ya da rölanti durumunu ayarlar.
     

    ● Hava Yastığı Sensörleri
     

    Hava yastığı sensörleri, otomobillerde güvenlik açısından hayli önemlidir. Bu sensörler; önden ve çaprazdan gelebilecek çarpışmalar için aracın ön tarafında yer alır. Biri sağda, biri solda olacak şekilde 2 tanedir. Ayrıca yandan gelebilecek darbeler için de kapı içlerinde ya da 2 kapı arasındaki orta direkte de hava yastığı sensörleri bulunur.
     

    ● Park Sensörü
     

    Park sensörleri günümüzde en çok kullanılan sensör türlerindendir. Aracın dışındaki her cismi algılayabilen ve sürücüye sinyal göndererek uyarma işlemi gerçekleştiren bu sensörler, park işlemini kolaylaştırır.
     

    Kia Modellerindeki Sensörler
     

    Kia modellerindeki sensör çeşitlerine de tablodan bakabilirsiniz:
     

    Sensörler Picanto Rio Ceed Ceed SW XCeed Stonic Niro Sportage
    Motor/Krank Devir Sensörü
    MAT
    MAF
    Yakıt Sensörü
    Yakıt Sıcaklık Sensörü
    ABS Sensörleri
    Vuruntu Sensörü
    Hız Sensörü
    Gaz Kelebeği Sensörü
    Hava Yastığı Sensörleri
    Park Sensörü - - - -

    Yazımızın burada sonuna geliyoruz, ancak okumaya devam etmek istiyorsanız Hatchback Segmentleri ve Özellikleri Hakkında yazımıza geçebilirsiniz.
     

    Close
  • KIA play
    Araç Yakıt Tüketimini Etkileyen Unsurlar Nr.49 / 2021-02-25 More


    Araç Yakıt Tüketimini Etkileyen Unsurlar

    2021-02-25

    Otomobiller günümüzün olmazsa olmaz ulaşım araçları. Özellikle pandemi koşullarını, sosyal izolasyon kurallarını ve yeni normal kavramını göz önünde bulundurduğumuzda araç sahibi olmak artık neredeyse bir zorunluluk haline gelmiş durumda. Ancak araç sahibi olduğunuzda bazı ödemeler için ek bütçe ayırmanız gerektiği de bir gerçek. Araçlar için yapılan düzenli ödemeler arasında vergi, yakıt tüketimi, araç ihtiyaçları ve yasal düzenlemelerden kaynaklanan ücretler yer alıyor.
     

    Bu ödemeler arasında kullanıcıları en çok etkileyen kalem ise yakıt masrafı olarak göze çarpıyor. Özellikle aracın yakıt tüketimi yüksekse bu ödemeler bütçenizi olumsuz şekilde etkileyebiliyor. Bu nedenle günümüzde bütçe dostu ekonomik motorları ile dikkat çeken şehir otomobillerinin kullanımı giderek yaygınlaşıyor.
     

    Bu yazımızda araç yakıt tüketimini etkileyen faktörlerden bahsedeceğiz ve size araç yakıt tüketimi performansı uygun olan araç tavsiyeleri vereceğiz. Araç yakıt tüketimini etkileyen unsurları inceleyerek başlayalım.
     

    Yüksek Yakıt Tüketiminin Sebepleri
     

    Yüksek yakıt tüketiminin sebeplerine değinmeden önce "Yakıt tüketimi ne demek?" sorusunun cevabına değinelim. Yakıt tüketimi, bir aracın kullanımı sırasında çeşitli şartlar altında tükettiği yakıt değerini ifade eder. Şehir içi yakıt tüketimi, şehir dışı yakıt tüketimi ve ortalama yakıt tüketimi olmak üzere de 3'e ayrılır.
     

    Bir aracın yakıt tüketiminin yüksek olmasına neden olan sebepler ise donanımlar ve sürücü olmak üzere 2'ye ayrılır. Ancak belirtmekte fayda var; yakıt tüketimi otomobillerde çoğunlukla donanıma bağlı olarak artar. Araç donanımına bağlı sebepler şu şekilde sıralanabilir:
     

    • - Lastiklerin havasının az olması
    • - Bujilerin yıpranmış olması
    • - Hava filtresinin kirlenmesi ve bakımının yapılmaması
    • - Motor yağı değişim kilometresinin aksatılması
    • - Debriyaj sisteminde arıza oluşması
    • - Fren ayarlarının yanlış yapılması
    • - Rot ayarının kontrol edilmemiş olması
    • - Şarj dinamosunda ve akü voltajında aksaklık olması

     

    Kullanıcıların donanıma dair bu tür sorunlar yaşamaması için araç kontrollerini rutin şekilde yaptırmaları gerekir. Dilerseniz yakıt tüketimini etkileyen sürücüye bağlı nedenlerden de bahsedelim:
     

    • - Aşırı hızlı araç kullanmak
    • - Motoru soğuk bırakmak
    • - Motoru rölantide ısıtmak
    • - Çok fazla gaza basmak ya da fren yapmak
    • - Klima yerine sık sık camları açmak

     

    Sürücülere bağlı yüksek yakıt tüketimi sebepleri de bu şekilde sıralanıyor. Özellikle belirtmekte yarar var; kullanıcılar açısından aşırı hız yapmamak ve çok fazla fren kullanmamak, yakıt tüketimini olumlu şekilde etkiler.
     

    Yüksek yakıt tüketiminin sebeplerini donanım ve sürücü bazında anlattığımıza göre şimdi, düşük yakıt tüketimleri ile bütçe dostu olan araç önerilerinde bulunabiliriz.
     

    Kia Niro: Hem Çevreci Hem Yakıt Tüketiminde Bütçe Dostu
     



     

    Crossover araçlar, kompakt tasarımları ile dikkat çeker. Son dönemlerde sık sık karşımıza çıkan crossover araçlar, SUV (Sport Utility Vehicle) esintilerini de bünyesinde barındırır ve kullanıcılara güvenlik hissi verir.
     

    Şehir yaşamına ait dinamizm ve modern çizgiler ile fark yaratan bu araçlar, şehir dışı kullanıma ve uzun yollara da hayli uygundur. Crossover kasa tipinin tasarımını ve rahatlığını etkin hibrit gücüyle bir araya getiren Kia Niro, sınıfının en gözde aracı olarak dikkat çekiyor.
     

    En düşük yakıt tüketimine sahip hibrit otomobil unvanını alarak Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Kia Niro, bünyesinde birçok önemli donanımı da barındırıyor. Anahtarsız giriş ve çalıştırma sistemi, ısıtmalı koltukları ve geri görüş kamerası ile hayatı kolaylaştıran Kia Niro, sunroof ve 18 inç alaşım jantları ile de gözleri üzerine çekiyor.
     

    1.6 litre benzinli motor ile elektrikli motorun kombinasyonlu çalışması sonucunda düşük emisyon salınımı yapan Kia Niro, çevre dostu bir araç olarak da çağın ruhunu yansıtıyor. Yakıt tüketimi ve şehir içindeki kolay kullanımı ile C sınıfının tercih edilen araçlarından biri olan Kia Niro’nun yakıt tüketimine tablodan göz atabilirsiniz. Ayrıca şu performans videosuna da göz atabilirsiniz.
     

    Kia Niro Hibrit Benzinli/Elektrikli Motor
    Şehir içi (L/100 km) 3,8
    Şehir dışı (L/100 km) 4,6
    Ortalama (L/100 km) 4,3

    Kia Picanto: Günlük Hayatı Kolaylaştırıyor
     



     

    Kia Picanto, şehir yaşamına yeni bir boyut katıyor ve günlük hayatı kolaylaştırıyor. Kia'nın dünya çapında en çok satan araçlarından biri olan Picanto, özellikle şehir içindeki pratik kullanım özellikleri ile parlıyor.
     

    Dinamik tasarımıyla ve atak sürüş özellikleri ile de dikkat çeken Picanto, A segmentine benzersiz bir sürüş deneyimi getiriyor. Ülkemizde de ciddi bir hayran kitlesine sahip olan araç, düşük yakıt tüketimi ile öne çıkıyor ve kullanıcılar tarafından ilgi görüyor.
     

    Teknolojik özellikleri ve kişiselleştirme seçenekleri ile fark yaratan Picanto, A sınıfındaki en fonksiyonel otomobillerden birisi olarak göze çarpıyor. Ayrıca 3.595 mm uzunluğa, 1.485 mm genişliğe ve 1.595 mm yüksekliğe sahip araç, kendi sınıfındaki rakiplerine göre daha fazla baş ve bacak mesafesi sunuyor.
     

    Küçük hacimli benzinli motoru ile de dikkat çeken Picanto’nun yakıt tüketimine tablodan ulaşabilirsiniz:
     

    Kia Picanto Benzinli
    Şehir içi (L/100 km) 5,3
    Şehir dışı (L/100 km) 4,3
    Ortalama (L/100 km) 4,7

    Kia Stonic: Hayattan Keyif Al
     



     

    Kia Stonic, form ve fonksiyon olarak Kia'nın büyük SUV modellerinden ilham alıyor. Binek otomobil ile SUV araç özelliklerini bir araya getiren Stonic, sportif çizgileri ile dikkat çekiyor. Melez bir araç olma özelliği taşıyan Stonic, kullanıcılara şehir hayatında sağladığı avantajlarla da öne çıkıyor.
     

    Kia’nın B sınıfında yer alan crossover modeli Stonic, kendinden emin tarzı ve keyifli sürüş özellikleri ile kullanıcılara farklı bir deneyim sunuyor. Yol tutuş özellikleri ile pratikliği bir arada sunan araç, zengin donanımı ve ergonomik modern iç tasarımı ile de kullanıcılara konfor vadediyor.
     

    Ayrıca çift kavramalı şanzıman (DCT) ile kombine edilen benzinli motorlar, yolculukları hayli keyifli hale getiriyor ve üstün yakıt verimliliğini de beraberinde getiriyor. 2 adet modern motor seçeneği sunan Stonic'in yakıt tüketimine tablodan ulaşabilirsiniz:
     

    Kia Stonic Benzinli Benzinli
    Şehir içi (L/100 km) 5,6 7,7
    Şehir dışı (L/100 km) 4,3 5,6
    Ortalama (L/100 km) 4,8 6,4

    Diğer araçlarımızın ve farklı modellerimizin güncel satış fiyatlarını öğrenmek için de Kia Modelleri Fiyat Listesi’ne göz atabilirsiniz.

    Close
  • KIA play
    Şehir Otomobili Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nr.48 / 2021-01-15 More


    Şehir Otomobili Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    2021-01-15

    Şehir otomobili kavramı her geçen gün biraz daha yaygınlaşıyor. Çünkü sehirde yaşam, sahip olunan opsiyonlar yönünden çekici olsa da şehir yaşamı her geçen gün biraz daha zorlaşıyor ve zahmetli bir hal alıyor. Özellikle büyük şehir hayatındaki kalabalık, gürültü, trafik, park yeri gibi sorunlar giderek belirgin bir hale geliyor. Bu nedenle de şehirde yaşayan insanlar açısından şehir araçları popülerleşiyor.
     

    Küçük ve kompakt boyutları ile şehir hayatına uygun olan bu türdeki araçlar, özellikle dar yollarda ve sıkışık ortamlarda kolay manevra olanağı sunuyor ve şehirde araç sürme deneyimini kolaylaştırıyor.
     

    Hatchback, sedan, station wagon veya SUV (Sport Utility Vehicle) gibi farklı gövde tiplerine sahip olabilen şehir araçları, kullanım amaçları gereğince de dinamik, modern ve havalı bir tasarım stili ile hayat buluyorlar.
     

    Ayrıca şehir içi araç kullanımı açısından nefes aldıran ve hayatı daha pratik hale getiren bu araçların birçok avantajı bulunuyor. Kompakt yapıları ve ekonomik motorları ile dikkat çeken küçük şehir araçları; yakıt tüketimi, bakım giderleri ve yıllık motorlu taşıtlar vergisi gibi konulardan ötürü bütçe dostu oluyorlar.
     

    Bu yazımızda şehir otomobillerinden bahsedeceğiz ve şehir içi araç tavsiyesi vereceğiz. Ancak öncelikle şehir içi küçük araçlar alırken dikkat edilmesi gereken özelliklere göz atalım.
     

    Şehir Otomobili Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
     



     

    • İhtiyacınızı Belirleyin: Hangi gövde tipi size daha uygun?
    • Yaşadığınız Şehir:Farklı koşullar, farklı seçimler
    • Güvenlik:Her zaman önemli
    • Yakıt Tüketimi:Bütçe dostu mu?

     

    Şehir içi kullanıma uygun kompakt araçlar giderek daha yaygın hale geliyor. Manevra kabiliyeti, fonksiyonellik, park etme kolaylığı gibi detaylar da kullanıcıların bu araçlara yönelmesindeki temel sebepler olarak gösteriliyor. Peki, bunların dışında şehir araçları alırken nelere dikkat etmelisiniz?
     

    İhtiyacınızı Belirleyin: Hangi Gövde Tipi Size Daha Uygun?
     

    Şehir araçları hatchback, sedan, station wagon veya SUV gibi gövde tiplerine göre farklılık gösteriyor. Dolayısıyla şehir kullanımına uygun bir araç sahibi olmadan önce ihtiyacınızı belirlemelisiniz.
     

    Örneğin kalabalık bir şehirde yaşıyorsunuz, ama büyük bir aileniz var. Böyle bir durumda daha geniş iç hacme sahip olan station wagon ya da SUV tarzı bir araca yönelebilirsiniz. Dolayısıyla öncelikli olarak ihtiyacınızı gözden geçirmelisiniz.
     

    Yaşadığınız Şehir: Farklı Koşullar Farklı Seçimler
     

    Yaşadığınız şehir ya da bölge, doğru aracı seçmenize yardımcı olacaktır. İhtiyacınız doğrultusunda bir araç alırken yaşadığınız bölgedeki iklim koşullarına bile dikkat etmelisiniz. Çünkü bazı araçlar belirli ortamlarda daha iyi performans gösterir.
     

    Örneğin SUV araçlar zorlu kış günlerinde güçlü yol tutuşun yanı sıra farklı arazi yetenekleri de sunabilir. Eğer çok kalabalık bir şehirde yaşıyorsanız da sedan gövde tipine sahip bir araç, trafikte manevra yapmanızı kolaylaştırabilir.
     

    Güvenlik: Her Zaman Önemli
     

    Günümüzdeki mühendislik ve teknolojik gelişmeler sayesinde küçük araçların güvenliği de önemli ölçüde arttı. Artık daha güçlü ve daha hafif malzemeler ile çok daha güvenli araçlar üretiliyor.
     

    Ayrıca birçok yeni araçta kazaları önlemek için tasarlanan sürücü yardım güvenlik sistemleri bulunuyor. Ancak yine de bir araç alırken Euro NCAP değerlendirmelerine bakmak gerekir. Euro NCAP sisteminde araçlar, çarpışma testlerindeki performanslarına bağlı olarak 0 ile 5 arasında puanlandırılır. Bu güvenlik testi ve puan ise otomobil güvenliği için Avrupa standardı olarak kabul edilir.
     

    Yakıt Tüketimi: Bütçe Dostu mu?
     

    Benzinli, dizel ya da son yılların gözde alternatifi olan hibrit araçlar Seçeceğiniz şehir otomobilinin, ihtiyaçlarınıza uygun olması ve güvenlik önlemlerinin yanı sıra yakıt tüketimi konusunda da bütçe dostu olması önemlidir. Bu nedenle şehir hayatına uygun bir araç seçerken motor performansına ve yakıt tüketimine de özen göstermelisiniz.
     

    Şehir otomobili seçerken dikkat etmeniz gereken özelliklerden bahsettik. Şimdi de şehir içi araç tavsiyesi verelim.
     

    Kia’nın Küçük ve Şehre Uygun Otomobil Modelleri
     

    Kia Picanto: Şehirli ve Dinamik
     



     

    A segmenti araçlar en küçük şehir otomobilleri olarak bilinir. Şehir içinde yaşanılan park sorunu açısından hayli rahatlatıcı olan bu araçlar, yakıt tüketimi bakımından da ekonomik olur.
     

    Kia’nın dünya çapında en çok satan modelleri arasında bulunan Picanto, şehirli ve dinamik tasarımıyla A segmentine yeni bir soluk ve eşsiz bir sürüş deneyimi getiriyor. Türkiye’de de güçlü bir hayran kitlesine sahip olan Picanto, bünyesinde barındırdığı ileri teknoloji ve zengin kişiselleştirme seçenekleriyle sınıfındaki en çok yönlü araç olarak öne çıkıyor. Küçük ve kompakt yapısıyla şehir yaşamındaki park sorununu da çözüyor ve kullanıcıları rahatlatıyor.
     

    3.595 mm uzunluğa, 1.485 mm genişliğe ve 1.595 mm yüksekliğe sahip yeni Kia Picanto, A sınıfındaki rakiplerine göre daha fazla bacak ve baş mesafesine olanak sağlıyor. Ayrıca orta konsolunun üst kısmına entegre edilen dijital bilgi ve eğlence sistemi sayesinde yolculukları keyfe dönüştürüyor.
     

    Aynı zamanda son derece atak sürüş özellikleri ile donatılan Picanto, yüksek yakıt verimliliğine sahip küçük hacimli benzinli motoru ile de dikkat çekiyor. Picanto’nun performans özelliklerine ve bazı donanımlarına tablodan bakabilirsiniz:
     

    Kia Picanto Benzinli
    Motor 1.0L DPI
    Şanzıman 5 ileri AMT
    Silindir Hacmi (cc) 998
    Çap x Strok (mm) 71x 84,0
    Maksimum Güç (PS/d/d) 67 / 5.500
    Maksimum Tork (Nm/d/d) 98 / 3.750
    Fren Sistemi ABS
    Geri Görüş Kamerası
    Üç Noktalı Arka Emniyet Kemerleri
    ISOFIX Çocuk Koltuğu Bağlantı Noktaları
    Çocuk Güvenlik Kilidi
    Sürücü ve Ön Yolcu Hava Yastığı
    Yan ve Perde Hava Yastıkları
    Uzaktan Kumandalı Merkezi Kilit ve Alarm
    Motor Kilitleme Sistemi (Immobilizer)
    HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)
    TCS (Patinaj Engelleme Sistemi)

    Kia Stonic: Anı Yaşa
     



     

    Crossover araçlar; SUV ile binek araba özelliklerini bir araya getirerek tasarlanırlar ve sportif çizgileri ile dikkat çekerler. Melez araç olma özelliği taşıyan crossover’lar, sürücülere şehir hayatında sağladıkları avantajlar ile de öne çıkarlar.
     

    Kullanışlı ve konforlu binek araç duygusu veren bu araçlar, özellikle şehir hayatında manevraları kolaylaştıran yapıya sahiptir. Kia’nın B segmenti crossover modeli olan Stonic de kendinden emin tarzı ve keyifli sürüş özellikleri ile şehir hayatına farklı bir deneyim getiriyor.
     

    Form ve fonksiyon olarak Kia’nın büyük SUV modellerinden ilham alan Stonic, yol tutuş özellikleri ile kullanım kolaylığını bir arada sunuyor. Dinamik, güçlü ve kavisli stili ile heyecan uyandıran bir dış tasarıma sahip olan Stonic, zengin donanımı ve ergonomik modern iç tasarımı ile de konfor vadediyor.
     

    Ayrıca çift kavramalı şanzıman (DCT) ile kombine edilen benzinli motorlar yolculukları hayli keyifli hale getirirken üstün yakıt verimliliğini de beraberinde getiriyor. 2 adet modern motor seçeneği sunan Stonic'in performans özelliklerini ve bazı donanımlarını tablodan inceleyebilirsiniz:
     

    Kia Stonic Benzinli Benzinli
    Motor 1.0L T-GDI 1.4L DPI
    Şanzıman 7 İleri DCT 6 İleri Otomatik
    Silindir Hacmi (cc) 998 1.368
    Çap x Strok (mm) 71,0 x 84,0 72,0 x 84,0
    Maksimum Güç (PS/d/d) 100 / 4.500 ~ 6.000 100 / 6.000
    Maksimum Tork (Nm/d/d) 172 / 1.500 ~ 4.000 133 / 4.000
    Fren Sistemi ABS ABS
    Geri Görüş Kamerası -
    Üç Noktalı Arka Emniyet Kemerleri
    ISOFIX Çocuk Koltuğu Bağlantı Noktaları
    Çocuk Güvenlik Kilidi
    Sürücü ve Ön Yolcu Hava Yastığı
    Yan ve Perde Hava Yastıkları
    Uzaktan Kumandalı Merkezi Kilit ve Alarm
    Motor Kilitleme Sistemi (Immobilizer)
    HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)
    TCS (Patinaj Engelleme Sistemi)

    Kia Ceed Hatchback: Özgür Bir Ruh
     



     

    Şehir içi kullanıma hayli uygun olan hatchback modeller, markaların yatırım yaptığı binek araçların başında geliyor. Avrupa pazarında da oldukça yaygın olan bu araçlar; küçük ve kompakt araçlar olarak sınıflandırılıyorlar.
     

    3 veya 5 kapılı olan, bagaj uzantısı olmayan araçlar olarak göze çarpan hatchback modeller, yakıt tüketimi konusunda da oldukça tasarrufludurlar. Kia Ceed ailesinin 3. nesil hatchback modeli de bu anlamda dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.
     

    Baştan sona yenilenen ve modern bir tasarıma sahip olan 3. nesil Kia Ceed hatchback; şehir hayatına özgür bir ruh ve esneklik getirmeyi başarıyor. C sınıfı araçlar içerisinde önemli bir yere sahip olan Ceed hatchback, geniş iç hacmi ile de adından bahsettiriyor.
     

    Kullanıcılara 1.4L turbo-benzin ile 1.6L turbo-dizel motor seçenekleri sunan araç, çift kavramalı şanzıman (DCT) özellikleri ile dikkat çekiyor. Ceed hatchback’in performans özelliklerini ve sahip olduğu bazı donanımları tablodan inceleyebilirsiniz:
     

    Kia Ceed Hatchback (HB) Benzinli Dizel
    Motor 1.4L DOHC CVVT 1.6L CRDi
    Şanzıman 6 İleri Manuel 7 İleri DCT
    Silindir Hacmi (cc) 1.368 1.598
    Çap x Strok (mm) 72,0 x 84,0 77,0 x 85,8
    Maksimum Güç (PS/d/d) 100 / 6.000 115 / 4.000
    Fren Sistemi ABS ABS
    Geri Görüş Kamerası -
    Üç Noktalı Arka Emniyet Kemerleri
    ISOFIX Çocuk Koltuğu Bağlantı Noktaları
    Çocuk Güvenlik Kilidi
    Sürücü ve Ön Yolcu Hava Yastığı
    Yan ve Perde Hava Yastıkları
    Uzaktan Kumandalı Merkezi Kilit ve Alarm
    Motor Kilitleme Sistemi (Immobilizer)
    HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)
    TCS (Patinaj Engelleme Sistemi)

    Diğer araçlarımızın ve farklı modellerimizin güncel satış fiyatlarını öğrenmek için de Kia Modelleri Fiyat Listesi’ne göz atabilirsiniz.

    Close
  • KIA play
    Aile Aracı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nr.47 / 2020-12-24 More


    Aile Aracı Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

    2020-12-24

    İşin içinde aile olunca ihtiyaçlar ve tercihler değişiyor. Birlik hissi, güvenlik ya da konfor gibi olgular tercihlerde ön plana çıkabiliyor. Dolayısıyla günümüz koşullarındaki aile aracı seçenekleri de farklılaşıyor.
     

    Aile araçları küçük ve büyük olmak üzere farklı sınıflara ayrılıyor. Ayrıca bu türdeki araçlar; hatchback, sedan, station wagon, MPV ya da SUV gövde tipine sahip olabiliyor. Fonksiyonel özelliklerle donatılan bu tipteki araçlar, sadece çekirdek aileler değil, geniş aileler için de çözümler sunuyor.
     

    5 veya 7 kişilik oturma alanları ile dikkat çeken aile araçları, geniş kullanım alanlarının yanı sıra büyük bir bagaja da sahip olabiliyor. Bu tür araçlarda kullanılan geniş cam alanlar da ferahlığa ve aydınlığa katkı sunuyor. Ayrıca aile araçları; kapı cepleri, koltuk altları ya da orta konsol gibi noktalara yerleştirilen saklama alanları, ISOFIX koltukları ve gelişmiş multimedya bağlanabilirlik çözümleri ile de hayatı kolaylaştırıyor.
     

    Modern teknolojinin sunduğu yüksek verimliliğe ve güçlü motorlara sahip olan bu araçlar, yakıt tüketimleri ile de aile ekonomisine katkı sağlıyor. Aileye uygun bir araba arıyorsanız ve bunu nasıl yapacağınızı bilmiyorsanız sizin için aile otomobili alırken dikkat edilmesi gereken özellikleri biraz daha açalım.
     

    Aile Aracı Alırken Hangi Özelliklere Bakmalısınız?
     



     

    • Emniyet: Euro NCAP değerlendirmeleri
    • Koltuklar, İç Hacim ve Bagaj Büyüklüğü:Aile boyu
    • İşlevsellik:Multimedya entegrasyonları
    • Dayanıklılık ve Temizlik Kolaylığı:Yapım kalitesi

     

    Öncelikle belirtmekte fayda var; aile aracı seçimi, ihtiyaçlar gözetilerek yapılmalıdır. Örneğin büyük bir aileye sahipseniz ve sık sık seyahat ediyorsanız ailenizin rahat edeceği bir geniş aile aracı almalısınız.
     

    Ayrıca aracın ergonomik olması, tasarruflu bir yakıt tipini kullanması ve araç içi saklama alanlarının fazlalığı da önemli detaylar arasındadır. Fakat bunlar dışında başka özelliklere de dikkat etmelisiniz. Gelin, beraber inceleyelim.
     

    Emniyet: Euro NCAP Değerlendirmeleri
     

    Güvenlik her zaman önemlidir, fakat aileniz söz konusu olduğunda bu olgu daha da önemli hale gelir. Çoğu modern aracın iyi bir güvenlik sistemi vardır. Mükemmel güvenlik sistemine sahip bir araç bulmanın en kolay yolu ise Euro NCAP değerlendirmelerine bakmaktır.
     

    Euro NCAP sisteminde araçlar, güvenlik özelliklerine ve çarpışma testlerindeki performanslarına bağlı olarak 0 ile 5 arasında puanlandırılır. Bu güvenlik testi ve puan ise otomobil güvenliği için Avrupa standardı olarak kabul edilir.
     

    Ayrıca araç içi güvenliğin bütünselliği açısından ISOFIX koltukları da önem taşır. Geleneksel tipteki bebek koltuklarının yerini alan ISOFIX çocuk koltukları, ergonomik tasarımları sayesinde hem rahat hem de güvenli bir yolculuk sağlar.
     

    Koltuklar, İç Hacim ve Bagaj Büyüklüğü: Aile Boyu
     

    Bir aracın sahip olduğu koltuk sayısı, aile otomobili seçerken önemli bir husustur. Özellikle de büyüyen bir aileniz varsa. Bu nedenle seyahat sıklığınızı düşünerek ve aracı ne amaçla kullanacağınızı göz önünde bulundurarak kaç koltuğa ihtiyacınız olduğuna emin olun.
     

    Örneğin büyük bir aileniz varsa ve alana ihtiyaç duyuyorsanız 7 koltuklu konfigürasyonlara sahip bir SUV veya station wagon sizin için doğru seçimdir. Ayrıca aile otomobili alırken iç hacime ve bagaj büyüklüğüne de dikkat etmelisiniz. Özellikle uzun yolculuklarda bu detaylar sizin için oldukça ferahlatıcı olabilir.
     

    İşlevsellik: Multimedya Entegrasyonları
     

    Bir aile aracı seçerken işlevsellik de dikkat edilmesi gereken özelliklerden biridir. Arka koltuktaki yolcular için akıllı telefon entegrasyonu ve dokunmatik ekranlı bilgi-eğlence sistemleri gibi ekstra özellikler uzun yolculukları daha keyifli hale getirebilir.
     

    Dayanıklılık ve Temizlik Kolaylığı: Yapım Kalitesi
     

    Aile aracı modellerine bakarken dayanıklılık ve temizlik kolaylığını da göz önünde bulundurmalısınız. Seçtiğiniz aracın yapım kalitesi, kalabalık ailenizin ya da çocuklarınızın yarattığı günlük yıpranmalara dayanabilmelidir.
     

    Kir ve kirin birikebileceği köşelerin temizlenmesi kolay olmalıdır. Eğer deri koltuk seçiminde bulunduysanız derinin lekeye ve suya dayanıklı olması da önemlidir. Ayrıca çocuklu ailelerde konsol, torpido ve kapıların üzerindeki kısımlar kolay şekilde çizilebilir. Bu nedenle kullanılan malzemelerin kalitesine de özen göstermelisiniz.
     

    Aile otomobili seçerken dikkat etmeniz gereken özelliklerden bahsettik. “Peki, en iyi aile araçları hangileri?” diye soruyorsanız dilerseniz bir de aile aracı önerileri verelim.
     

    Kia Aile Otomobili Modelleri
     

    Uzun Aile Otomobili Kia Ceed Sportswagon: Sınırlar Olmadan Yaşayın
     



     

    Station wagon ya da kısaca SW kategorisindeki araçlar geniş ve uzun bagaj hacimleri ile dikkat çekerler. Genellikle 5 kapılı ve yük taşıma kapasiteleri yüksek olan bu araçlar, büyük aileler için oldukça uygundur.
     

    Avrupa Birliği ülkelerinde sıkça tercih edilen SW tipi araçlar, hatchback model araçların geniş bagajlı versiyonu olarak ifade ediliyor. Kia Ceed ailesinin sportif görünümlü station wagon’u olarak dikkat çeken Kia Ceed SW, bulunduğu sınıfın gözde aile araçlarından biri konumunda.
     

    Sportswagon olarak da tanınan bu model, hayli geniş bir bagaj ile sportif tasarımı birleştiriyor. 4.600 mm uzunluğu ve 1.800 mm genişliği ile göze çarpan Ceed SW, kullanıcılara ferah bir baş, diz ve omuz mesafesi sunuyor.
     

    Ayrıca Ceed CW, 600 litreye yakın bagaj hacmi ile de büyük ailelerin yük kapasitesinin rahatlıkla altından kalkıyor. Euro NCAP çarpışma testlerinden standart donanımıyla 4 yıldız alan araç, aile ile birlikte çıkılan doğa gezilerine ve tatillere oldukça uygun.
     

    Peki; ISOFIX çocuk koltuğu bağlantı noktaları, üç noktalı arka emniyet kemerleri, çocuk güvenlik kilidi gibi özellikleri de bulunan ve aileler için çekici olan Kia Ceed SW’nin ölçüleri ve donanım özellikleri nasıl? Onu da aşağıdaki tabloya bakarak daha iyi anlayabilirsiniz.
     

    Kia Ceed Sportswagon (SW) Dizel
    Uzunluk 4.600 mm
    Genişlik 1.800 mm
    Yükseklik 1.460 mm
    Fren Sistemi ABS
    Üç Noktalı Arka Emniyet Kemerleri
    ISOFIX Çocuk Koltuğu Bağlantı Noktaları
    Çocuk Güvenlik Kilidi
    Sürücü ve Ön Yolcu Hava Yastığı
    Yan ve Perde Hava Yastıkları

    Hibrit Aile Otomobili Kia Niro: Yakıt Tüketimi ile Rekortmen
     



     

    Crossover araçlar, kompakt tasarımları ve yerden yüksek yapılarıyla dikkat çekiyor. Her geçen gün biraz daha popüler hale gelen bu araçlar, şehir hayatına uygun dinamik ve modern görünümleri ile fark yaratıyorlar.
     

    SUV (Sport Utility Vehicle) esintilerini de barındıran ve kullanıcılara güvenlik hissi veren bu araçlar, özellikle ekonomik ve şehir içi kullanıma yönelik olarak tasarlanmış B segmentinde ya da küçük aile araçları olarak nitelendirilen C segmentlerinde tercih ediliyor.
     

    Kia Niro; crossover kasa tipinin pratikliğini ve tasarımını, hibrit gücüyle bir araya getiriyor. En düşük yakıt tüketimine sahip hibrit otomobil unvanını alarak Guinness Rekorlar Kitabı’na giren Kia Niro, bünyesinde birçok önemli donanımı da barındırıyor.
     

    Kia Niro; Anahtarsız Giriş ve Çalıştırma Sistemi, ısıtmalı koltukları, ISOFIX çocuk koltuğu bağlantıları ve geri görüş kamerasının yanı sıra sunroof ve 18 inç alaşım jantları ile de dikkatleri üzerine çekiyor. Aynı zamanda 1.6 litre benzinli motor ile elektrikli motorun kombinasyonlu çalışması sonucunda düşük emisyon salınımı yapan Kia Niro, çevre dostu bir araç olarak da göze çarpıyor.
     

    Yakıt tüketimi ve şehir içindeki pratik kullanımı ile sınıfının gözde araçlarından biri olan Kia Niro’nun ölçüleri ve donanım özelliklerini incelemek için de tabloya bakabilirsiniz.
     

    Kia Niro Hibrit Benzinli / Elektrikli Motor
    Uzunluk 4.355 mm
    Genişlik 1.805 mm
    Yükseklik 1.545 mm
    Fren Sistemi ABS
    Üç Noktalı Arka Emniyet Kemerleri
    ISOFIX Çocuk Koltuğu Bağlantı Noktaları
    Çocuk Güvenlik Kilidi
    Sürücü ve Ön Yolcu Hava Yastığı
    Yan ve Perde Hava Yastıkları

    Geniş Aile Otomobili Kia Sportage: İddialı Bir SUV
     



     

    Türkçeye "sportif amaçlı taşıt" olarak çevrilen SUV (Sport Utility Vehicle) araçlar; güçlü motorları, görkemli tasarımları ve prestijli tarzlarından ötürü sıklıkla tercih ediliyor. Çekiş özellikleri sebebiyle hem asfalt hem de arazide kullanılabilen SUV araçlar, geniş oturma ve bagaj hacimleri dolayısıyla “aile aracı” olarak da anılıyor.
     

    Kia’nın dünya çapında popüler kompakt SUV modeli olan Sportage; tasarımı, ileri teknolojileri ve üstün donanım özellikleri ile dikkatleri üzerine çekiyor. Konfor, rahatlık ve güvenliğin yanı sıra sürüş ve yol tutuş açısından da hayli iddialı olan Sportage, Euro NCAP çarpışma testlerinden de 5 yıldızlı güvenlik derecelendirmesini almayı başarmış bir araç.
     

    Ayrıca Sportage'da ISOFIX çocuk koltuğu bağlantı noktaları, genç ve çocuk yolcu güvenliğini sağlamak için ikinci koltuk sırasında standart olarak sunuluyor. Peki, C sınıfının gözde SUV modellerinden biri olan Kia Sportage’ın ölçüleri ve donanım özellikleri nasıl?
     

    Kia Sportage Benzinli / Dizel
    Uzunluk 4.485 mm
    Genişlik 1.855 mm
    Yükseklik 1.645 mm
    Fren Sistemi ABS
    Üç Noktalı Arka Emniyet Kemerleri
    ISOFIX Çocuk Koltuğu Bağlantı Noktaları
    Çocuk Güvenlik Kilidi
    Sürücü ve Ön Yolcu Hava Yastığı
    Yan ve Perde Hava Yastıkları

    Diğer SUV araçlarımızın ve farklı modellerimizin güncel satış fiyatlarını öğrenmek için Kia Modelleri Fiyat Listesi’ne göz atabilirsiniz.

    Close
  • KIA play
    Hatchback Segmentleri, Özellikleri ve Birbirlerinden Farkları Nr.46 / 2020-12-08 More


    Hatchback Segmentleri, Özellikleri ve Birbirlerinden Farkları

    2020-12-08

    Hatchback araçlar; küçük ve kompakt yapıda üretilen, çoğunlukla şehir içi kullanım için tercih edilen otomobillerdir. Özellikle Avrupa pazarında en çok tercih edilen araç türlerinden biri olan hatchback otomobiller; bireysel kullanıcılar, çiftler ve az çocuklu aileler açısından oldukça uygundur. Sözlük anlamı olarak "arkası kısa ve küt" demek olan hatchback araçlar, büyük şehirlerde yaşayan kullanıcılara sağladığı avantajlar ile ön plana çıkar.
     

    Hatchback araba ya da kısaca HB, teknik açıdan sedan veya station wagon modelleri ile aynı platformlar üzerine inşa edilir. Boyutları dolayısıyla modern şehir yaşantısına uygun olan hatchback araç modelleri, manevra ve park konusunda sürücülere büyük kolaylık sağlar. Ayrıca çoğunlukla şehir içi kullanım için tercih ediliyor olsa da uzun yolculuklara çıkmak için gerekli olan genişlik, konfor ve güvenlik özelliklerini de bünyesinde barındırırlar.
     

    Yüksek verimlilik seviyesine sahip modern ve tutumlu motorlarıyla şehir içinde olduğu kadar uzun yolda da yakıt tasarrufu sunan hatchback modeller, genellikle sedan araçlar ile karşılaştırılır. Bu nedenle öncelikle hatchback ile sedan farkı nedir, onu inceleyelim.
     

    Hatchback ile Sedan Araçlar Arasındaki Farklar Nelerdir?
     



     

    Otomobil almadan önce kullanıcılar arasında “Sedan mı, hatchback mi?” karşılaştırması sıklıkla yapılır. Bu nedenle bu iki araç arasındaki farkları anlatmakta yarar var. Dilerseniz ilk olarak hatchback araçlardan başlayalım.
     

    Hatchback araçlar, bagaj uzantısı olmayan tasarımlar olarak hayat buluyorlar. Bu araçlar 3 ila 5 kapılı olacak şekilde tasarlanıyorlar ve yolcu kapasiteleri de 4'ten fazla oluyor. Hatchback araçlar, gövde tipleri bakımından ise bagaj kapıları ile arka camları birlikte açılan cinstendir.
     

    Hatchback araçların boyları sedan modellere göre daha kısa olur. Bu da daha az yer kaplamalarını sağlar ve şehir hayatındaki park sorunu açısından bir kolaylık sunar. Avrupa pazarında sıkça tercih edilen hatchback otomobiller, yakıt tasarrufu konusunda da avantajlıdır. Tutumlu motorlara sahip olan bu araçlar, ekonomik açıdan caziptir.
     

    Sedan araçlar ise hatchback araçların aksine 2 ya da 4 kapılı olarak anılırlar. En az 4 adet oturma yeri olan bu araçlar, ABD ve Asya'da daha popülerdir. Hatchback araçlara göre biraz daha ağır olan bu araçlar; motor bölmesi, yolcu bölmesi ve bagaj bölmesi olarak 3 bölümden meydana gelir.
     

    Sedan araçlardaki bagaj ile yolcu bölmelerinin ayrı olması, bu araçların biraz daha geniş bir iç hacme ve diz mesafesine sahip olmalarına olanak tanır.
     

    Hatchback Araçları Kimler Tercih Ediyor?
     



     

    Hatchback araçlar A, B, C olmak üzere farklı segment türlerinde konumlanırlar ve çoğunlukla şehirli bir hayat yaşayan kullanıcılara hitap ederler. Bagaj genişlikleri sayesinde çocuklu aileler ve hayvanseverler tarafından da tercih edilen hatchback araçlar, modern ve şehir ruhunu yansıtan tasarımları ile dikkat çeker.
     

    Hatchback otomobillerin sportif ve özgür bir yapıları vardır. Bu nedenle genç kullanıcılar da hatchback araçlara ilgi duyar. Ayrıca kısa ve kompakt olmalarından ötürü kullanıcılara dar yollarda ve sıkışık anlarda manevra kabiliyeti sağlar. Bu da hatchback modelleri kullanıcılar nezdinde öne çıkaran bir özelliktir. Son olarak hatchback araçlar modern ve yakıt tasarrufu sağlayan motorlara sahip oldukları için de her yaş grubundan sürücünün ilgisini çeker.
     

    Hatchback - sedan farkı ve hatchback araçların kimler tarafından tercih edildiğinden bahsettik. Şimdi de birkaç hatchback araç tavsiyesi verelim.
     

    Kia Picanto: Çarpıcı Bir Tasarım
     



     

    Kia’nın dünya çapındaki en popüler modellerinden biri olan Picanto, çarpıcı tasarımıyla A segmenti hatchback modellere yeni bir soluk getiriyor. Şehirli ve dinamik yapısıyla da dikkatleri üzerine çeken yeni Picanto, Türkiye’de oldukça güçlü bir hayran kitlesine sahip.
     

    Küçük şehir otomobilleri olarak bilinen A segmentinin gözde bir üyesi olan Picanto, özellikle büyük şehirlerde yaşanılan park sorunu açısından hayli rahatlatıcı. Bünyesinde barındırdığı ileri teknoloji ve zengin kişiselleştirme seçenekleriyle sınıfındaki en çok yönlü araç olarak öne çıkan yeni Picanto, bulunduğu sınıfa yeni standartlar getiriyor.
     

    Kompakt yapısıyla şehirli bir görünüme sahip olan Picanto; 3.595 mm uzunluğa, 1.485 mm genişliğe ve 1.595 mm yüksekliğe sahip. Bu özellikleri ile kendi segmentindeki rakiplerine göre daha fazla bacak ve baş mesafesi imkanı veren Picanto, kullanıcılara pratik bir yaşam alanı sunuyor.
     

    Ayrıca ön bölümdeki heyecan veren dinamik tasarım, kuşakları belirgin çamurluklar ve önden arkaya doğru yükselerek devam eden omuz çizgisiyle pürüzsüz, düzgün yüzeylere sahip bir profil sağlıyor. Böylece Picanto, dinamik tasarımının yanında olgun ve kendinden emin bir görünüme de sahip oluyor.
     

    Son derece atak sürüş özellikleri sunan Picanto, yüksek yakıt verimliliğine sahip küçük hacimli benzinli motoru ile de kullanıcıların ilgisini çekiyor. Picanto’nun performans özellikleri ve bazı donanımları için tabloyu inceleyebilirsiniz:
     

    Kia Picanto Benzinli
    Motor 1.0L DPI
    Şanzıman 5 ileri AMT
    Silindir Hacmi (cc) 998
    Çap x Strok (mm) 71x 84,0
    Maksimum Güç (PS/d/d) 67 / 5.500
    Maksimum Tork (Nm/d/d) 98 / 3.750
    Fren Sistemi ABS
    Geri Görüş Kamerası
    Üç Noktalı Arka Emniyet Kemerleri
    ISOFIX Çocuk Koltuğu Bağlantı Noktaları
    Çocuk Güvenlik Kilidi
    Sürücü ve Ön Yolcu Hava Yastığı
    Yan ve Perde Hava Yastıkları
    Uzaktan Kumandalı Merkezi Kilit ve Alarm
    Motor Kilitleme Sistemi (Immobilizer)
    HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)
    TCS (Patinaj Engelleme Sistemi)

    Kia Rio: Gözler Üzerinizde
     



     

    Kia'nın Rio modeli, markanın küresel çapta en çok satan araçlarının başında geliyor. B segmenti içerisinde kullanıcılarına göz alıcı bir otomobil sunan Rio; 4. jenerasyon tasarımı, pratik kullanımı, gelişmiş güvenlik teknolojileri ve yeni bağlantı özellikleri ile adından bahsettiriyor.
     

    Ergonomik tasarımı ve modern yapısı ile hem şehir içi hem de şehir dışı kullanıma uygun olan Rio, kullanıcılara dengeli ve konforlu bir sürüş imkanı tanıyor. Tamamen bağımsız MacPherson destekli ön süspansiyon ve bükülme silindirli arka dingil üzerine oturtulan araç, çevik ve güçlü bir yol tutuşu sunuyor.
     

    Ayrıca Rio, kendi segmentindeki en ferah kabin ve en yüksek bagaj hacmi (325 litre) özelliklerine sahip araçlardan biri olarak dikkat çekiyor. 4.065 mm uzunluğa, 1.725 mm genişliğe ve 1.450 mm yüksekliğe sahip olan Rio, kullanıcılara geniş bir iç hacim de sunuyor.
     

    B segmenti içerisinde kabinin hem ön hem de arka tarafında USB girişleri olan ilk otomobil olarak da bilinen Rio; kullanıcılara fiziksel olarak mobil cihazlarını bilgi-eğlence sistemine bağlama ve hareket halindeyken şarj etme imkanı veriyor. Farklı motor seçenekleri ile yakıt tüketiminde de iddialı olan Rio'nun performans özelliklerine ve bazı donanımlarına tablodan ulaşabilirsiniz:

    Kia Rio Benzinli Benzinli Benzinli
    Motor 1.0L T-GDI 1.2L MPI 1.4L MPI
    Şanzıman 7 İleri DCT 5 İleri Manuel 6 İleri Otomatik
    Silindir Hacmi (cc) 998 1.197 1.368
    Çap x Strok (mm) 71,0 x 84,0 71.0 x 75.6 72.0 x 84.0
    Maksimum Güç (PS/d/d) 100 / 4,500 ~ 6,000 84 / 6.000 100 / 6.000
    Maksimum Tork (Nm/d/d) 172 / 1,500 ~ 4,000 117.7 / 4,200 133.4 / 4,000
    Fren Sistemi ABS ABS ABS
    Geri Görüş Kamerası -
    Üç Noktalı Arka Emniyet Kemerleri
    ISOFIX Çocuk Koltuğu Bağlantı Noktaları
    Çocuk Güvenlik Kilidi
    Sürücü ve Ön Yolcu Hava Yastığı
    Yan ve Perde Hava Yastıkları
    Uzaktan Kumandalı Merkezi Kilit ve Alarm
    Motor Kilitleme Sistemi (Immobilizer)
    HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)
    TCS (Patinaj Engelleme Sistemi)

    Kia Ceed: Stil Sahibi Bir Görünüm
     



     

    Avrupa'da tasarlanan, geliştirilen ve üretilen yeni Kia Ceed; olgun ve dinamik yeni tasarımı ile hatchback araçlar içerisinde göze çarpıyor. 136 beygirlik güç üreten 1.6 litre dizel motora ek olarak 1,4 litre T-GDI benzinli motor alternatifiyle de satışa sunulan Ceed, stil sahibi tasarıma ile ilham veriyor.
     

    3. nesil Kia Ceed, baştan sona yenilenen modern tasarımı ile şehir hayatına özgür bir ruh ve kolaylık getiriyor. C segmenti araçlar içerisinde önemli bir yere sahip olan Ceed, gelişmiş teknolojileri ve keyifli sürüş özellikleri ile de kullanıcıların ilgisini çekiyor.
     

    Sportif ve dinamik hatları ile dikkatleri üzerine çeken Ceed; 4.310 mm uzunluğu, 1.800 mm genişliği ve 1.447 mm yüksekliği ile kullanıcılara geniş bir iç hacim ve konfor sunuyor. Dizel ve benzinli motor seçenekleri ile fark yaratan Ceed’in performans özelliklerine ve bazı donanımlarına tablodan ulaşabilirsiniz:
     

    Kia Ceed Hatchback Benzinli Dizel
    Motor 1.4L DOHC CVVT 1.6L CRDi
    Şanzıman 6 İleri Manuel 7 İleri DCT
    Silindir Hacmi (cc) 1.368 1.598
    Çap x Strok (mm) 72,0 x 84,0 77,0 x 85,8
    Maksimum Güç (PS/d/d) 100 / 6.000 115 / 4.000
    Fren Sistemi ABS ABS
    Geri Görüş Kamerası -
    Üç Noktalı Arka Emniyet Kemerleri
    ISOFIX Çocuk Koltuğu Bağlantı Noktaları
    Çocuk Güvenlik Kilidi
    Sürücü ve Ön Yolcu Hava Yastığı
    Yan ve Perde Hava Yastıkları
    Uzaktan Kumandalı Merkezi Kilit ve Alarm
    Motor Kilitleme Sistemi (Immobilizer)
    HAC (Yokuş Kalkış Destek Sistemi)
    TCS (Patinaj Engelleme Sistemi)

    Diğer araçlarımızın ve farklı modellerimizin güncel satış fiyatlarını öğrenmek için de Kia Modelleri Fiyat Listesi'ne göz atabilirsiniz.

    Close
  • KIA play
    Kia Ceed Modelleri İncelemesi Nr.45 / 2020-11-24 More


    Kia Ceed Modelleri İncelemesi

    2020-11-24

    Güney Koreli otomotiv devi Kia; dinamik ve şehirli tasarımı ile dikkat çeken, yenilikçi teknolojileri ile fark yaratan Ceed modelleri ile otomotiv pazarındaki varlığını güçlendirmeye devam ediyor. Kia'nın Avrupa'da tasarlanan, geliştirilen ve üretilen ilk modeli olan Ceed; keyifli sürüş özellikleri ile de kullanıcıların ilgisini çekiyor.
     

    İlk kez 2006 yılında üretilen Ceed, seri üretime başlanan ilk günden bu zamana kadar 1.3 milyonu aşan satış adedine ulaşmış durumda. Eski adı Cee’d olan ve 3. nesil tasarımı ile beraber adı Ceed'e dönüşen model, Kia'nın C segmentinde öne çıkan araçlarının da başında geliyor.
     

    Avrupa yollarında görmeye alıştığımız araçlara benzer bir ruh taşıyan ve tasarım özellikleri ile dikkat çeken Ceed; markanın Avrupa'daki pazar konumunu da sağlamlaştırıyor. Kia’nın Frankfurt'taki Ar-Ge üssünde tasarlanan Ceed modeli, Sportage ile birlikte Slovakya’daki tesislerde üretiliyor.
     

    Bu zamana kadar birçok tasarım ödülünün de sahibi olan Kia, 2019 yılında tanıtılan Ceed ailesinin yeni üyesi XCeed modeliyle de 2020 iF Tasarım Ödülleri’nin “ürün” kategorisinde ödül kazandı. Ceed ailesinin yeni üyesi XCeed’in de ödül almasıyla beraber Ceed ailesinin tamamı iF Tasarım Ödülü’ne layık görülmüş oldu.
     

    Ceed, Ceed SW ve XCeed'den oluşan Kia Ceed ailesinin özelliklerine bakalım.
     

    Kia Ceed Ailesinin Özellikleri
     

    Kia'nın C segmentinde yer alan Ceed ailesi, bir önceki jenerasyon olan 2. jenerasyona göre neredeyse tüm hatları ile değişmiş ve geliştirilmiş durumda. Öncelikle Ceed ailesinin hatchback modeline göz atalım.
     

    Kia Ceed Hatchback
     



     

    Hatchback; sözlük anlamı olarak 3 veya 5 kapılı olan ve bagaj uzantısı olmayan araçları ifade eder. Avrupa pazarında en çok satılan araçların başında gelen hatchbackler; küçük ve kompakt araçlar olarak sınıflandırılırlar. Şehir içinde kullanım kolaylığı sağlayan ve park rahatlığı sunan hatchback modeller, markaların da en çok yatırım yaptığı binek araçların başında gelir.
     

    Çoğunlukla sedan modeller ile karıştırılan hatchback araçlar, yakıt konusunda da hayli tasarrufludurlar. Sedan araçlar ile hatchback araçlar arasındaki fark ise sedan araçların 2 ya da 4 kapılı olmasıdır. Hatchbackler ise 3 veya 5 kapılı olarak tanımlanırlar. Ayrıca Avrupa pazarında hatchback araçlar sedanlara göre daha çok tercih edilirken ABD ve Asya ülkelerinde sedan araçlar daha yüksek satış oranlarına ulaşır.
     

    Kia Ceed ailesinin 3. nesil hatchback modeli ise sportif ve dinamik hatları ile dikkatleri üzerine çekiyor. Baştan sona yenilenen ve modern bir tasarıma sahip olan 3. nesil Kia Ceed hatchback modeli, 4.310 mm civarındaki uzunluğu ile şehir hayatına kullanım kolaylığı, özgür bir ruh ve esneklik getiriyor. Geniş bir iç hacme ve konfora sahip olan Ceed hatchback, C sınıfı içerisinde dikkatleri üzerine çekiyor.
     

    C segmenti içerisinde adından sıkça bahsettiren Ceed hatchback, sürücülere de 1.4L turbo-benzin ile 1.6L turbo-dizel motor seçenekleri sunuyor. Tabloya bakarak iki seçenek arasındaki performans özelliklerini daha iyi anlayabilirsiniz:
     

    Kia Ceed Hatchback (HB) Benzinli Dizel
    Motor 1.4L DOHC CVVT 1.6L CRDi
    Şanzıman 6 İleri Manuel 7 İleri DCT
    Silindir Hacmi (cc) 1.368 1.598
    Çap x Strok (mm) 72,0 x 84,0 77,0 x 85,8
    Maksimum Güç (PS/d/d) 100 / 6.000 115 / 4.000
    Maksimum Tork (Nm/d/d) 134 / 3.500 300 / 1.500 ~ 2.500

    Kia Ceed SW
     



     

    SW yani “Station Wagon” kategorisindeki otomobiller geniş ve uzun bagaj hacimleri ile diğer otomobillerden ayrılan araçlardır. Bu türdeki araçların çatıları arka uca kadar uzanır. Çoğunlukla 5 kapılı ve yük taşıma kapasiteleri yüksek olan bu otomobiller, büyük aileler için hayli uygundur.
     

    Hatchbacklerin uzun bagajlı, sedanların ise yüksek bagajlı versiyonu şeklinde de ifade edilen SW kasalar, özellikle Avrupa Birliği ülkelerinde tercih ediliyor. Ayrıca ABD’de de en çok tercih edilen otomobil türlerinden biri olan SW araçlar; yol tutuşları, büyük bagaj hacimleri, yük taşıma imkanları, esneklikleri ve geniş koltukları ile talep görürler.
     

    Kia Ceed ailesinin bir başka modeli olan Ceed SW de sportif görünümlü bir Station Wagon olarak dikkat çekiyor. "Sportswagon" olarak da ifade edilen bu model; sahip olduğu yapı ile oldukça geniş bir bagajı, sportif bir görünümle birleştiriyor.
     

    Ceed SW modelinin uzunluğu 4.600 mm, genişliği ise 1.800 mm. Bu uzunluk ve genişlik de kullanıcılara ferah bir baş, diz ve omuz mesafesi sağlıyor. Ayrıca hatchback modele göre 72 litre daha geniş bir bagaj hacmine sahip olan Ceed SW; 600 litreyi bulan bagaj hacmi ile D segmenti araçların bagaj hacimleri ile yarışıyor.
     

    Hem şehir içi kullanıma hem de doğa gezilerine, tatillere ve farklı sportif faaliyetlere uygun olan Ceed SW; motor özellikleri ile de C sınıf araçlar içerisinde fark yaratıyor. Kia Ceed SW’nin performans özelliklerini daha iyi anlamak için tabloya bakabilirsiniz:
     

    Kia Ceed Sportswagon (SW) Dizel
    Motor 1.6L CRDi
    Şanzıman 7 İleri DCT
    Silindir Hacmi (cc) 1.598
    Çap x Strok (mm) 77 x 85,8
    Maksimum Güç (PS/d/d) 115 / 4.000
    Maksimum Tork (Nm/d/d) 300 / 1.500 ~ 2.500

    Kia XCeed
     



     

    Sport Utility Vehicle yani SUV araçlar; gösterişli tasarımları, güçlü görünümleri ve prestijli tarzları dolayısıyla günümüzde hayli popüler. Hem arazide hem de asfalt yollarda rahatlıkla kullanılabilen SUV araçlar; aynı zamanda çekiş özellikleri sebebiyle de ilgi görüyor.
     

    Geçmişi 1970'li yıllara dayanan SUV arabalar, yerden yüksek yapıları ve teknik mimarileri sayesinde sürüş güvenliği sağlıyor. Kullanıcılara binek otomobil rahatlığı ile van tipi araçların işlevselliğini ve genişliğini bir arada sunan SUV araçlar, "aile arabası" olarak da anılıyor.
     

    Modern hayatın gereklerine uygun olarak yüksek verimlilik, zengin donanım ve güçlü motorlar sunan SUV otomobiller, kendi içlerinde de küçük, orta ve büyük SUV modelleri olarak kategorilere ayrılıyor.
     

    C segmentinin iddialı modellerinden Kia Ceed ailesinin kompakt SUV modeli XCeed; SUV rahatlığını hatchback sportifliği ile buluşturuyor. Sportif yapısı ve üst düzey konforuyla eşsiz bir sürüş deneyimi sunan XCeed, geleneksel bir hatchback otomobile kıyasla sürücülere daha fazla görüş açısı sağlıyor.
     

    Yüksek yapısı ve güvenlik önlemleri sayesinde XCeed; kompakt SUV sınıfının şehirli otomobili olarak da dikkat çekiyor. 4.4 metreyi bulan uzunluğu ile geniş bir kabin ve bagaj alanına sahip XCeed; gelişmiş araç içi özellikleri ile de sınıfının en ileri teknolojilerini kullanıcılara sunuyor.
     

    Hatchback bir araç ile SUV bir aracın öne çıkan özelliklerini bir arada sunan XCeed; güçlü ve ekonomik turbo beslemeli modern dizel motoru ile C sınıfının öne çıkan otomobillerinden birisi olarak görülüyor. Ayrıca Kia bu segment içerisinde Sportage ve Niro modelleri ile de dikkat çekiyor.
     

    XCeed’in iki farklı dizel motor seçeneğinin performansları ise şöyle:
     

    Kia XCeed Dizel Dizel
    Motor 1.6L CRDi VGT (115 PS) 1.6L CRDi VGT (136 PS)
    Şanzıman 7 İleri DCT 7 İleri DCT
    Silindir Hacmi (cc) 1.598 1.598
    Çap x Strok (mm) 77,0 x 85,8 77,0 x 85,8
    Maksimum Güç (PS/d/d) 115 / 4.000 136 / 4.000
    Maksimum Tork (Nm/d/d) 300 / 1.500 ~ 2.500 320 / 2.000 ~ 2.250

    Kia Ceed ÖTV ve MTV Ödemeleri
     

    Taşıtların vergisiz ham bedelleri ve motor hacimleri değerlendirilerek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulanır. Örneğin silindir hacmi 1600 cm³'e kadar olan ve vergisiz satış tutarı 130.000 TL üzerinde olan bir araçta ÖTV tutarı %80'dir.
     

    Silindir hacmi 1600 cm³ 'e kadar olan ve vergisiz satış tutarı 85.000 TL - 130.000 TL arasındaki bir araçta ise ÖTV tutarı %50'dir. Ayrıca bu ÖTV oranlarının üzerine de %18 oranında Katma Değer Vergisi (KDV) eklenir ve bu oranlar 2020 yılı için geçerlidir.
     

    Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ise motorlu kara taşıtlarının karbon salınımına, aracın yaşına, motor hacmine ve koltuk sayısına göre Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından düzenlenen ve talep edilen bir taşıt vergisidir.
     

    Araçlarla ilgili güncel vergi durumlarını öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğleri sayfasını inceleyebilirsiniz. Ayrıca Kia Ceed modellerinin ve diğer araçlarımızın güncel satış fiyatlarını öğrenmek için de Kia Modelleri Fiyat Listesi’ne göz atabilirsiniz.

    Close
  • KIA play
    SUV Segmentleri, Özellikleri ve Birbirlerinden Farkları Nr.44 / 2020-11-17 More


    SUV Segmentleri, Özellikleri ve Birbirlerinden Farkları

    2020-11-17

    Sport Utility Vehicle (SUV) arabalara ilgi her geçen gün biraz daha artıyor. Türkçeye "sportif amaçlı taşıt" olarak çevrilen SUV arabalar; güçlü görünümleri, gösterişli tasarımları ve saygınlık uyandıran tarzları dolayısıyla sıklıkla tercih ediliyor.
     

    Çekiş özellikleri sayesinde hem asfalt hem de arazide rahatlıkla kullanılabilen SUV araçlar, geniş oturma ve bagaj hacimleri sebebiyle “aile arabası” olarak da biliniyor. Şehir hayatında konfor ve güvenlik sağlayan SUV araçlar, engebeli arazilerde sergiledikleri yüksek performans ile de dikkat çekiyor.
     

    SUV araçların tarihinin 2. Dünya Savaşı dönemine dayandığı düşünülüyor, ancak bilinen ilk SUV aracın geçmişi 1970'li yıllara dayanıyor. Ayrıca SUV modelleri ve segmenti söz konusu olduğunda kafa karışıklığı yaratan hususlardan biri de SUV ve 4x4’ün aynı anlama geldiğinin sanılması oluyor.
     

    SUV arabalar her daim 4 çeker sürüşe sahip olmak zorunda değillerdir. Yani tüm SUV’lar 4x4 değildir. Bazı SUV modelleri önden çekişli, bazıları ise arkadan itişli olabilir. 4 çeker SUV modelleri ise motordan aldığı gücü 4 tekerleğe birden dağıtır. Bu dağılım da yol koşullarına göre otomatik olarak gerçekleşir. Böylece asfalt dışı yollarda, zorlu ve engebeli arazilerde daha yüksek çekiş gücü sağlanır.
     

    Ancak SUV arabalar yaşamlarını büyük oranda şehirde ve asfalt yollarda geçirirler. Bu tipteki araçların yerden yüksek yapıları ve teknik mimarileri de şehir hayatında da asfalt yollarda da üstün bir sürüş güvenliği sunar.
     

    Ayrıca SUV arabaların yüksek yapıları, kullanıcıların araca binme-inme sürecini kolaylaştırır ve bu yüksek yapı, sürücülere için çevreye hakim bir sürüş sağlar. SUV araçlar, tasarımları nedeniyle kullanıcılara binek otomobil konforunu ve van tipi araçların çok çeşitliliğini bir arada sunar.
     

    SUV modellerinin sahip olduğu yüksek tavan ve geniş hacim sadece ferah bir yaşama alanı sunmakla kalmaz, aynı zamanda kullanışlı bir bagajı da beraberinde getirir.
     

    SUV arabaların tasarım özelliklerini anlattığımıza göre bir de segment sıralamasına bakalım.
     

    SUV Araçlarda Segment Sıralaması
     

    SUV arabalara artan ilgi ile birlikte bu türdeki arabaların çeşitliliği de artmaya başladı. Gelişen yelpaze ve farklı modeller ile birlikte SUV otomobilleri kendi içinde kategorilere ayırmak da mümkün.
     

    Araçlar öncelikli olarak boyutlarına, motor hacimlerine ve kullanım alanlarına göre sınıflandırılıyor. Örneğin A segmentindeki araçlar, boyut ve hacim açısından en küçük araç sınıfına dahil oluyor. Bir aracın ön ve arka mesafesi 3.7 metreden az ise o araç A otomobil segmenti içerisinde yer alıyor.
     

    B segmentindeki araçların boyutları ise 3.7 ile 4.1 metre arasında değişiyor. B segmentindeki araçlar, şehir içi yaşama uygun şekilde tasarlanıyor ve ülkemizde sıklıkla tercih ediliyor.
     

    C segmentindeki araçlar orta sınıf araçlar olarak ifade ediliyor ve farklı kasa tipleri ile dikkat çekiyor. D segmentindeki araçların uzunlukları ise 4.6 ve 4.9 metre arasında değişiyor ve güçlü motor performansları öne çıkıyor.
     

    E segmentindeki araçlar ise çoğunlukla iş dünyasında tercih ediliyor ve "Executive" kavramıyla ifade ediliyor. Bu araçlar büyük gövde yapıları ve donanım özellikleriyle fark yaratıyor. Boyları 5 metreden büyük olan araçlar ise F sınıfına giriyor. Ayrıca spor araçların olduğu S, çok amaçlı araçların olduğu M ve arazi araçlarını tanımlayan J sınıfı da bulunuyor.
     

    SUV araçlar da bu segmentler içerisinde küçük, orta ve büyük olmak üzere sınıflara ayrılıyor. SUV arabalar; küçük sınıf bir otomobilin platformu kullanıldığında küçük SUV, kompakt sınıf bir otomobilin platformu kullanıldığında kompakt SUV, orta sınıf bir otomobilin platformu kullanıldığında orta boy SUV ve üst bir otomobilin platformu kullanıldığında ise büyük SUV olarak tanımlanıyor.
     

    Dilerseniz SUV araçların sınıfsal özelliklerini anlamak için tablomuza bakabilirsiniz:

    SUV Segmenti Özellikler
    B Segmenti B segmenti SUV araçlar, küçük sınıf araç kategorisinde yer alıyor. Şehir içi kullanıma daha elverişli olan bu araçlar, aynı zamanda uzun yolculuklarda da kullanılabiliyor. B segmente “mini SUV” da deniliyor. 
    C Segmenti C segmentindeki SUV araçların iç hacimleri B segmentine göre daha büyük oluyor. Bu segmente "kompakt SUV" adı da veriliyor ve bu sınıftaki araçlar binek otomobil konforunda oluyor. 
    D Segmenti D segmentindeki SUV araçlar, üst-orta sınıf olarak tanımlanıyor. C segmentindeki araçlara göre daha geniş iç hacim ve daha yüksek motor kapasitesine sahip olan D segmenti, performans olarak da fark yaratıyor. Bu segmentteki SUV'lara "geniş aile araçları" da deniliyor.
    E Segmenti E segmenti SUV araçlar üst sınıf kategorisinde bulunuyor. Gücü ve konforu temsil eden E segment SUV'lar, dünyada "full-size SUV" olarak da anılıyor.
    F Segmenti F segmenti SUV araçlar "lüks" sınıf olarak kabul ediliyor. Yüksek donanım özellikleri, malzeme kaliteleri ve geniş iç hacimleri ile dikkat çeken F segmenti SUV'lar, dünyada "extended-length SUV" olarak da biliniyor. 

    B Segmenti SUV Araçlar
     



     

    B sınıfı SUV araçlar küçük sınıf otomobillerle benzerlik gösteriyor. Ancak bu sınıftaki otomobillere göre B sınıf SUV araçların tavan yüksekliği daha fazla oluyor. Kia bu segment içerisinde Stonic modeli ile yer alıyor.
     

    C Segmenti SUV Araçlar
     

    C segmentindeki SUV araçlar kompakt yapıları ile dikkat çekiyor. Kabin genişlikleri, hacimleri ve bagaj büyüklükleri de B segmentine göre daha cömert oluyor. Ayrıca bu segmentteki SUV araçların malzeme kaliteleri ve donanımları da artıyor. Kia bu segment içerisinde Sportage, XCeed ve Niro modelleri ile yer alıyor.
     

    D Segmenti SUV Araçlar
     



     

    D segmentindeki SUV araçlar, üst orta sınıf platformunu ve motorlarını kullanıyor. Yüksek motor kapasiteleri ve artan boyutları ile dikkat çeken D segmentindeki SUV araçları, off-road becerileri ile de fark yaratıyor. Kia bu segment içerisinde Sorento modeli ile yer alıyor.
     

    E Segmenti SUV Araçlar
     

    Dünya genelinde "Executive Car" sınıfı olarak anılan E segmenti; konfor, güç ve donanım özellikleri ile dikkat çekiyor. SUV araçların uzunlukları ve geniş iç hacimleri ile fark yarattığı E sınıfı, üst düzey bir segmenttir.
     

    F Segmenti SUV Araçlar
     

    F segmentindeki SUV araçlar 5 metreyi aşan uzunlukları, büyüklükleri ve ağırlıkları ile oldukça görkemlidir. Bu segmentteki SUV modelleri, lüks araç kategorisinde yer alırlar.
     

    Kia SUV Araçlarda Segment Karşılaştırması
     

    Kia'nın 5 farklı SUV araç modeli bulunuyor ve kullanıcılara bu yönüyle bir çeşitlilik sunuyor.
     

    Giriş seviyesinde ve B segmentinde yer alan Stonic modeli, 4 metrenin biraz üzerindeki uzunluğu ile şehir hayatına uygun bir kullanım sunuyor. Bir üst segmentte ise kompakt sınıf platformunda bulunan ve yaklaşık 4,4 metre uzunluğa sahip XCeed bulunuyor. Sportage ve hibrit bir model olan Niro ise 4.5 metreye yaklaşan uzunlukları ve verimli yakıt tüketimleri ile aynı segmentte konumlanıyor.
     

    Kia'nın ürün gamının tepe noktasında ise yaklaşık 4,80 metre uzunluğu ile Sorento bulunuyor. Kia'nın bütün SUV modelleri kendi segmentleri içerisinde farklı özellikleri ile ilgi çekiyor ve modern yapıları, yüksek verimlilikleri ile fark yaratıyor.
     

    B segmentinde yer alan Stonic modelimizin donanım özellikleri için tıklayın.
     

    “Kompakt sınıf” adı da verilen C segmentinde yer alan XCeed modelimizin donanım özellikleri için tıklayın.
     

    C SUV segmentinde önemli bir yere sahip olan Sportage modelimizin donanım özellikleri için tıklayın.
     

    C SUV segmentinde bulunan ve hibrit teknolojisi ile dikkat çeken Niro modelimizin donanım özellikleri için tıklayın.
     

    D SUV segmentinde bulunan ve yüksek motor kapasitesiyle ilgi gören Sorento modelimizin donanım özellikleri için tıklayın.
     

    Segmente Göre SUV Araç Alırken Nelere Dikkat Etmeli?
     

    SUV arabalar, 4x4 çekiş özellikleri ve hem asfalt hem de arazide kullanılabiliyor olmaları sebebiyle son dönemlerde oldukça popüler. Ancak bu türde bir araba alırken kullanım amaçlarının iyi belirlenmesi gerekiyor.
     

    Örneğin daha çok şehir içinde kullanılacaksa küçük veya kompakt bir SUV araç tercih etmek daha mantıklı olabiliyor. Böylece hem şehir içinde park sorunu yaşanmıyor hem de sürücülerin manevra kabiliyeti artıyor. Ayrıca kullanım maliyeti noktasında da avantajlar oluyor.
     

    Fakat amacınız daha çok yol yapmak ve off-road deneyimi yaşamak ise D segmenti bir SUV araba alabilirsiniz. Böylece şehir dışında ve engebeli arazilerde de konforlu bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.
     

    SUV Araçlar ve Vergi Ödemeleri
     

    Taşıtların vergisiz ham bedelleri ve motor hacimleri değerlendirilerek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulanır. Bu sebeple SUV modelleri için ÖTV tutarı oldukça değişkendir.
     

    Örneğin silindir hacmi 1600 cm³ ile 2000 cm³ arası olan ve vergisiz satış tutarı 170.000 TL üzeri olan bir araçta ÖTV tutarı %150'dir. Ayrıca bu ÖTV oranının üzerine de %18 oranında Katma Değer Vergisi (KDV) eklenir.
     

    Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ise motorlu kara taşıtlarının karbon salınımına, aracın yaşına, motor hacmine ve koltuk sayısına göre Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından düzenlenen ve talep edilen bir taşıt vergisidir.
     

    Araçlarla ilgili güncel vergi durumlarını öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğleri sayfasını inceleyebilirsiniz. Ayrıca SUV araçlarımızın ve diğer modellerimizin güncel satış fiyatlarını öğrenmek için de Kia Modelleri Fiyat Listesi’ne göz atabilirsiniz.

    Close
  • KIA play
    Crossover Araba Nedir, Hangi Kitleye Hitap Eder? Nr.43 / 2020-10-02 More


    Crossover Araba Nedir, Hangi Kitleye Hitap Eder?

    2020-10-02

    Her geçen yıl biraz daha popülerleşen ve yollarda daha fazla karşımıza çıkan crossover arabaların sayısı giderek artıyor. Şehir içinde kullanılması için tasarlanan crossover arabalar, kompakt tasarımları ve yerden yüksek yapılarıyla dikkat çekiyor.
     

    Son yıllarda sık sık karşımıza çıkan crossover arabalar, SUV esintilerini de bünyesinde barındırıyor ve kullanıcılara güvenlik hissi veriyor. Ancak bu araçlar zaman zaman SUV araçlar ile karıştırılabiliyor.
     

    Uluslararası otomobil sektöründe Crossover Utility Vehicle (CUV) ismiyle anılan bu arabalar, kavramsal olarak ilk kez 2008 yılında karşımıza çıkıp sektöre girdi. Bu tip arabalar; binek araç şasisine sahip, arazi şartlarına kısmen uygun olan, yerden yüksek araçlar olarak ifade ediliyor.
     

    2008 yılında hayatımıza giren crossover kavramı hayli yeni olsa da aslında crossover arabaların tarihi ve ilk denemeleri daha eskiye dayanıyor. Hatta bu arabaların ilk atalarının 1950'li yıllarda ortaya çıktığı düşünülüyor.
     

    Kullanım hedefleri doğrultusunda küçük ve kompakt boyutlarda üretilen crossover arabalar; şehir hayatına uygun dinamik ve modern bir tasarımları ile fark yaratıyorlar. Bu nedenle de bu arabalar daha çok görselliğe önem veren, sportif olmayı seven, özgür ruhlu ve "lifestyle" odaklı kişilere hitap ediyor.
     

    Ortaya çıkış sürecini anlattığımıza göre dilerseniz crossover araçların özelliklerine de bir bakalım.
     

    Crossover Araçlar ve Özellikleri
     

    Crossover modelleri, binek araba şasisine sahiptirler. SUV araçlara benzetilen ancak bir hatchback ya da station wagon gibi hareket eden arabalar olarak nitelendirilen crossover'lar, şehir içinde olduğu kadar uzun yol kullanımına da oldukça uygundur.
     

    Park ve manevraları kolaylaştırmak için tasarlanmış crossover arabalar, küçük ve kompakt boyutlarına karşın yüksek bir yapıya sahiptirler. Bu yüksek yapı, crossover araçların ferah bir iç alan ile geniş diz, baş ve omuz mesafesi sunmasını sağlıyor. Sürücülerin sahip olduğu yüksek oturma pozisyonu da yola daha hakim olmalarına ve daha rahat, daha güvenli bir sürüş gerçekleştirmelerine yardımcı oluyor.
     

    Crossover araçlar “unibody” olarak bilinen yekpare bir yapının üzerine kurulmaları nedeniyle çevik ve hafif oluyor. Bu özellikleri de yumuşak ve dengeli bir sürüş deneyimine olanak tanıyor.
     

    Ana kasa tipleri ve segmentler doğrultusunda crossover araçlar; özellikle ekonomik ve şehir içi kullanıma yönelik olarak tasarlanmış B ya da küçük aile arabaları olarak nitelendirilen C segmentlerinde tercih ediliyor. Segmentler arasındaki farkları daha iyi anlamak için tablomuza göz atabilirsiniz:
     

    Segment Özellik
    A Segmenti Bu segmentteki araçlar en küçük şehir otomobilleri olarak biliniyor. Bu araçlar özellikle yakıt tüketimi bakımından ekonomik oluyor.
    B Segmenti Bu segmentteki araçlar ekonomik ve şehir içi kullanıma yönelik olarak tasarlanmış araçlardan oluşuyor. B segmenti özellikle Avrupa’da en büyük pazar payına sahip sınıf olarak dikkat çekiyor. 
    C Segmenti Bu segmentteki araçlar alt orta sınıf ya da aile otomobilleri olarak ifade ediliyor. Ülkemizde B segmentiyle beraber en çok satılan araçlar bu segmentte yer alıyor. 
    D Segmenti Bu segmentteki araçlar üst ve orta sınıf olarak tanımlanıyor. Bu sınıftaki araçlar kullanıcılara lüks ve geniş iç hacim sunuyor.
    E Segmenti "Executive car" olarak da anılan üst sınıf otomobillerin olduğu sınıf olarak biliniyor. 
    F Segmenti F segmentinde bulunan araçlar yüksek donanıma ve geniş iç hacme sahip oluyorlar. Performans özellikleri ve konforları ile dikkat çekiyorlar. 

    Crossover Arabalar Hangi Kitleye Hitap Ediyor, Avantajları Nelerdir?
     

    Crossover araçlar; SUV ve binek araba özelliklerini bir araya getirerek tasarlanır. Bu yönüyle melez bir araç olma özelliği taşıyan crossover’lar, sportif ve dinamik çizgileri ile dikkat çeker.
     

    2008 yılında otomotiv sektörüne giren crossover araçlar, sürücülere şehir hayatında  sağladıkları avantajlar ile öne çıkar. Sürücülere konforlu, kullanışlı, binek araç duygusu veren crossover araçlar özellikle manevraları kolaylaştıran bir yapıya sahiptir. Bu da crossover araçlardaki sürüş keyfini artıran bir unsurdur. Ayrıca kompakt ve SUV araçlara göre daha küçük olmaları sebebiyle de park konusunda büyük bir avantaj sunarlar.
     

    Crossover tipindeki araçlar daha çok sedan ya da hatchback araçlar gibi kullanılsalar da SUV özelliklerine de sahiptirler. Bu nedenle hafif arazi şartlarında da rahatlıkla kullanılabilirler. Ayrıca yüksek bir yapıya ve geniş bir iç hacme sahip olan crossover araçlar, uzun yollar açısından da gayet uygundur.
     

    Ancak crossover araçlar uzun ve engebeli yol şartları için uygun olsalar da asıl kullanım alanları ve hedefleri şehir hayatıdır. Bu sebeple bu türdeki araçlar daha çok şehirde yaşayan ve farklı olmaktan hoşlanan bir kitleye hitap ediyor.
     

    Modern bir tasarıma sahip olan crossover araçlar; hayatı deneyim odaklı yaşamaktan keyif alan genç kuşaklar arasında özellikle rağbet görüyor. Hayli şık ve klas bir görünüme sahip olan bu araçlar, cool imajları ile öne çıkıyor. Bu nedenle görselliğe önem veren, özgür ruhlu, maceraperest ve şehirli kişilerce de tercih ediliyor.
     

    Crossover ve SUV Farkı Nedir?
     

    Crossover Utility Vehicle (CUV) adıyla anılan crossover araçlar ile Sport Utility Vehicle (SUV) araçlar zaman zaman birbirine karıştırılıyor. Crossover araçlar ile SUV araçları birbirinden ayıran en önemli özellik ise crossover araçların sahip olduğu şasidir.
     

    SUV araçların şasileri; kendileri için özel olarak tasarlanan, arazi şartlarına uygun şasiler şeklinde olur. Ayrıca SUV araçlar "body on frame" adı verilen bir şasi-karoser düzenine sahiptirler. Bu tarz düzenlerde şasi, karoser ile sonradan birleştirilir.
     

    Crossover araçlarda ise başka binek araçlarda da kullanılan şasiler kullanılır. Bu tipteki araçların şasi ve karoser düzenleri de "unibody" ismi verilen şekilde üretilir.
     

    Yani yerden yüksek bir aracın "crossover mı, SUV mi" olduğuna aracın motor boyutuna ya da büyüklüğüne göre karar verilemez. Aradaki farkı anlamak için araçların şasilerine bakılması gerekir.
     

    SUV’lerle crossover araçlar karşılaştırıldığında çıkan sonuç şöyledir:
     

     CUV (Crossover) | SUV (Sport Utility Vehicle)
     

    • Çoğu zaman binek araç şasilerinin üzerine inşa edilir.
    • Genellikle önden çekişlidir ve motor hacimleri daha düşüktür.
    • Daha çok şehir içinde kullanılmaları için tasarlanmıştır. Bu nedenle binek otomobil özelliklerine ve konforuna sahiptir.
    • Off-road becerileri çok yüksek değildir.
    • Çoğu zaman kendileri için geliştirilmiş şasilere sahiptir.
    • Genellikle 4x4 çekişe sahip olurlar ve bu da her türlü yol şartında daha yüksek çekiş sağlamalarına yardım eder.
    • SUV’ler hem şehir içinde hem de şehir dışında kullanılabilecek kadar güçlü ve konforludur.
    • 4x4’ten aldıkları güçle off-road becerileri genellikle yüksektir.
       

    Kia Crossover Modelleri
     

    Küçük boyutları ve kompakt tasarımlarıyla şehir içi kullanıma daha uygun olan crossover arabalar, modern çağın gereklerine uygun olarak çeşitli özellikleri ve fonksiyonellikleriyle fark yaratıyorlar. Kia da bu noktada Stonic ve Xceed modelleri ile öne çıkıyor.
     

    Renkli ve dinamik tasarım dili ile dikkatleri üzerine çeken Stonic, kendi sınıfında önemli bir seçenek olarak görülüyor. İlk kez 2017’de üretime başlayan Kia Stonic, donanımı ve motor özellikleri ile de kullanıcıların ilgisini çekiyor.
     

    Xceed ise yakıt tüketimi ve teknik özellikleri ile öne çıkan bir başka crossover modeli. Tavan çıtaları, çift egzoz çıkışı, LED stop lambaları ve farları ile farklı bir tasarıma sahip olan Kia Xceed, işçilik ve malzeme kalitesi ile ergonomik bir anlayışın ürünü.
     

    Kia’nın crossover modellerinin fiyatlarını öğrenmek için de Kia Xceed fiyat listesini ve Kia Stonic fiyat listesini kontrol edebilirsiniz.
     

    Crossover Araçlar ve Vergi Ödemeleri
     

    Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV); motorlu kara taşıtlarının karbon salınımına, aracın yaşına, motor hacmine ve koltuk sayısına göre Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından düzenlenen ve talep edilen bir taşıt vergisidir.
     

    Ayrıca taşıtların vergisiz ham bedelleri ve motor hacimleri değerlendirilerek Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) uygulanır. Bu nedenle bazı crossover modelleri için ÖTV tutarı %45’ken bazı crossover modelleri için %220 olur.
     

    Örneğin silindir hacmi 1600 cm3'e kadar olan ve vergisiz satış tutarı 85.000 TL olan bir araca %45 oranında ÖTV uygulanır. ÖTV tutarı, silindir hacmi 2000 cm3 üzerinde olan araçlarda ise %220’dir. Bu ÖTV oranının üzerine de ayrıca %18 oranında Katma Değer Vergisi (KDV) eklenir.
     

    Araçlarla ilgili güncel vergi durumlarını öğrenmek için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğleri sayfasını inceleyebilirsiniz. Ayrıca crossover araçlarımızın ve diğer modellerimizin güncel satış fiyatlarını öğrenmek için de 

    Close
  • KIA play
    Kia’da temassız servis hizmeti başladı Nr.42 / 2020-08-17 More


    Kia’da temassız servis hizmeti başladı

    2020-08-17

    Anadolu Grubu şirketlerinden Çelik Motor’un markası Kia, Covid-19 salgını sürecinde birçok işlemi dijitale taşıyarak müşterilerinin hayatını kolaylaştırmaya yönelik çalışmalarına devam ediyor.


    Kia, Online Bayi ve KiaFAN gibi dijital hizmetlerinin yanında servis sürecini de mobil kanallar üzerinden yürüterek temassız hizmet sunmaya başladı.


    Kia, Covid-19 salgını döneminde hayata geçirdiği dijital ve mobil çözümlerle hem müşterilerinin hem çalışanlarının sağlığını korumak için adımlar atmaya devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda başlatılan “KiaFAN” ve “Online Bayi” uygulamasıyla Kia marka araç sahibi olmak isteyenlere birçok kolaylık sunan Kia, şimdi de servislerinde temassız sürece başladı.


    Kia, “Temassız Servis Süreci” ile hem çalışanlarının hem de müşterilerinin minimum temasla tüm işlemleri kolaylıkla yapabilmesini amaçlıyor.


    Temassız Servis Süreci’nde bir SMS ile onay


    Aracını Kia yetkili servislerine getiren müşteriler, yapılmasını istedikleri işlemlerle ilgili onayları kendi telefonlarından verebiliyor. Müşterilerin servise gelemediği durumlarda da ücretsiz yerinden alım hizmeti sunan Kia, temassız servis süreci sayesinde yapılacak işlemlerin detaylarını müşterilerinin telefonlarına gönderiyor ve işlemler için onay alabiliyor.


    Kia ayrıca, yetkili servislere gelen her aracı teslim almadan önce ve müşteriye teslim etmeden önce bakteri ve virüslere karşı koruma sağlamak amacıyla dezenfekte ediyor.

    Close
  • KIA play
    Yeni bir Kia sahibi olmak artık çok kolay: Kia Online Bayi Nr.41 / 2020-08-01 More


    Yeni bir Kia sahibi olmak artık çok kolay: Kia Online Bayi

    2020-08-01

    Anadolu Grubu şirketlerinden Çelik Motor’un markası Kia, Covid-19 salgını sürecinde “Kia Online Bayi” hizmetiyle yeni bir otomobil veya hafif ticari araç satın almak isteyenlerin hayatını kolaylaştırıyor.

     

    Kia marka araç sahibi olmak isteyenler, Kia.com.tr üzerinden Türkiye genelindeki istediği Kia yetkili satış noktasıyla görüntülü görüşerek birkaç adımda istediği araç için işlemlerini başlatabiliyor. 

     

    Kia, Covid-19 salgını döneminde müşterilerine sunduğu dijital hizmetlerine hız kesmeden devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda “Görüntülü Görüşme” hizmeti başlatan Kia, bu hizmetin devamı niteliğinde olan “Online Bayi” uygulamasıyla  Kia marka araç sahibi olmak isteyenlere, diledikleri Kia bayisini artık akıllı telefonlarından ya da bilgisayarları üzerinden ziyaret etme şansı sunarak istediği araçla ilgili işlemlerini online olarak başlatma imkanı sağlıyor.

     

    Kia yetkili satıcısından tercih ettiği  model hakkında detaylı bilgiye ulaşan ziyaretçiler, beğendiği aracın fiyat görüşmesini online olarak gerçekleştirebiliyor,  sipariş formunu da yine online olarak dolduruyor. Tüketicinin beğendiği araç, tüm hijyen önlemlerine dikkat edilerek Kia yetkili satış görevlisi tarafından müşterinin dilediği noktada sipariş formuna imzası alınarak teslim ediliyor. 

     

    Müşterilerinin ihtiyaçlarını analiz eden ve hayatlarını kolaylaştırmak için çalışmalarını sürdüren Kia, “Online Bayi” hizmetiyle dijital süreçlerine hız kazandırıyor. 

    Close
  • KIA play
    KIA, Kalite Araştırması’nda 6 yıldır zirvede! Nr.40 / 2020-07-01 More


    KIA, Kalite Araştırması’nda 6 yıldır zirvede!

    2020-07-01


    KIA, ABD’li saygın kalite araştırma şirketi J.D. Power tarafından üst üste altıncı defa en kaliteli otomotiv markası seçildi. Araştırmada ilk 10 otomobil arasında dört modeliyle yer alan KIA, sıralamada yine birinci sırada yer aldı.


    Cerato, Sedona, Sorento ve Soul modelleri kendi segmentlerinde birinci olurken, KIA da J.D. Power ABD İlk Kalite Araştırması’nda 2020’de de zirvedeki yerini korudu.

    KIA, ABD’li saygın otomotiv araştırma şirketi J.D. Power tarafından gerçekleştirilen “İlk Kalite Araştırması”nda üst üste altıncı defa zirvede yer aldı. Her yıl ekonomi ve premium sınıf ile genel klasmanda araştırma gerçekleştiren J.D. Power’ın ekonomi sınıfı araç listesinde KIA üst üste altıncı defa birinci oldu.




    26 segmentte 189 aracın, 87 bin 282 kişinin deneyimleyip puanlamasıyla gerçekleşen yıllık rapor listesinde KIA, 4 modeliyle yine kalitedeki performansını kanıtladı. Sürücülerin 90 gün boyunca deneyimledikleri, sürüş deneyimi, motor ve şanzıman performansı gibi pek çok kriterin değerlendirildiği araştırmada KIA en az kalite sorunuyla karşılaşan marka oldu.

    Araştırmanın sonucunda ilk 10 sıradaki araçlardan dördü KIA modeli oldu. Küçük sınıftaki Soul, SUV sınıfındaki Sorento, kompakt sınıftaki Cerato ve minivan sınıfındaki Sedona kendi segmentlerinde liderliği rakiplerine bırakmadı.

    Close
  • KIA play
    İlklerin SUV’u KIA Sorento’ya, Tasarım Ödülü! Nr.39 / 2020-06-14 More


    İlklerin SUV’u KIA Sorento’ya, Tasarım Ödülü!

    2020-06-14

    Türkiye’de önemli bir SUV mirası bulunan KIA’nın lider modellerinden Sorento, 2020’nin Mart ayında tanıtılan dördüncü jenerasyonuyla, otomotiv dünyasının saygın yayınlarından Auto Bild Allrad dergisi tarafından ‘Tasarım’ kategorisinde ödüle layık görüldü.

    Yeni Sorento’nun yılın son çeyreğinde hibrit seçeneği ile Avrupa’yla birlikte Türkiye’de de satışa sunulması bekleniyor.


    Güney Koreli otomotiv devi KIA’nın, 2020 yılı üretim planında bulunan Yeni Sorento, mart ayında tanıtılmasının ardından ödülleri de almaya başladı.

    Covid-19 salgını nedeniyle 18 Mart’ta dijital kanallar üzerinden tanıtılan Yeni Sorento, Avrupa'nın en çok satan dört çeker araçlara yönelik dergisi Auto Bild Allrad tarafından düzenlenen yarışmada ‘Tasarım’ kategorisinde ödül aldı. Bu ödül ile birlikte KIA, daha önce dört çeker olarak KIA Stinger’ın da iki defa ödül aldığı Auto Bild Allrad dergisinden üst üste üçüncü kez ödül almış oldu.

    Yeni Sorento’nun tasarımı, önceki Sorento nesillerinin güçlü ve sağlam estetik anlayışına dayanmakla birlikte daha keskin çizgiler, köşeler ve daha dinamik gövde yapısıyla ile daha sportif bir duruş sergilemesini sağlıyor. Dördüncü nesil Yeni Sorento markanın yeni SUV platformu ile üretilen ilk KIA modeli olmasıyla da dikkat çekiyor. Yeni KIA Sorento, Avrupa’da hibrit ve dizel motor seçenekleri ile yollara çıkacak ve bunları bir de şarj edilebilir hibrit versiyon takip edecek.

    Yeni Sorento’nun Türkiye’ye yılın son çeyreğinde hibrit versiyonuyla gelmesi bekleniyor.


    Close
  • KIA play
    Kia’da dezenfeksiyon hizmeti yüzde 50 indirimli Nr.38 / 2020-06-03 More


    Kia’da dezenfeksiyon hizmeti yüzde 50 indirimli

    2020-06-03

    Covid-19 salgını döneminde önlemlerini arttıran Kia, dezenfeksiyon hizmetini müşterilerine de sunmaya başladı.


    Salgın döneminin başında bayilerdeki servis, müşteri bekleme alanları, test ve yol yardım araçlarını Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı, nano clear teknolojisiyle geliştirilen ve  90 güne kadar bakteri ve virüslere karşı koruma sağlayan bir ürünle dezenfekte eden Kia, müşterilerine de bu hizmeti vermeye başladı. Kia sahipleri, araçlarını diledikleri bayiden randevu alarak bu ürünle dezenfekte ettirebiliyor. 

    Close
  • KIA play
    Kia, Avrupa’da elektrikli araçlarıyla büyüyecek Nr.37 / 2020-05-22 More


    Kia, Avrupa’da elektrikli araçlarıyla büyüyecek